Κακοκαιρία με βροχές, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από την Παρασκευή 16/11 στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα:


Την Παρασκευή 16 και Σάββατο 17/11 βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας (Χάρτες - α & β). Το Σάββατο υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για έντονα φαινόμενα σε περιοχές της Κρήτης, Κυκλάδων και Δωδεκανήσων. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στους ορεινούς όγκους της χώρας, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας (πχ. Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη).

Σχεδόν θυελλώδεις ως θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από το απόγευμα της Παρασκευής 16/11 και το Σάββατο 17/11. Στο Ιόνιο, οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάσουν τοπικά στα 9 Μποφόρ το Σάββατο 17/11, (βλ. ανεμολόγιο παρακάτω) οπότε απαιτείται αυξημένη προσοχή. Πολύ ενισχυμένοι ανατολικοί άνεμοι θα πνέουν και σε όλη τη δυτική ηπειρωτική χώρα.

Ανεμολογικό πεδίο τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου 17/11 στην περιοχή του Ιονίου. Με κίτρινο και κόκκινο χρώμα δίνονται οι άνεμοι στα 7 και 8 Μποφόρ.

 

Την Κυριακή 18/11 οι βροχοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν και να επηρεάσουν σχεδόν όλη τη χώρα (Χάρτες - γ). Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σταδιακά σημαντική εξασθένιση στο Ιόνιο , ενώ στο Αιγαίο θα στραφούν σταδιακά σε νότιους.

Χάρτες. Προγνωστικοί χάρτες νεφώσεων (αποχρώσεις του γκρι), βροχοπτώσεων (αποχρώσεις πράσινου-πορτοκαλί-κόκκινου), χιονοπτώσεων (μαύρες κουκκίδες), έντασης και διεύθυνσης ανέμου (μαύρα βελάκια) και ατμοσφαιρικής πίεσης στη μέση στάθμη θάλασσας (καμπύλες) για το απόγευμα Παρασκευής 16/11 (α), μεσημέρι Σαββάτου 17/11 (β) και απόγευμα Κυριακής 18/11 (γ).


Κ. Λαγουβάρδος-Σ. Ντάφης, ΕΑΑ-Πεντέλη
16/11/2018 - 09:15

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου