ΤΩΡΑ ΒΡΕΧΕΙ ...
rss twitter Επισκεφθείτε την σελίδα μας στο facebook Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο youtube μας
Αρχείο Ειδήσεων

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Βόρεια Ελλάδα (26/05/2017)

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και ακταιγίδες εκδηλώνονται την Παρασκευή 26/5/2017 στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωορολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέχρι τις 15:00 τα σημαντικότερα ύψη βροχόπτωσης εντοπίζονται στο Κιλκίς με 43 mm, στο Λαγκαδά με 34 mm, στη Θάσο με 25.6 mm, στην Ασπροβάλτα με 23.4 mm, στην Ι.Μ. Μεγίστης Λάυρας με 22 mm και στην Κερκίνη Σερρών με 20.4 mm.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 13 ώρες

Κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω βροχής στη Θεσσαλονίκη (26/05/2017)

Κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται από νωρίς το πρωί λόγω της βροχόπτωσης στη Θεσσαλονίκη.

Με χαμηλές ταχύτητες διεξάγεται η κυκλοφορία στην Περιφερειακή Οδό και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης. Δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες και σε κάποια σημεία χρειάζεται προσοχή, διότι η βροχή παρέσυρε φερτά υλικά, ενώ σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με την Τροχαία, δεν λειτουργούν τα φανάρια στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Καυτανζόγλου, στη Βούλγαρη, και στην αερογέφυρα της Σταυρούπολης.

Λόγω τις ολισθηρότητας του οδοστρώματος σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις οχημάτων, με υλικές μόνο ζημιές.

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών έχουν προκαλέσει προβλήματα σε τμήμα της νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κιλκίς, όπου από τις προηγούμενες μέρες εκτελούνται έργα συντήρησης και η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 14 ώρες

Οι βροχές της Πέμπτης 25/05/2017 (26/05/2017)

Αξιόλογες βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν στη χώρα την Πέμπτη 25/5/2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη ημερήσιας βροχόπτωσης καταγράφηκαν στη Ζίτσα Ιωαννίνων (49.2 χιλιοστά), στο Χ/Κ Καϊμάκτσαλαν (44 χιλιοστά), στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων (38.6 χιλιοστά), στην Ιπποκράτειο Πολιτεία (36 χιλιοστά), στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας (33.6 χιλιοστά), στο Τρίστενο Ιωαννίνων (31.2 χιλιοστά), στα Πεστά (25 χιλιοστά), στη Φλώρινα (24.6 χιλιοστά), στη Βεγορίτιδα (24.4 χιλιοστά), στο Διόνυσο Αττικής, στην Αμφιλοχία και στη Νεμέα (23.8 χιλιοστά), στην Τύρια Ιωαννίνων (22.6 χιλιοστά) και στα Θεοδώριανα Άρτας (21.6 χιλιοστά).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Ο ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1990 (25/05/2017)

Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι η στάθμη των ωκεανών της Γης αυξάνεται σχεδόν τρεις φορές γρηγορότερα από ό,τι κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα. Πριν από το 1990, η στάθμη αυξανόταν κατά περίπου 1,1 χιλιοστά ετησίως ανά δεκαετία. Από το 1993 έως το 2012, όμως, η έρευνα έδειξε ότι αυξήθηκε κατά 3,1 χιλιοστά το χρόνο ανά δεκαετία.

«Έχουμε μια πολύ ισχυρότερη επιτάχυνση στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας από ό,τι προηγουμένως», δήλωσε ο Ζένκε Ντάνγκεντορφ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ζίγκεν στη Γερμανία, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης μαζί με επιστήμονες από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία.

Σύμφωνα με τον Ντάνγκεντορφ, η αιτία του φαινομένου είναι ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας καθ' όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα προήλθε από την τήξη χερσαίων παγετώνων και την διαστολή του θαλασσινού νερού καθώς θερμαίνεται, αλλά η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στον 21ο αιώνα οφείλεται επίσης στο λιώσιμο των φύλλων πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

Η μελέτη του μεταβαλλόμενου ρυθμού αύξησης της στάθμης της θάλασσας περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν ακριβή δορυφορικά δεδομένα μόνο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πριν από αυτό, τα αρχεία βασίζονται σε μετρητές της στάθμης σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ποικίλλει σε διάφορους τόπους, λόγω της μορφολογίας της Γης, των βαρυτικών επιδράσεων στο νερό, και άλλων τοπικών παραγόντων.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να συγκεντρώσουν στοιχεία για τη στάθμη της θάλασσας τον 20ό αιώνα, πριν από την έναρξη των δορυφορικών μετρήσεων, προσαρμόζοντας τα αποτελέσματα των τοπικών μετρητών με βάση την κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε μια δεδομένη περιοχή, και στη συνέχεια σταθμίζοντας διαφορετικά την κάθε περιοχή στην τελική ανάλυση.

