Φονικές πλημμύρες στην Ιαπωνία

Η περίοδος μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου για την Ιαπωνία είναι η πιο βροχερή του έτους καθώς κάθε χρόνο τα νησιά της χώρας βρίσκονται στο σημείο σύγκρουσης ξηρών και ψυχρών αερίων μαζών από την Ασία με θερμές και υγρές αέριες μάζες από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Φέτος όμως, μια ιδιαίτερα ισχυρή ροή υγρών αερίων μαζών από τον ωκεανό στο τέλος του Ιουνίου σε συνδυασμό με τα απομεινάρια του τυφώνα Prapiroon που έφτασε στη Νότια Ιαπωνία υποβαθμισμένος στις αρχές Ιουλίου, οδήγησαν σε ακραίες βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις που έχουν οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 199 ανθρώπους και αρκετούς αγνοούμενους μέχρι την Πέμπτη 12 Ιουλίου.

Οι παρακάτω χάρτες δείχνουν το ύψος βροχής που μέτρησαν επίγειοι μετεωρολογικοί σταθμοί της Ιαπωνίας κατά την περίοδο των έντονων βροχοπτώσεων μεταξύ 28 Ιουνίου και 8 Ιουλίου. Στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής και Νότιας Ιαπωνίας, το ύψος υετού που καταμετρήθηκε ήταν έως 3 ή 4 φορές πάνω από το μέσο ύψος 30 ετών για αυτή την περίοδο. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής εκτιμήθηκαν και από δορυφόρους την περίοδο 2 - 8 Ιουλίου, όταν ο τυφώνας Prapiroon βρισκόταν μεταξύ της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας (Χάρτης 2). Υπενθυμίζουμε ότι 1 χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε 1 λίτρο ανά τετραγωνικό μέτρο ή 1 κυβικό μέτρο ανά στρέμμα.

 

Χάρτης 1. Αριστερά: Συνολικό ύψος υετού μεταξύ 28 Ιουνίου και 8 Ιουλίου σε χιλιοστά (με χρωματισμούς) και η κατάταξη των 10 υψηλότερων μετρήσεων. Δεξιά: Μέγιστο ύψος 48ωρου υετού μεταξύ 28 Ιουνίου και 8 Ιουλίου σε χιλιοστά (με χρωματισμούς), ένδειξη μετρήσεων-ρεκόρ με μαύρες γραμμές και η κατάταξη των 10 υψηλότερων μετρήσεων.

 

Χάρτης 2. Δορυφορική εκτίμηση ύψους υετού σε χιλιοστά από τη NASA (GPM-IMERG) την περίοδο 2 - 8 Ιουλίου 2018.

 

Πηγή: Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Ιαπωνίας

 

Στ. Ντάφης, ΕΑΑ-Πεντέλη

11/07/2018 - 10:15

(Ανανέωση: 12/07/2018, 09:30)

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου