Θερμός και ο Ιούνιος 2018 σε παγκόσμια κλίμακα

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο Ιούνιος του 2018 ήταν ο δεύτερος θερμότερος Ιούνιος, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσο-πρόθεσμης Πρόγνωσης Καιρού (European Centre for Medium Range Weather Forecasts Copernicus Climate Change Service). Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο τμήμα της Βόρειας Σιβηρίας, καθώς επίσης και των Η.Π.Α., του Κεντρικού Καναδά, της Βορείου Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Κίνας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται, πως στις 28 Ιουνίου στην πόλη Quriyat νότια της Muscat στια ακτές του Oman, η ελάχιστη θερμοκρασία δεν υποχώρησε κάτω από τους 42.6 βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως ένα σημαντικό τμήμα της Ανταρκτικής, όπου βρίσκεται στη χειμερινή περίοδο του έτους, βίωσε θερμότερες συνθήκες από τον αντίστοιχο μέσο όρο (Εικόνα 1).

           

Εικόνα 1.  Απόκλιση της θερμοκρασίας του Ιουνίου 2018 από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010, (αριστερά) σε παγκόσμια κλίμακα και (δεξιά) στην Ευρώπη.

 

Στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, ο περασμένος Ιούνιος ήταν θερμότερος από το μέσο όρο της κλιματικής τιμής των τριάντα χρόνων 1981-2010. Αν και οι θερμοκρασίες δεν ήταν υψηλότερες από αυτές που σημειώθηκαν τον Μάιο στη Σουηδία και τη Νορβηγία, παρόλα αυτά έφτασαν κοντά σε τιμές ρεκόρ ή σημείωσαν ρεκόρ στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Χαμηλότερες τιμές του μέσου όρου σημειώθηκαν στα βορειότερα και νοτιότερα άκρα της Ηπείρου (Εικόνα 1).

Στην Ελλάδα, οι κακοκαιρίες «Μίνωας» και «Νεφέλη», είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας αρκετές ημέρες του μήνα, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατο άρθρο μας με παράδειγμα την περιοχή της Αθήνας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται και τις αρχές Ιουλίου σε αρκετές περιοχές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιοχές:

 

Πηγές: World Meteorological Organization και ECMWF, Copernicus Climate Change Service

 

Ιωάννης Κωλέτσης

ΕΑΑ, Π. Πεντέλη

Πέμπτη 12/07/2018, 13:00

Καταχωρήσεις αρχείου