rss twitter Επισκεφθείτε την σελίδα μας στο facebook Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο youtube μας
Αρχείο Ειδήσεων

Έως και 149% αυξάνει η κλιματική αλλαγή την πιθανότητα αναταράξεων (23/4/2017) (23/04/2017)

Σημαντικά αυξάνει τις αναταράξεις των αεροπορικών πτήσεων σε συνθήκες καθαρού ουρανού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η κλιματική αλλαγή, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.

Προηγούμενη μελέτη του 2013, έχει διαπιστώσει ότι ο διπλασιασμός της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά και να ενισχύσει τα ρεύματα που αποτελούν τον κύριο παράγοντα των αναταράξεων. Ο Πoλ Γουίλιαμς από το Τμήμα Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και η ομάδα του μελέτησαν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα των ενισχυμένων ρευμάτων χρησιμοποιώντας κλιματικά μοντέλα προσομοίωσης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε περίπτωση διπλασιασμού του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, οι ελαφρές αναταράξεις σε συνθήκες καθαρού ουρανού θα αυξηθούν κατά 59%, οι ελαφρές έως μέτριες αναταράξεις θα αυξηθούν κατά 75% τοις εκατό, οι μέτριες αναταράξεις κατά 94%, οι μέτριες έως σοβαρές αναταράξεις κατά 127%, και οι σοβαρές αναταράξεις κατά 149%.

Οι νέες εκτιμήσεις προκύπτουν από προσομοιώσεις της ατμόσφαιρας με τη βοήθεια υπερυπολογιστή και αφορούν υπερατλαντικά ταξίδια σε ύψος περίπου 12 χιλιομέτρων, όπου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας.

Αν και δεν έχει συμβεί αεροπορικό δυστύχημα λόγω αναταραχών εδώ και τουλάχιστον πέντε δεκαετίες, και ο σχεδιασμός των μοντέρνων αεροπλάνων το καθιστά πλέον ακόμα πιο απίθανο, ο Γουίλιαμς επισημαίνει ότι οι σοβαρές αναταράξεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντική φθορά στα αεροσκάφη, κάτι που θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Οι αναταράξεις καθαρού ουρανού είναι ο πιο κοινός τύπος αναταραχής που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες των αεροπλάνων. Συχνά συμβαίνουν όταν η άκρη ενός ρεύματος αλληλεπιδρά με βραδύτερα κινούμενο αέρα, και δεν είναι εύκολο να αποφευχθεί καθώς είναι δύσκολο να προβλεφθεί ή και ανιχνευτεί από ραντάρ.

Ωστόσο, αν και αποτελούν την πιο κοινή αιτία τραυματισμών των επιβατών, οι αναταράξεις δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και οι πιλότοι μπορούν να τις χειριστούν.

Σύμφωνα με τον Πολ Γουίλιαμς «για τους περισσότερους επιβάτες οι ελαφριές αναταράξεις δεν αποτελούν παρά μια μικρή ενόχληση που μειώνει τα επίπεδα άνεσης του ταξιδιού τους. Αλλά για τους νευρικούς επιβάτες ακόμα και αυτές οι ελαφριές αναταράξεις μπορεί να τους προκαλέσουν μεγάλο στρες. Όμως ακόμη και οι πιο έμπειροι και συχνοί ταξιδιώτες μπορεί να ανησυχήσουν με την προοπτική μιας αύξησης στις σοβαρές αναταράξεις, που στέλνουν συχνά στο νοσοκομείο επιβάτες και μέλη των πληρωμάτων».


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 2 ώρες

Χειμερινές θερμοκρασίες το ξημέρωμα του Σαββάτου 22 Απριλίου 2017 (22/04/2017)

Πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφηκαν, κυρίως στα ορεινά της βόρειες χώρας, το ξημέρωμα του Σαββάτου 22 Απριλίου 2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες σημειώθηκαν στο ΧΚ Καϊμακτσαλάν (-9.4), στο ΧΚ Σελίου (-6.3), στο Λαϊλιά Σερρών (-4.8), στο ΧΚ Παρνασσού (-4.6), στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-3.4), στο Περτούλι (-2.2) και στο Μέτσοβο (-2).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Νέοι κανόνες στην ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα (21/4/2017) (21/04/2017)

Νέοι κανόνες πιστοποίησης ισχύουν από σήμερα για τα βιολογικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχοντας αυξημένη ασφάλεια στους καταναλωτές, τόσο σε θέματα υγείας όσο και σε θέματα απάτης.

Με το νέο σύστημα - ηλεκτρονικής - πιστοποίησης θα υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση των εισαγωγών βιολογικών προϊόντων, «αναδεικνύοντας την ΕΕ σε παγκόσμιο ηγέτη, ως προς την ιχνηλασιμότητα και τη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων για το εμπόριο των προϊόντων αυτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων, στη μείωση των πιθανών περιπτώσεων απάτης και στη μείωση των διοικητικών βαρών, των επιχειρήσεων και των αρχών.

Για μια μεταβατική εξάμηνη περίοδο, θα χρησιμοποιείται η πιστοποίηση τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Από τις 19 Οκτωβρίου 2017, οι εισαγωγές βιολογικών προϊόντων θα υπάγονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική πιστοποίηση.

«Η δέσμευσή μας για αυστηρά μέτρα πιστοποίησης και ελέγχου αποτελεί σημαντικό στοιχείο στον τομέα των προτύπων της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτά τα υψηλά πρότυπα μάς έχουν καταστήσει τον καλύτερο παραγωγό τροφίμων παγκοσμίως, πρέπει όμως να αναζητούμε πάντα νέες και καλύτερες μεθόδους ώστε να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα. Οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν την ιχνηλασιμότητα των βιολογικών προϊόντων, τα οποία αποτελούν μια σημαντική αναπτυσσόμενη αγορά», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν.

Στην πράξη, επισημαίνει η Επιτροπή, οι αλλαγές προϋποθέτουν την ενσωμάτωση των εν λόγω πιστοποιητικών εισαγωγής στο υφιστάμενο ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΕ (σύστημα ελέγχου και πραγματογνωμοσύνης στις συναλλαγές TRACES), για την ανίχνευση των κινήσεων των προϊόντων διατροφής στο σύνολο της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα TRACES είναι διαθέσιμο σε εικοσιτετράωρη βάση και διευκολύνει αποδεδειγμένα το εμπόριο, διότι επιτρέπει στους εμπορικούς εταίρους και τις αρμόδιες αρχές να συλλέγουν εύκολα πληροφορίες για τις κινήσεις των φορτίων και συμβάλλει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών. Αποτελεί επίσης αποδεδειγμένα πολύτιμο εργαλείο για την άμεση αντίδραση έναντι απειλών κατά της υγείας, διότι επιτρέπει την ανίχνευση κινήσεων φορτίων και διευκολύνει τη διαχείριση κινδύνων λόγω απορριφθέντων φορτίων.

Οι νέοι κανόνες επιβλήθηκαν έπειτα από συστάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αίτημα κρατών-μελών της ΕΕ να δοθεί απάντηση σε ανησυχίες που αφορούν την παρακολούθηση των κινήσεων βιολογικών προϊόντων καθώς και τη συνοχή των ελέγχων εισαγωγών.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Σε δημόσιο διάλογο οι οι περιβαλλοντικές επιτπώσεις των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο (21/4/2017) (21/04/2017)

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Απριλίου, από την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης Ιονίων Νήσων, που συγκαλείται από τον περιφερειάρχη Ιονίων νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτος.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί ημερίδες ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, που θα πραγματοποιηθούν αύριο στην Ζάκυνθο και την επόμενη εβδομάδα στην Κεφαλονιά.

Η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών γίνεται ύστερα από την υπερψήφιση της εισήγησης του κ. Γαλιατσάτου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Στους 28 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία στην Κρήτη την Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 (20/04/2017)

Ενώ η θερμοκρασία στη βόρεια χώρα έχει ήδη αρχίσει να παρουσιάζει πτώση, στην Κρήτη οι μέγιστες θερμοκρασίες πλησίασαν τους 30 βαθμούς, το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Απριλίου 2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στο Ηράκλειο (28.4), στην Κνωσσό (28), στο Πυράθι Ηρακλείου (27.8), στους Ποταμούς Ρεθύμνου (27.6), και στη Βαγιωνιά Ηρακλείου (27.4).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Προβλήματα στο Διδυμότειχο από την ισχυρή βροχόπτωση το πρωί της Πέμπτης, 20 Απριλίου 2017 (20/04/2017)

Προβλήματα στους δρόμους, αλλά και καταστροφές σε οικίες και οχήματα, προκάλεσε η ισχυρή βροχή που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης, 20 Απριλίου 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αυτόματου μετεωρολογικού σταθμού Διδυμοτείχου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από τις 09:00 έως τις 11:30 περίπου τοπική ώρα, το ολικό ύψος βροχής ξεπέρασε τα 55 χιλιοστά.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Καμία μονάδα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα μετά το 2020. Εκτός συμφωνίας η Ελλάδα (19/7/2017) (19/04/2017)

Τη δέσμευσή της να μην επενδύσει σε νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα μετά το 2020, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή βιομηχανία ενέργειας, με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπογράφουν την πρωτοβουλία, εκτός από την Ελλάδα και την Πολωνία.

Η Ένωση της Βιομηχανίας Ηλεκτρικής Ενέργειας, γνωστή ως Eurelectric, η οποία εκπροσωπεί 3.500 επιχειρήσεις ενέργειας συνολικής αξίας άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να απομακρύνει την οικονομία της Ε.Ε. από τον άνθρακα, σύμφωνα με τους στόχους που έθεσε η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Η συμφωνία προβλέπει την επίτευξη της ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ως το 2050.

Η Ελλάδα δεσμεύεται επίσης από αυτόν τον στόχο αλλά έχει προς το παρόν ανοικτό το θέμα της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα. Η Πολωνία ακολουθεί πολιτική υπέρ του άνθρακα τα τελευταία χρόνια, παρά τις κοινοτικές αντιρρήσεις, εν μέρει λόγω των ανθρακωρυχείων της χώρας.

«Ο τομέας της ενέργειας είναι αποφασισμένος να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης και να δείξουμε τη δέσμευσή μας προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με συγκεκριμένα μέτρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Eurelectric και διευθύνων σύμβουλος του πορτογαλικού ομίλου ενέργειας EDP, Αντόνιο Μέξια.

«Με την παροχή ρεύματος να γίνεται όλο και πιο καθαρή, οι ηλεκτρικές τεχνολογίες είναι μια προφανής επιλογή για την αντικατάσταση των συστημάτων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, για παράδειγμα, στον τομέα των μεταφορών», πρόσθεσε.

Πέρυσι, οι ευρωπαϊκές εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν κατά 11%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μείωση των εκπομπών άνθρακα είναι μέρος μιας μακροπρόθεσμης τάσης. Από το 2010, οι εκπομπές άνθρακα στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 16% τοις εκατό και οι συνολικές εκπομπές του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 19%.

Κλιματική αλλαγή Ταυτόχρονα, μια νέα έρευνα από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, το Bloomberg και το Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης αποκαλύπτει ότι η πτώση του κόστους στον τομέα των ανανεώσιμων τεχνολογιών έχει δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μάλιστα, οι μη επιδοτούμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε πολλές χώρες είναι πλέον η πιο φθηνή νέα μορφή ενέργειας.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το κόστος παραγωγής ηλιακής ενέργειας μειώθηκε κατά 17% μέσα σε ένα χρόνο. Το κόστος χερσαίας αιολικής ενέργειας μειώθηκε αντίστοιχα κατά 18% και το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μειώθηκε κατά 28%.

Μετά τις δραματικές μειώσεις του κόστους των τελευταίων ετών, η μη επιδοτούμενη αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να προσφέρει το χαμηλότερο κόστος νέας ηλεκτρικής ισχύος σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών, ακόμα και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολλές κυβερνήσεις τώρα θα στραφούν στο να επιδοτούν εγκαταστάσεις φυσικού αερίου αντί για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για λόγους αξιοπιστίας δικτύου.

Περίπου 138,5 γιγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνδέθηκαν στο δίκτυο το 2016, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τα 127,5 γιγαβάτ του 2015. Ωστόσο, τα γιγαβάτ του 2016 προστέθηκαν μετά από επενδύσεις που ήταν κατά 23% χαμηλότερες από του 2015.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Οι κατολισθήσεις στον πλανήτη Δήμητρα ένδειξη για ύπαρξη νερού (19/4/2017) (19/04/2017)

Μεγάλες κατολισθήσεις, παρόμοιες με αυτές που σημειώνονται στη Γη, συμβαίνουν στο νάνο πλανήτη Δήμητρα, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Το γεγονός αυτό ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι η «Δήμητρα», που βρίσκεται στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, διαθέτει μεγάλες ποσότητες νερού σε μορφή πάγου λίγο κάτω από την επιφάνειά της.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μπρίτνεϊ Σμιντ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech) στην Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», μελέτησαν στοιχεία που έστειλε το διαστημικό σκάφος «Dawn» (Αυγή) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Η ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε ότι στην επιφάνεια της Δήμητρας, που έχει μέγεθος περίπου όσο η πολιτεία του Τέξας, λαμβάνουν χώρα τριών διαφορετικών ειδών κατολισθήσεις, που μοιάζουν αντίστοιχα με ανάλογα φαινόμενα κίνησης παγετώνων, χιονοστιβάδων και τήξης πάγων στο δικό μας πλανήτη. Το 20% έως 30% των κρατήρων της διαμέτρου άνω των δέκα χιλιομέτρων εμφανίζουν κατολισθήσεις.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα γεωλογικά αυτά φαινόμενα δείχνουν πως η Δήμητρα καλύπτεται από ένα μίγμα βράχων και πάγων, κάτι που έχει παρατηρηθεί μόνο στη Γη και στον Άρη. Οι εκτιμήσεις για τις ποσότητες πάγου στη Δήμητρα κυμαίνονται μεταξύ 10% και 50% του συνολικού όγκου του ανώτερου γεωλογικού στρώματος κάτω από την επιφάνειά της.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Κοντά στους 25 βαθμούς η μέγιστη την Τρίτη του Πάσχα, 18 Απριλίου 2017 (18/04/2017)

Αρκετή ζέστη επικράτησε το μεσημέρι της Τρίτης του Πάσχα, 18 Απριλίου 2017, στα νότια κυρίως διαμερίσματα της χώρας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στη Σπάρτη (24.3), στη Λίνδο (23.8), στους Αγίους Πάντες Χανίων (23.6), στον Άγιο Νικόλαο (23.6), και στα Αρφαρά Μεσσηνίας (23.4).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Ο Τραμπ θέλει να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα (18/4/2017) (18/04/2017)

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ που λαμβάνει δημόσια αυτή τη θέση.

«Η Συμφωνία του Παρισιού είναι κάτι που πρέπει πραγματικά να εξετάσουμε προσεκτικά», δήλωσε ο Σκοτ Προύιτ μιλώντας στο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox, προτού προσθέσει: «Οι ΗΠΑ πρέπει να αποχωρήσουν, κατά τη γνώμη μου».

Ο Προύιτ, που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, εκτιμά ότι η συμφωνία αυτή, η οποία υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 από 195 χώρες, είναι «κακή για την Αμερική». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα, η χώρα που παράγει το περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στον κόσμο, και η Ινδία, επίσης μια χώρα που ευθύνεται για μεγάλο μέρος της μόλυνσης του πλανήτη, δεν έχουν «καμία ευθύνη στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας ως το 2030».

Αντίθετα, καταγγέλλει, «οι ΗΠΑ, η δεύτερη χώρα παγκοσμίως στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αναλαμβάνουν αμέσως το κόστος».

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε γνωστοποιήσει εξ αρχής ότι πρόκειται να επανεξετάσει τη θέση των ΗΠΑ αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή πολιτική, χωρίς όμως προς το παρόν να έχει ανακοινώσει αν σκοπεύει να τηρήσει την προεκλογική δέσμευση του προέδρου ότι θα «ακυρώσει» τη συμμετοχή της χώρας στη Συμφωνία του Παρισιού.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα λάβει μια απόφαση «ως το τέλος Μαΐου».

Το θέμα αυτό διχάζει τους συμβούλους του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Ο επικεφαλής στρατηγικής του Τραμπ, ο Στιβ Μπάνον, η επιρροή του οποίου φαίνεται να περιορίζεται, συντάσσεται με τον Προύιτ. Αντίθετα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, πρώην διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας ExxonMobile, τάσσεται υπέρ της τήρησης της συμφωνίας.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και η κόρη του Τραμπ Ιβάνκα, όπως και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ, δύο πρόσωπα που φαίνεται να ασκούν επιρροή στον Αμερικανό πρόεδρο, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Τον Μάρτιο ο Προύιτ είχε δηλώσει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι αποφασιστικής σημασίας για την κλιματική αλλαγή, παίρνοντας μια θέση αντιδιαμετρικά αντίθετη από αυτή που στηρίζει η διεθνής επιστημονική κοινότητα.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Αρνητικές ελάχιστες θερμοκρασίες στα ορεινά την Τρίτη του Πάσχα, 18 Απριλίου 2017 (18/04/2017)

Αρνητικές ήταν οι ελάχιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στα βόρεια ορεινά, το ξημέρωμα Τρίτης του Πάσχα, 18 Απριλίου 2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες καταγράφηκαν στο Καϊμακτσαλάν (-4.9), στη Βλάστη Κοζάνης (-1.9), στο Λαϊλιά Σερρών (-1.7), στο Σέλι (-1.7), στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας (-0.6), και στην Πτολεμαΐδα (-0.6).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν

Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τη Δευτέρα του Πάσχα, 17 Απριλίου 2017 (18/04/2017)

Βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τη Δευτέρα του Πάσχα, 17 Απριλίου 2017, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δυσχέραναν τη επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και έως τις 23:40 περίπου τοπική ώρα, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στο Διδυμότειχο (56.6 χιλιοστά), στην Ορεστιάδα (55 χιλιοστά), στους Μεταξάδες Έβρου (45 χιλιοστά), στο Βουλγαρέλι Άρτας (33.2 χιλιοστά), και στο Καρπενήσι (30.6 χιλιοστά). Παράλληλα έπνευσαν ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι με ριπές που σε πολλές περιοχές ξεπερνούσαν τα 80 χλμ/ώρα. Και πάλι έως τις 23:40 περίπου τοπική ώρα, οι ισχυρότερες ριπές ανέμου σημειώθηκαν στην Πεντέλη (90 χλμ/ώρα), στην Πάρνηθα (89 χλμ/ώρα), στο Καβοντόρο (84 χλμ/ώρα), στο Καπαρέλλι Θηβών (82 χλμ/ώρα), και στα Άνω Λιόσια (79 χλμ/ώρα).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν

Έντονη χαλαζόπτωση στο ανατολικό Ζαγόρι και στα χωριά του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. (17/04/2017)

Έντονη χαλαζόπτωση πλήττει από το μεσημέρι το ανατολικό Ζαγόρι και τα χωριά του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Η μεταβολή του καιρού άρχισε από τη νύχτα της Κυριακής του Πάσχα προς τη Δευτέρα και από το πρωί το σκηνικό είναι χειμωνιάτικο.