«Τα επίπεδα της θάλασσας θα συνεχίσουν να αυξάνονται τον επόμενο αιώνα, ανεξάρτητα από το εάν θα λάβουμε μέτρα ή όχι, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να περιορίσουμε τουλάχιστον ένα μέρος της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Θα επιταχυνθεί περαιτέρω, αλλά το κατά πόσο συνδέεται με το πώς θα ενεργήσουμε ως παγκόσμια κοινότητα», δήλωσε ο Ντάνγκεντορφ.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Ισχυρή καταιγίδα στη Βόρεια Αττική (25/05/2017)

Καταιγίδα βρίσκεται σε εξέλιξη τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτη 25/5/2017 στα βόρεια τμήματα του νομού Αττικής και στα βορειότερα τμήματα της πόλης της Αθήνας, με τα φαινόμενα να είναι έντονα. Μέχρι τις 14:30 τα σημαντικότερα ύψη βροχόπτωσης εντοπίζονται στο Διόνυσο με 19 mm και στη Δροσιά με 16 mm.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές

Οι μέγιστες θερμοκρασίες της Τετάρτης, 24 Μαΐου 2017 (24/05/2017)

Στους 31 βαθμούς κελσίου έφτασε η θερμοκρασία το μεσημέρι της Τετάρτης, 24 Μαΐου 2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, οι υψηλότερες μέγιστες σημειώθηκαν στην Άνδρο (31.8), στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (28.4), στη Ζάκυνθο (28.4), στην Καρδίτσα (28.3), και στη Σπάρτη (27.7).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Ο αμερικάνικος στρατός ίσως είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον πλανήτη (24/05/2017) (24/05/2017)

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα διέρρευσαν πάνω από 420.000 λίτρα καυσίμων για αεροσκάφη σε κοντινό υδάτινο σώμα από ναυτικό σταθμό των ΗΠΑ στην παραθαλάσσια πόλη Βιρτζίνια Μπιτς.

Το περιστατικό δεν ήταν τόσο καταστροφικό όσο άλλες διαρροές αγωγών, αλλά έφερε στο προσκήνιο το γεγονός ότι το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου.

Παράγοντας περισσότερα επικίνδυνα απόβλητα από τις πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές χημικές εταιρείες μαζί, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει αφήσει τοξικά ίχνη σε ολόκληρο τον πλανήτη με τη μορφή απεμπλουτισμένου ουρανίου, πετρελαίου, καυσίμων, παρασιτοκτόνων, μόλυβδου και άλλων.

Οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ μερικών από τις πιο μολυσμένες περιοχές στον κόσμο, καθώς τα συστατικά των καυσίμων που χρησιμοποιούνται μολύνουν το έδαφος και το νερό.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν διεξάγει περισσότερες δοκιμές πυρηνικών όπλων από όλα τα άλλα κράτη μαζί, είναι επίσης υπεύθυνες για τη μαζική ποσότητα ακτινοβολίας που εξακολουθεί να μολύνει πολλά νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στις Νήσους Μάρσαλ και το κοντινό Γκουάμ, όπου οι ΗΠΑ δοκίμασαν πάνω από εξήντα πυρηνικά όπλα μεταξύ του 1946 και του 1958, ο κάτοικοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά καρκίνου.

Στο Ιράκ, η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ έχει παίξει ρόλο στην ερημοποίηση του 90% της ιρακινής επικράτειας, καταστρέφοντας τη γεωργική βιομηχανία της χώρας και αναγκάζοντάς την να εισάγει πάνω από το 80% των τροφίμων της. Η χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράκ από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου προκάλεσε επίσης τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Εξάλλου, τον περασμένο Νοέμβριο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε το σχέδιό του να απελευθερώσει 20.000 τόνους περιβαλλοντικών «παραγόντων καταπόνησης», συμπεριλαμβανομένων βαρέων μετάλλων και εκρηκτικών, στα παράκτια ύδατα των ΗΠΑ στο βορειοδυτικό Ειρηνικό κατά τη διάρκεια αυτού του έτους.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Βροχή και χαλάζι στη Βοιωτία - Πλημμύρες και καταστροφές σε καλλιέργειες (24/05/2017)

Σφοδρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, έπληξε και πάλι τον Ορχομενό, βυθίζοντας γειτονιές στο νερό και κατοίκους στην απόγνωση. Υπόγεια σπιτιών πλημμύρισαν, δρόμοι έγιναν απροσπέλαστοι,οχήματα εγκλωβίστηκαν στο νερό και κάτοικοι διαμαρύρονταν καθώς για μία ακόμη φορά ταλαιπωρήθηκαν. Το καιρικό φαινόμενο έπληξε και αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή του συνοικισμού, και του Πύργου.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Η Ανταρκτική «πρασινίζει» από την κλιματική αλλαγή (23/05/2017)

Η κλιματική αλλαγή δεν θερμαίνει απλά την Ανταρκτική αλλά θα την καταστήσει επίσης δραματικά πιο πράσινη, προκαλώντας απότομη αύξηση της ανάπτυξης των φυτών τα τελευταία 50 χρόνια.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ μελέτησαν δείγματα βρύων από την ανατολική πλευρά της Ανταρκτικής και ανέλυσαν το πώς οι αυξήσεις της θερμοκρασίας τα τελευταία 150 χρόνια έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη των φυτών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια άνευ προηγουμένου αύξηση της ανάπτυξης σε μία έκταση 600 χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτογραμμής, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1950.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, παλαιοκλιματολόγο Μάθιου Έμσμπερι, τα καταγεγραμμένα κλιματικά δεδομένα για την Ανταρκτική ξεκίνησαν πριν από περίπου 50 χρόνια, ενώ οι πυρήνες των βρύων παρέχουν ιστορικό αρκετών χιλιάδων ετών.

