rss twitter Επισκεφθείτε την σελίδα μας στο facebook Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο youtube μας
Αρχείο Ειδήσεων

Χρήση φωτός για την μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμο (26/2/2017) (27/02/2017)

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ στις ΗΠΑ ανακάλυψαν έναν καταλύτη που βοηθά στην αντίδραση μετατροπής του διοξειδίου του άνθρακα σε μεθάνιο, ένα δομικό στοιχείο για πολλά καύσιμα.

Οι Αμερικανοί ερευνητές μετέτρεψαν το διοξείδιο του άνθρακα σε μεθάνιο, με τη βοήθεια νανοσωματιδίων ροδίου, τα οποία αξιοποιούν την ενέργεια του υπεριώδους φωτός για να καταλύσουν την αντίδραση μετατροπής.

Το ρόδιο είναι ένα από τα πιο σπάνια στοιχεία της Γης, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές διαδραματίζει βασικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή, με την επιτάχυνση των αντιδράσεων σε βιομηχανικές διεργασίες όπως την παραγωγή απορρυπαντικών ή φαρμάκων. Το ρόδιο βοηθά επίσης στη διάσπαση τοξικών ρύπων σε καταλυτικούς μετατροπείς των αυτοκινήτων.

Οι ερευνητές αρχικά προσπάθησαν να θερμάνουν τα νανοσωματίδια στους 300 βαθμούς Κελσίου, αλλά η αντίδραση εκτός από μεθάνιο παρήγαγε επίσης μια ίση ποσότητα του δηλητηριώδους μονοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, όταν χρησιμοποιήθηκε ένας υπεριώδης λαμπτήρας LED υψηλής ισχύος, η αντίδραση παρήγαγε σχεδόν εξ ολοκλήρου μεθάνιο.

«Το γεγονός ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φως για να επηρεάσουμε μια συγκεκριμένη πορεία αντίδρασης είναι πολύ συναρπαστικό. Αυτή η ανακάλυψη θα προωθήσει πραγματικά την κατανόηση της κατάλυσης», δήλωσε ο Τζιε Λιου, καθηγητής Χημείας στο Ντιουκ και συνεπικεφαλής της μελέτης.

Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα να βρουν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν το φυσικό φως του ήλιου στην αντίδραση, κάτι που θα ανοίξει τους ορίζοντες για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 13 ώρες

Νορβηγία: 100% ηλεκτρικός στόλος αυτοκινήτων ως το 2025 (25/2/2017) (26/02/2017)

Η προσπάθεια για την παγκόσμια μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα έφτασε ένα ακόμα ορόσημο τον περασμένο μήνα, με τη Νορβηγία να ανακοινώνει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πλέον μερίδιο 37% στην αγορά της σκανδιναβικής χώρας.

Η νορβηγική κυβέρνηση θεωρεί ότι το μέλλον των χερσαίων μεταφορών βρίσκεται στα ηλεκτρικά οχήματα, και για αυτό τα προωθεί δυναμικότερα από σχεδόν κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, με οικονομικά κίνητρα όπως την απαλλαγή από το ΦΠΑ ύψους 25% για τις καινούριες αγορές.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η χώρα διέθετε 100.000 οχήματα μηδενικών εκπομπών στους δρόμους, με τον αριθμό να αναμένεται να τετραπλασιαστεί στα 400.000 μέχρι το 2020. Τα νούμερα αυτά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά για μια χώρα με πληθυσμό μόλις 5,2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Σήμερα, πάνω από το 5% όλων των αυτοκινήτων της Νορβηγίας είναι ηλεκτρικά, από 1% μόλις πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών της Νορβηγίας, είναι «ρεαλιστικό» ότι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων ορυκτών καυσίμων θα έχουν σταματήσει μέχρι το 2025. Τα οχήματα μηδενικών εκπομπών μπορεί να συμφέρουν οικονομικά με μεγάλη διαφορά έως τότε, αλλά η σκανδιναβική χώρα είναι μεταξύ αυτών που εξετάζουν ούτως ή άλλως την πλήρη απαγόρευση των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκονται σε άνοδο σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το 2025, περισσότερα από 37 εκατομμύρια πλήρως ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να βρίσκονται σε κυκλοφορία σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την ερευνητική συμβουλευτική εταιρεία Navigant, και θα είναι οικονομικά ανταγωνιστικά, χωρίς επιδοτήσεις.

Εξάλλου, οι τιμές των μπαταριών πέφτουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, κυρίως χάρις στην ταχεία ανάπτυξη της αγοράς στην Κίνα τα τελευταία χρόνια.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Σε ταχύτερες περικοπές άνθρακα προχωρούν οι αναπτυσσόμενες χώρες (25/2/2017) (25/02/2017)

Οι αναπτυσσόμενες χώρες ηγούνται της εφαρμογής πολιτικών που θα επιτρέψουν τη μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια μέχρι το 2030, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς περίπου το 40% των 111 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν ισχυρές πολιτικές για να βελτιώσουν την πρόσβαση των πολιτών σε αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και καθαρή ενέργεια.

Στην έρευνα συμμετείχαν και οι μεγάλες χώρες με υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης εκπομπών βιομηχανικών ρύπων συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας, του Βιετνάμ, της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας, του Μεξικό και της Τουρκίας.

«Η ενεργειακή απόδοση πρέπει να έχει προτεραιότητα. Είναι ο πιο προφανής, φθηνός, εύκολος, και γρήγορος τρόπος για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού», όπως δήλωσε η Ρέιτσελ Κάιτ, ειδικός εκπρόσωπος του γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει ευθύνη να πράξει γρήγορα, επειδή αυτοί που θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο είναι μερικές από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Όσο περισσότερο καθυστερήσουμε, τόσο θα ανέβει η θερμοκρασία και θα πολλαπλασιαστούν οικονομικές απώλειες και τα προβλήματα υγείας», όπως πρόσθεσε.

Η έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας με όνομα «Κανονιστικοί Δείκτες για τη Βιώσιμη Ενέργεια» (RISE) πραγματοποιήθηκε ως μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας με στόχο να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση σε σύγχρονες ενεργειακές τεχνολογίες, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Αφρική είναι η ήπειρος με τη μικρότερη ηλεκτρική κάλυψη στον κόσμο, με περίπου 600 εκατομμύρια άτομα να ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά περίπου το 40% των αφρικανικών χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν έχουν ισχυρές πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ορισμένες εξαιρέσεις περιλαμβάνουν την Κένυα, την Ουγκάντα, την Τανζανία και τη Νότια Αφρική.

Κλιματικές δεσμεύσεις Την ίδια στιγμή, η Αυστραλία αρνείται να συνεργαστεί και να γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες της λογιστικής που χρησιμοποιεί για τη μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσε η επικεφαλής του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Στα πλαίσια της δημοσίευσης της έκθεσης του UNEP για τις εκπομπές, η Τζάκλιν ΜακΓκλέιντ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να βγάλει κάποιο συμπέρασμα για το αν η Αυστραλία βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις των κλιματικών συμφωνιών.

Όπως και το περασμένο έτος, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ισχυρίζεται ότι έχει ακυρώσει άδειες για σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, αλλά δεν δημοσιεύει τα στοιχεία. Αυτό υποδηλώνει ότι έως και 15 έργα άνθρακα παραμένουν επίσημα μέρος των μελλοντικών ενεργειακών σχεδίων της Αυστραλίας.

«Πρόκειται μια διαδικασία που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού επιβεβαιωθεί ότι αυτοί οι 15 νέοι σταθμοί δεν θα κατασκευαστούν. Μέχρι να επιβεβαιωθεί επίσημα ότι σταμάτησε η κατασκευή τους, θα τους συμπεριλαμβάνουμε στους υπολογισμούς», όπως δήλωσε η ΜακΓκλέιντ.

Από την ομάδα G20, οι μόνες άλλες χώρες που παρέχουν ανεπαρκή πληροφόρηση είναι η Ινδονησία και η Νότια Αφρική.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Πάνω από τους 23 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία, το Σαββάτο 25 Φεβρουαρίου 2017 (25/02/2017)

Αρκετά υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στη χώρα, το Σαββάτο 25 Φεβρουαρίου 2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες σημειώθηκαν στα Φαλάσαρνα Χανίων (23.5), στο Ηράκλειο (22.6), στις Βρύσες Χανίων (22.1), στο Ακρωτήρι Χανίων (21.8), και στους Άγιους Πάντες Χανίων (21.6).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Τουρκία: Δικαστική απόφαση για το κλείσιμο του σταθμού Ιζντεμίρ (25/2/2017) (25/02/2017)

Τρία χρόνια μετά την εγκαινίασή του, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ιζντεμίρ έχασε δικαστικώς την περιβαλλοντική του άδεια, σε μια νίκη για τους Τούρκους, διεθνείς ακτιβιστές και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ο σταθμός με καύση άνθρακα, ισχύος 350 μεγαβάτ, άνοιξε τον Απρίλιο του 2014. Ο δικαστής που εξέδωσε την απόφαση κάνει λόγο για τον αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπό του στην αρχαία αιολική πόλη της Κύμης, ένα κοντινό αρχαιολογικό χώρο που δεν έχει ακόμη ανασκαφεί πλήρως. Τρία άλλα έργα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στην ίδια περιοχή έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί για παρόμοιους λόγους.

Η δικαστική απόφαση της περασμένης εβδομάδας δεν σημαίνει το τέλος της ιστορίας, καθώς η εταιρεία στην οποία ανήκει ο σταθμός μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης ή να προβεί ξανά σε επίσημη εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η Τουρκία παίρνει περίπου το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα και η κυβέρνηση στηρίζει την επέκτασή του, ώστε να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας.

Ο επίσημος στόχος είναι παραγωγή 30 γιγαβάτ από άνθρακα ως το 2023, αλλά έχουν ήδη ανακοινωθεί ή ξεκινήσει έργα συνολικής ισχύος 70 γιγαβάτ.

Η Τουρκία διαθέτει περίπου 70 σταθμούς άνθρακα υπό κατασκευή ή στο στάδιο του σχεδιασμού, καθώς και τον τρίτο μεγαλύτερο αγωγό πετρελαίου στον κόσμο μετά την Κίνα και την Ινδία.

Ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ τόνισε την χρήση των εγχώριων πόρων σε μια πρόσφατη εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα.

Η Τουρκία διαθέτει σημαντικούς πόρους λιγνίτη, τον τύπο του άνθρακα με τις υψηλότερες εκπομπές. Αυτό δεν συνάδει με τις διεθνείς προσπάθειες για τον μετριασμό της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής, καθώς πάνω από το 80% του άνθρακα στον κόσμο πρέπει να μην καεί, ώστε η υπερθέρμανση του πλανήτη να περιοριστεί κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ορίζει η συμφωνία του Παρισιού.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Οι μέγιστες θερμοκρασίες της Παρασκευής, 24 Φεβρουαρίου 2017 (24/02/2017)

Αρκετά υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε όλη σχεδόν τη χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής, 24 Φεβρουαρίου 2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στην Κωπαΐδα (22.7), στην Αυλίδα (22.4), στη Λαμία (22.4), στη Λάρισα (22.2), και στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας (22.2).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Η καταιγίδα «Ντόρις», με βροχές και σφοδρούς ανέμους πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο (24/2/2017) (24/02/2017)

Η Μεγάλη Βρετανία και η πρωτεύουσά της, Λονδίνο, χτυπήθηκαν χθες από σφοδρή καταιγίδα που προκάλεσε ακυρώσεις πτήσεων και αναστάτωση στα σιδηροδρομικά δρομολόγια.

Η καταιγίδα «Ντόρις», με βροχές και σφοδρούς ανέμους, πρόκειται να πλήξει πολλές περιοχές από τον νότο μέχρι τον βορρά του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποίησαν οι αρχές, εφιστώντας την προσοχή για ενδεχόμενες υλικές ζημιές.

Ριπή ανέμου ταχύτητας 151 χλμ/ώρα καταγράφηκε χθες το πρωί στη βόρεια Ουαλία, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης ανακοίνωσε πως μέχρι και 20.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό. Επτά χιλιάδες παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό μέχρι αργά το πρωί.

Στο λονδρέζικο αεροδρόμιο Χίθροου, το μεγαλύτερο της χώρας, «περίπου το 10%» των πτήσεων χρειάστηκε να ακυρωθούν», ανέφερε το αεροδρόμιο σε ανακοίνωσή του.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Aer Lingus ανέφερε στον ιστότοπό της ότι ακύρωσε 12 πτήσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Λονδίνου, επλήγησαν επίσης από την κακοκαιρία, με αποτέλεσμα πολυάριθμες καθυστερήσεις και ματαιώσεις δρομολογίων.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, μέχρι 30 εκατοστά χιονιού αναμένονται στη Σκωτία και στη βορειοδυτική Αγγλία.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Τσεχία: Τα μισά αγριογούρουνα του Βοημικού Δρυμού είναι ραδιενεργά, 30 χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ (23/2/2017) (23/02/2017)

Ένα ασυνήθιστο πρόβλημα αντιμετωπίζει φέτος τον χειμώνα η Τσεχία με το κρέας του αγριογούρουνου, που αποτελεί τοπική λιχουδιά: τα αγριογούρουνα είναι... ραδιενεργά.

Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα προέρχεται από την τροφή των ζώων αυτών. Ο κρύος χειμώνας με τις πολλές χιονοπτώσεις τα αναγκάζει να τρέφονται με ψευδόυδνες, ένα είδος μανιταριού που αναπτύσσεται υπογείως και αφθονεί στον Βοημικό Δρυμό, μια οροσειρά που μοιράζονται τρεις γειτονικές χώρες, η Τσεχία, η Αυστρία και η Γερμανία.

Τα μανιτάρια αυτά απορροφούν υψηλά επίπεδα του ραδιενεργού ισοτόπου Καίσιο 137. Πριν από τρεις δεκαετίες, με το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, εκλύθηκε σημαντική ποσότητα Καισίου 137 που κατέληξε στα βουνά αυτά.

Πλέον, τα αγριογούρουνα τρώνε τα μανιτάρια και μέσω αυτών απορροφούν Καίσιο 137. Έτσι, το κρέας τους γίνεται ραδιενεργό, όπως είπε στο πρακτορείο Reuters ο Γίρι Ντράπαλ της κρατικής κτηνιατρικής υπηρεσίας. «Κατά κάποιο τρόπο, είναι εποχικό πρόβλημα», διευκρίνισε.

Ωστόσο, η εποχή αυτή μπορεί να κρατήσει πολύ. Ο χρόνος υποδιπλασιασμού του Καισίου 137 είναι 30 χρόνια: αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περάσουν 30 χρόνια για να μειωθούν στο μισό οι αρχικές τιμές του ισοτόπου. Τα αγριογούρουνα μπορεί να... λάμπουν για πολλά χρόνια ακόμη.

«Αναμένουμε ότι θα εντοπίζουμε (ραδιενεργή) τροφή για αρκετά χρόνια από σήμερα», πρόσθεσε ο Ντράπαλ.

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με κρέας αγριογούρουνου που είναι πολύ δημοφιλές στην Τσεχία. Συχνά οι Τσέχοι το χρησιμοποιούν στο παραδοσιακό γκούλας που σερβίρεται σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια. Και τα αγριογούρουνα που καταλήγουν στο πιάτο θα πρέπει να είναι ασφαλή για κατανάλωση. Κάθε θήραμα, όχι μόνο τα αγριογούρουνα, πρέπει να επιθεωρείται πριν καταναλωθεί και το ραδιενεργό κρέας απαγορεύεται, επισήμανε ο Ντράπαλ.