Σε πολλά χωριά του ανατολικού Ζαγορίου, το Πέραμα και την Ελεούσα, το χαλάζι «το έστρωσε», ενώ σε ετοιμότητα είναι η Πολιτική Προστασία Ηπείρου για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Οι θερμοκρασίες για την εποχή είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ από την Τροχαία Ιωαννίνων συνιστάται στους οδηγούς και τους εκδρομείς που επέλεξαν για τις μέρες του Πάσχα την Ήπειρο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την επιστροφή τους.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν

NASA: Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός στα χρονικά (17/4/2017) (17/04/2017)

Ο Μάρτιος του 2017 υπήρξε ο δεύτερος θερμότερος Μάρτιος στα 137 χρόνια της σύγχρονης μετεωρολογικής ιστορίας, σύμφωνα με τη μηνιαία ανάλυση των παγκόσμιων θερμοκρασιών από τους επιστήμονες του Κέντρου Διαστημικών Μελετών Goddard της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Ο προηγούμενος μήνας ήταν 1,12 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός από τη μέση θερμοκρασία Μαρτίου κατά την περίοδο αναφοράς 1951-1980.

Ο θερμότερος Μάρτιος υπήρξε εκείνος του 2016. Ο φετινός Μάρτιος ήταν 0,15 βαθμούς Κελσίου πιο κρύος από τον περυσινό Μάρτιο, αλλά 0,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από οποιονδήποτε προηγούμενο Μάρτιο.

Φέτος, ο δεύτερος θερμότερος Μάρτιος έρχεται μετά τον δεύτερο θερμότερο Φεβρουάριο και τον τρίτο πιο ζεστό Ιανουάριο. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το 2017 δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 2016 ως θερμότερο έτος στην μετεωρολογική ιστορία.

Από τα 17 θερμότερα έτη, τα 16 έχουν υπάρξει στον 21ό αιώνα (με μόνη εξαίρεση το πολύ ζεστό 1998 λόγω του έντονου φαινομένου Ελ Νίνιο), ενώ και τα πέντε θερμότερα έτη έχουν υπάρξει μετά το 2010, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις δικές της εκτιμήσεις στις 19 Απριλίου.

Οι εκτιμήσεις της NASA βασίζονται σε στοιχεία από περίπου 6.300 μετεωρολογικούς σταθμούς ανά τον κόσμο, καθώς επίσης από όργανα σε πλοία και στην επιφάνεια της θάλασσας. Η μέτρηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο άρχισε περίπου το 1880, επειδή προηγουμένως δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να καλύψουν όλη τη Γη.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν

Υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες την Κυριακή του Πάσχα (16/04/2017)

Κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών ωρών της Κυριακής του Πάσχα 16/04/2017, η θερμοκρασία σε ηπειρωτικές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, ξεπέρασε τους 25 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες, κατεγράφησαν στις περιοχές: Λευκοχώρι Φθιώτιδας 27.3 βαθμοί, Λάρισα 26.7 βαθμοί, Κωπαΐδα 26.1 βαθμοί, Θεολόγος Φθιώτιδας 25.8 βαθμοί, Γαλαξίδι και Καρδίτσα 25.7 βαθμοί, Αμφίκλεια, Γιαννιτσά και Τρίκαλα Θεσσαλίας 25.6 βαθμοί Κελσίου.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν


Χάρτης METEONET Χάρτης UV Ιστιοπλοϊκοί χάρτες Πρόγνωση Ύψους Κύματος Χάρτης Κεραυνών
Κάμερες Πεντέλης Χάρτης Αττικής Χάρτης Ευρώπης Χάρτης παραλιών Εργαλεία
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 5 ώρες