Σημαντικές βροχοπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και τα νησιά του Ιονίου καταγράφουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 (Χάρτης). Τα μεγαλύτερα ύψη υετού καταγράφονται στην Ήπειρο όπου το ημερήσιο ύψος υετού ξεπερνά τα 30-40 mm (Πίνακας). Καταιγίδες σημειώθηκαν στο Ιόνιο και ο ανιχνευτής ηλεκτρικών εκκενώσεων "ZEUS" έχει καταγράψει μέχρι τις 21:30 περισσότερους από 2.600 κεραυνούς στη Δυτική Ελλάδα.

 

Χάρτης. Η κατανομή και το ύψος ημερήσιου υετού (βροχόπτωσης) σε χιλιοστά τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019. 

Πίνακας. Τα 8 μεγαλύτερα ύψη ημερήσιου υετού σε χιλιοστά τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019. 

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία - Βροχές και καταιγίδες έως την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Σύνταξη Άρθρου: Στρατής Βουγιούκας - Αθανάσιος Καραγιαννίδης, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, 10:30

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναμενόμενη μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις σποραδικές καταιγίδες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία βελτίωση του καιρού περιμένουμε από το Σάββατο 18/05. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με την κατανομή των βροχοπτώσεων μέχρι  το απόγευμα της Παρασκευής 17/05.

Το διήμερο Δευτέρα 13/05 και Τρίτη 14/05 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε αρκετές περιοχές της χώρας. Κατά κύριο λόγο θα επηρεαστούν το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Μακεδονία και η Βόρεια Θεσσαλία, όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά. Κατά τόπους δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις.

Από την Τετάρτη 15/05 έως και την Παρασκευή 17/05 ο καιρός θα διατηρηθεί βροχερός κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολύ μεγάλα υψόμετρα υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν και χιονοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση η οποία θα είναι περισσότερο αισθητή στις περιοχές όπου θα εκδηλώνονται βροχές ή καταιγίδες, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις που μόνο τοπικά ενδέχεται πρόσκαιρα να φτάσουν τα 7 μποφόρ.

Παράλληλα, σχετική αύξηση θα παρουσιάσουν οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα από την Τρίτη 14/05. Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η κατανομή των αναμενόμενων συγκεντρώσεων σκόνης τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 14/05.

Λόγω των κατά τόπους κακών καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο της χώρας, σας προτρέπουμε να χρησιμοποιήσετε την νέα μας υπηρεσία roads για τον σχεδιασμό των οδικών σας μετακινήσεων. Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνονται οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 13/05.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου