Τρίτη  20  Αυγούστου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:44  Δύση Ηλίου - Sunset 20:12 - Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες, 28 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH N
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το ΕΑΑ/meteo.gr συμμετέχει στο κυνήγι των ισχυρότερων καταιγίδων του πλανήτη στην Αργεντινή

Η περιοχή Pampas αποτελεί μία τεράστια έκταση πεδιάδων που εκτείνεται από τους πρόποδες των Άνδεων στην Αργεντινή μέχρι τις ακτές της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης (Εικ. 1). Μετεωρολογικά, η περιοχή Pampas είναι γνωστή για τις πολύ ισχυρές καταιγίδες που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της άνοιξης του Νοτίου Ημισφαιρίου και οι οποίες συνοδεύονται από μεγάλα ύψη βροχής, μεγάλο χαλάζι και πολύ έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα.

Εικόνα 1. Η περιοχή "Pampas" καταλαμβάνει εκτάσεις της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης.

Στην πραγματικότητα, οι πεδιάδες του Pampas αποτελούν το μέρος όπου εκδηλώνονται οι ισχυρότερες καταιγίδες του πλανήτη μας (Εικ. 2). Για να δώσει απάντηση στο ερώτημα «γιατί σε αυτή την περιοχή οι καταιγίδες είναι ισχυρότερες από οπουδήποτε αλλού;», μία διεθνής ερευνητική ομάδα κατευθύνεται αυτές τις ημέρες στην Αργεντινή. Με τη χρηματοδότηση του National Science Foundation των ΗΠΑ, οι ερευνητές θα μελετήσουν τις καταιγίδες στις πεδιάδες του Pampas στα πλαίσια της εκστρατείας πεδίου RELAMBAGO-CACTI (https://www.eol.ucar.edu/field_projects/relampago), με στόχο την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών δημιουργίας του ακραίου και επικίνδυνου καιρού.

Εικόνα 2. Καταιγίδα στις πεδιάδες της περιοχής "Pampas". Αρκετές επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι στην περιοχή εκδηλώνονται από τις πιο ισχυρές καταιγίδες στον πλανήτη.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέσω του meteo.gr, συνδράμει σε αυτή την πολύ σημαντική ερευνητική προσπάθεια, υποστηρίζοντας επιχειρησιακά την εκστρατεία πεδίου με καθημερινές, υψηλής ανάλυσης, 48ώρες προγνώσεις για την ευρύτερη περιοχή των πεδιάδων του Pampas στην Αργεντινή (Εικ. 3). Η παροχή ακριβών και λεπτομερών προγνώσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον καλύτερο προγραμματισμό των μετρήσεων που θα πραγματοποιηθούν, τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα.

Εικόνα 3. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr υποστηρίζει μετεωρολογικά τις επιχειρήσεις στην περιοχή "Pampas" όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η πειραματική καμπάνια "RELAMPAGO".

 

Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη, ΕΑΑ-Πεντέλη

30/10/2018 - 08:00

Kαταχωρήθηκε 28/10/2018 14:25Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 10°C
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 13°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 13°C
ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 14°C
ΜΥΣΤΡΑΣ 14°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 24°C
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 24°C
ΠΑΤΡΑ 24°C
ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ 24°C
ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ 24°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 20:38