Ιδιαίτερα ξηρός ο Οκτώβριος 2018

Από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που είναι το μεγαλύτερο δίκτυο αυτόματων σταθμών στη χώρα μας μπορούμε να εξάγουμε αξιοσημείωτα δεδομένα για τον περασμένο Οκτώβριο, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο πιο ξηρός της τελευταίας δεκαετίας. Στον παρακάτω πίνακα (Εικόνα 1) παρουσιάζονται ενδεικτικά 8 τιμές ύψους υετού για τον Οκτώβριο 2018 που αποτελούν χαμηλές μηνιαίες τιμές ρεκόρ τουλάχιστον των τελευταίων 10 ετών για τους σταθμούς των περιοχών που αναφέρονται στην πρώτη στήλη.

Εικόνα 1. Οι 8 περιοχές όπου διατηρεί μετεωρολογικούς σταθμούς το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr και σημείωσαν χαμηλές τιμές ρεκόρ ύψους υετού τουλάχιστον 10 ετών για τον μήνα Οκτώβριο.

 

Tα επόμενα 2 γραφήματα δείχνουν το ύψος υετού που παρατηρήθηκε από αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς τον μήνα Οκτώβριο μεταξύ 2008 - 2018  για το κέντρο της Αθήνας (Εικόνα 2) και την περίοδο 2006 - 2018 για την Βλαχέρνα Άρτας (Εικόνα 3). Η κόκκινη καμπύλη δείχνει το μέσο ύψος υετού στις προαναφερθείσες περιόδους. Όπως μπορείτε εύκολα να παρατηρήσετε φέτος ο Οκτώβριος ήταν ακραία ξηρός, ιδιαίτερα για τη Δυτική Ελλάδα όπου καταγράφηκαν περίπου 10-20% του κανονικού ύψους υετού για τον μήνα.

Εικόνα 2. Το ύψος υετού που παρατηρήθηκε από τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό στο κέντρο της Αθήνας τον μήνα Οκτώβριο μεταξύ 2008 - 2018.

Εικόνα 3. Το ύψος υετού που παρατηρήθηκε από τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό στη Βλαχέρνα Άρτας τον μήνα Οκτώβριο μεταξύ 2006 - 2018.

Το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών της Εθνικής Υπηρεσίας Ατμόσφαιρας και Ωκεανών των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) δημοσιεύει κάθε μήνα στατιστικά για διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως για παράδειγμα το ποσοστό της απόκλισης του ύψους υετού (βροχής) από τις φυσιολογικές τιμές που παρατηρήθηκε στην Ευρώπη κατά τον μήνα Οκτώβριο 2018 (Εικόνα 4). Με κόκκινα και καφέ χρώματα αποτυπώνονται οι περιοχές που δέχθηκαν λιγότερο από το 50% του κανονικού για την περίοδο ύψος υετού, μεταξύ αυτών και η χώρα μας. Τέλος, σοβαρή ξηρασία παρατηρείται και στην Κεντρική Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη, και έχει προκαλέσει χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του ύψους των υδάτων στους ποταμούς, όπως για παράδειγμα ο Ρήνος στη Γερμανία (Εικόνα 5).

Εικόνα 4. Το ποσοστό (%) της απόκλισης του ύψους υετού στην Ευρώπη από τη μέση τιμή της περιόδου 1979-2010.

Εικόνα 5. Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ βρίσκεται το ύψος των υδάτων στον ποταμό Ρήνο, με τα φορτηγά πλοία να μην μπορούν να διασχίσουν το μεγαλύτερο μέρος του ποταμού στη Γερμανία. Πηγή: The New York Times

  

Σ. Ντάφης-Κ. Λαγουβάρδος, ΕΑΑ-Πεντέλη

07/11/2018 - 12:00 (ανανέωση 16:00)

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου