Καλοκαιρινές δράσεις του "Περί Ανέμων & Υδάτων"

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μετεωρολογίας “Περί Ανέμων & Υδάτων” και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αστρονομίας και Διαστημικής Φυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με την δυναμική υποστήριξη του meteo.gr, ανοίγουν τις πύλες τους στο ευρύ κοινό και σας υποδέχονται στο χώρο του Αστεροσκοπείου της Παλαιάς Πεντέλης για ορισμένα Σάββατα του τρέχοντος καλοκαιριού.

 

 

Το πετυχημένο διαδραστικό πρόγραμμα “Περί Ανέμων & Υδάτων” που απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ανοιχτό πλέον σε όλους τους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και σε όσους  θέλουν να μάθουν πώς δημιουργούνται τα καιρικά φαινόμενα.

Μέσα από μια  διαδραστική παρουσίαση με βίντεο, προσομοιώσεις και πειράματα, χρονικής διάρκειας περίπου 2 ωρών, θα έχουμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε και να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας και δημιουργίας των μετεωρολογικών φαινομένων, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις της απλής φυσικής που διδάσκεται στο σχολείο. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τα καιρικά σημάδια που μας δίνουν τη δυνατότητα πρόγνωσης των επερχόμενων καιρικών φαινομένων, πως δημιουργούνται οι καταιγίδες και οι κεραυνοί, ποια είναι τα πρώτα στάδια ανάπτυξης ενός ανεμοστρόβιλου, ποιοι είναι οι βασικοί τρόποι προφύλαξης κατά τη διάρκεια ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων και πολλά άλλα.

Στο τέλος του μετεωρολογικού προγράμματος, θα μεταφερθούμε στον εντυπωσιακό χώρο του διοπτρικού τηλεσκοπίου Newall (με διάμετρο φακού 62 εκ.) όπου θα γίνει μικρή ξενάγηση και κατόπιν στο χώρο λειτουργίας του ηλιακού τηλεσκοπίου Lunt (με διάμετρο φακού 10.2 εκ.), όπου καιρού επιτρέποντος (απουσία νέφωσης) θα πραγματοποιηθεί παρατήρηση της εξωτερικής επιφάνειας του Ήλιου, ο οποίος δημιουργεί όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα. 

Στο τέλος της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί κουίζ ερωτήσεων με διάφορα έπαθλα, ενώ θα γίνει κλήρωση με δώρο μία διπλή πρόσκληση για βραδινή ξενάγηση και παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Newall.

 

Παράλληλα, στα πλαίσια της συνεργασίας του meteo.gr με τον Μανώλη Θράβαλο και τη σελίδα του MeteoGRapher, στην παρουσίαση της 16ης Ιουνίου 2018, στον ευρύτερο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών με θέμα τα καιρικά φαινόμενα.

 

Ελάτε να μιλήσουμε “Περί Ανέμων & Υδάτων” και να γνωρίσουμε τον Ήλιο….

 

Αναλυτική περιγραφή του προγράμματος “Περί Ανέμων & Υδάτωνεδώ

Νέα για τις δράσεις μας στη σελίδα μας στο Facebook

Κρατήσεις θέσεων για τις ημέρες του προγράμματος ΕΔΩ

Χρήσιμες Λεπτομέρειες

Τιμή Εισιτηρίου: 5 ευρώ

Διάρκεια προγράμματος: περίπου 2:30 ώρες

Ημερομηνίες διεξαγωγής:

Σάββατο 16/06/2018: ώρα έναρξης: 11:00 (ώρες προσέλευσης: 10:30 – 10:55)

Σάββατο 07/07/2018: ώρα έναρξης: 11:00 (ώρες προσέλευσης: 10:30 – 10:55)

Χώρος παρουσίασης

Στο Κέντρο Επισκεπτών όπου στεγάζεται το εντυπωσιακό κτίριο του τηλεσκοπίου Newall στη Πεντέλη, περίπου 15 χλμ από το κέντρο της Αθήνας.

Ι. Μεταξά & Β. Παύλου, Λόφος Κουφού, Παλαιά Πεντέλη, 15 236

Επικοινωνία

Ε. Γαλανάκη 693 8279 906, galanaki@noa.gr 

Ι. Κωλέτσης 693 7639 951, koletsis@noa.gr

 

Καταχωρήσεις αρχείου