Από τα 614 ζώα που εξετάστηκαν στο διάστημα 2014-16 σχεδόν τα μισά (ποσοστό 47%) διαπιστώθηκε ότι ξεπερνούσαν τα όρια. Σύμφωνα με τον Ντράπαλ πάντως, ακόμη και το κρέας ραδιενεργών ζώων θα αποτελούσε κίνδυνο για την υγεία μόνο αν καταναλωνόταν σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Θα πρέπει δηλαδή να τρώει κανείς αγριογούρουνο πολλές φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον δύο μήνες, για να καταλήξει στο νοσοκομείο.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Στους 22.3 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη στη χώρα, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 (23/02/2017)

Αρκετά υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν στη χώρα την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στην Κωπαΐδα (22.3), στην Αυλίδα (22.2), στη Λάρισα (22.2), στα Γιαννιτσά (22.1), και στο Βελβεντό Κοζάνης και την Λιβαδειά (21.7).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Σουηδία: Οικιακή θέρμανση μέσω αναζητήσεων στο διαδίκτυο (22/2/2017) (22/02/2017)

Τα κέντρα δεδομένων που είναι απαραίτητα για τη διαδικτυακή δραστηριότητα παράγουν υπερβολική θερμότητα και απορροφούν σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για λόγους ψύξης.

Ωστόσο, αξιωματούχοι στη Στοκχόλμη της Σουηδίας σκέπτονται να αξιοποιήσουν όλη αυτήν την απορριπτόμενη θερμότητα για το σκοπό της οικιακής θέρμανσης.

Τα κέντρα δεδομένων δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον, καταναλώνοντας παγκοσμίως περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας με την αεροπορική βιομηχανία.

Μάλιστα η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στα κέντρα δεδομένων μπορεί έως και να τριπλασιαστεί την προσεχή δεκαετία. Ωστόσο η θερμότητα από τα κέντρα δεδομένων μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Μόνο ένα κέντρο δεδομένων των δέκα μεγαβάτ μπορεί να παρέχει αρκετή θερμότητα για 20.000 διαμερίσματα και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 8.000 τόνους.

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «Πάρκα Δεδομένων Στοκχόλμης», τα κέντρα δεδομένων θα τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και η θερμότητα που θα παράγεται θα πωλείται στη δημοτική εταιρεία θέρμανσης, η οποία ήδη σκόπευε να στραφεί στη βιομάζα ή άλλες πηγές αντί των ορυκτών καυσίμων.

Η εταιρεία θέρμανσης έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται με μικρά κέντρα δεδομένων, και η πρωτοβουλία ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι θα φέρει σε επαφή, προετοιμάσει και προσφέρει «όλα τα απαραίτητα στοιχεία υποδομής κατάλληλα για δραστηριότητα κέντρων δεδομένων».

Δεδομένου ότι ο στόχος της κυβέρνησης της Σουηδίας είναι να απομακρυνθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2040, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναμένεται να ωθήσει την σκανδιναβική χώρα πιο κοντά σε αυτό το στόχο.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Οι Άλπεις θα χάσουν το 70% της κάλυψης χιονιού λόγω της κλιματικής αλλαγής (22/2/2017) (22/02/2017)

Οι Άλπεις αναμένεται να χάσουν το 70% της κάλυψης χιονιού μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Πέρα από το σοβαρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής θα έχει επίσης οικονομικές και τουριστικές συνέπειες, μειώνοντας τη διάρκεια της σεζόν σκι.

Οι ερευνητές από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη πραγματοποίησαν μία προσομοίωση για την κάλυψη του χιονιού στις Άλπεις, βάσει των συνθηκών βροχόπτωσης και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, δύο από τους κυριότερους παράγοντες της χιονόπτωσης.

Ο περασμένος Δεκέμβριος ήταν απογοητευτικός για τους σκιέρ, με τις ξηρότερες χιονοπτώσεις εδώ και πάνω από 150 χρόνια. Η χαμηλή χιονόπτωση θα καθυστερήσει την έναρξη της χειμερινής σεζόν στις Άλπεις κατά εβδομάδες ή και μήνες, καθώς δεν θα υπάρχει αρκετό φυσικό χιόνι για χειμερινά σπορ.

Οι προσομοιώσεις των ερευνητών έδειξαν μια ασύμμετρη κατανομή του χιονιού σε διάφορα υψόμετρα και χρονικά πλαίσια, καθώς και ότι αντί της χιονόπτωσης, οι βροχές θα γίνουν πιο συχνές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η απώλεια κάλυψης χιονιού θα είναι έντονη σε υψόμετρο πάνω από 3.000 μέτρα και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά, καθώς το 25% όλων των χιονοδρομικών κέντρων των Άλπεων βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, σημειώνουν ότι η απώλεια της χιονοκάλυψης μπορεί να μειωθεί από το 70% στο 30%, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν

Οι μέγιστες θερμοκρασίες της Τρίτης, 21 Φεβρουαρίου 2017 (21/02/2017)

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου 2017, καταγράφηκαν στα Φαλάσαρνα Χανίων (20.4), στον Πλατανιά Χανίων (20.2), στον Αλκιανό Χανίων (20), στο Ηράκλειο (19.6), και στο Ακρωτήρι Χανίων (19.1).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν

Ο Ιανουάριος που πέρασε ήταν ο τρίτος θερμότερος εδώ και 137 χρόνια (21/2/2017) (21/02/2017)

Τον περασμένο μήνα, η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν μεν 0,20 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από αυτή τον περσινό Ιανουάριο, τον θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά ταυτόχρονα ήταν 0,92 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου από το 1951 έως το 1980, σύμφωνα με μηνιαία ανάλυση της NASA.

Η ανάλυση του Ινστιτούτου Γκόνταρντ βασίζεται σε δεδομένα από περίπου 6.300 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, από σημαδούρες που μετρούν τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, έως ερευνητικούς σταθμούς στην Ανταρκτική. Οι παρατηρήσεις ξεκίνησαν το 1880, και ο περασμένος Ιανουάριος είναι ο τρίτος θερμότερος στο αρχείο.

Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι ο Ιανουάριος του 2017 φαίνεται να είναι η πρώτη φορά εδώ και καιρό που οι παγκόσμιες θερμοκρασίες δεν ακολουθούν την ίδια σταθερή ανοδική πορεία, καθώς ο Ιανουάριος του 2016 ήταν θερμότερος κατά 1,12 βαθμούς Κελσίου από το μέσο όρο, έναντι 0,92 του 2017. Τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση έχει το 2007, με 0,96 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία.

Όπως είχε προβλεφθεί, το 2016 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, και σηματοδότησε την τρίτη συνεχόμενη χρονιά που σπάει το ρεκόρ της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να τονίζουν ότι οι προβλέψεις των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής παραμένουν ζοφερές. Οι ειδικοί προειδοποιούν για ενισχυμένα κύματα καύσωνα, ξεσπάσματα επιδημιών, κρίσεις μαζικής πείνας και γενικότερα πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κρίση της κλιματικής αλλαγής θα οδηγήσει σε περίπου 250.000 επιπλέον θανάτους κάθε χρόνο από το 2030 έως το 2050, εξαιτίας των θανατηφόρων αυτών κινδύνων.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν

Στο έλεος κακοκαιρίας το Ιράν (21/02/2017)

Έπειτα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στα νότια του Ιράν, σειρά έχουν οι πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια της χώρας όπου το χιόνι σήμερα Τρίτη 21 Φεβρουαρίου φτάνει τα 2μ σε αρκετά χωριά. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από χιονοστιβάδες και ανυπολόγιστες καταστροφές έχει δεχθεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Εν τω μεταξύ οι πλημμύρες στα νότια δεν έχουν υποχωρήσει, ένα φράγμα κατέρρευσε και πλημμύρισε η πόλη Jiroft προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Στα νοτιοδυτικά της χώρας τα σχολεία έκλεισαν λόγω αμμοθύελλας που περιόρισε την ορατήτα σε μερικά δεκάδες μέτρα και οι κάτοικοι σπεύδουν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν

Ξεπέρασε τους 20 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 (20/02/2017)

Αρκετή ζέστη το μεσημέρι της Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου 2017, στη νότια κυρίως χώρα. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες σημειώθηκαν στο Άργος (20.2), στην Άνδρο (20.1), στη Σπάρτη (19.7), στο Ηράκλειο (19.6), και στη Σαλαμίνα (19.6).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν


Χάρτης METEONET Χάρτης UV Ιστιοπλοϊκοί χάρτες Πρόγνωση Ύψους Κύματος Χάρτης Κεραυνών
Κάμερες Πεντέλης Χάρτης Αττικής Χάρτης Ευρώπης Χάρτης παραλιών Εργαλεία
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 7 ώρες