«Δεν μπορούμε να μετρήσουμε την θερμοκρασία απευθείας από τα δείγματα, αλλά μπορούμε να μετρήσουμε άλλα πράγματα που ανταποκρίνονται στη θερμοκρασία», δήλωσε..

Αυτά περιλαμβάνουν τον κάθετο ρυθμό ανάπτυξης των βρύων, πόση μάζα συσσωρεύεται και το μέγεθος της μικροβιακής δραστηριότητας, στοιχεία που δείχνουν πώς τα βρύα ανταποκρίνονται στις μεταβολές της θερμοκρασίας και της διαθεσιμότητας νερού.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα βρύα αναπτύσσονται περισσότερο και δείχνουν περισσότερη μικροβιακή δραστηριότητα καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι εάν οι θερμοκρασίες στην περιοχή συνεχίσουν να ανεβαίνουν, η Ανταρκτική είναι πιθανό να γίνει πολύ πιο πράσινη, όπως και η Αρκτική.

Ενδεικτικά, οι ετήσιες θερμοκρασίες στην περιοχή αυξήθηκαν κατά 0,56 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία από τη δεκαετία του 1950. Εάν οι θερμοκρασίες βρίσκονται σταθερά κάτω από το μηδέν, δεν έχει σημασία αν αυξηθούν ελάχιστα, επειδή όλο το νερό είναι ακόμη σε μορφή πάγου. Ωστόσο, αφού ξεπεραστεί το μηδέν, όσο επιμηκύνεται το διάστημα που υπάρχει περισσότερο νερό διαθέσιμο, τόσο αυξάνεται η ευνοϊκή εποχή για ανάπτυξη.

Εξάλλου, η υπερθέρμανση μπορεί ενδεχομένως να απελευθερώσει αέρια θερμοκηπίου από αρχαία θαμμένα βρύα, τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν παγωμένα, αναφέρει η έρευνα.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Αύξηση της εκτίμησης της παγκόσμιας δασικής έκτασης κατά 9% (23/05/2017)

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε 4.670.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μη καταγεγραμμένων δασών που βρίσκονται σε ξηρές περιοχές της Γης, ανεβάζοντας την δασική κάλυψη σε παγκόσμιο επίπεδο τουλάχιστον κατά 9%.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Φρανσουά Μπαστέν, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και οικολόγο στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του εξεπλάγησαν από τις αναπάντεχες νέες εκτιμήσεις.

Στην μελέτη τους, οι ερευνητές έδειξαν ότι το 2015, από τα εκτιμώμενα 61,32 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα συνολικού ξηρού εδάφους στην επιφάνεια της γης, τα 10,77 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα καλύπτονται από δάση, ενώ άλλα 13,26 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα διαθέτουν περισσότερο από 10% δασική κάλυψη.

Οι βιότοποι σε αυτές τις περιοχές, όπου η βροχόπτωση αντισταθμίζεται από την εξάτμιση από τις επιφάνειες και τη διαπνοή των φυρών, καλύπτουν περίπου το 40% της επιφάνειας της Γης, και περιέχουν μερικά από τα πιο απειλούμενα οικοσυστήματα στον πλανήτη, με ιδιαίτερα υψηλή βιοποικιλότητα

Προηγούμενες μελέτες που επιχείρησαν να περιγράψουν τα δάση σε ξηρούς βιοτόπους χαρακτηρίζονται από ανακριβή στοιχεία, που προκύπτουν από προβλήματα όπως οι διαφορές στη χωρική ανάλυση των δορυφόρων, τις μεθοδολογίες χαρτογράφησης και τον ορισμό του τι αποτελεί δασική έκταση, αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου των ερευνητών.

Στην δική της προσέγγιση, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα και εικόνες του προγράμματος Google Earth που ελήφθησαν με υψηλότερη συχνότητα και ανάλυση, γεγονός που επέτρεψε μια ακριβέστερη εκτίμηση.

Το πλεονέκτημα αυτής της ενημερωμένης εκτίμησης είναι ότι θα επιτρέψει στους ερευνητές να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσο διοξείδιο του άνθρακα μπορούν να απορροφήσουν τα δάση της Γης.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής της Δευτέρας 22 Μαΐου 2017 (23/05/2017)

Οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες που σημειώθηκαν στη χώρα σήμερα, άφησαν πίσω τους σημαντικά ύψη βροχής. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη ολικής ημερήσιας βροχόπτωσης καταγράφηκαν στο Φαράγγι της Σαμαριάς (37.6 χιλιοστά), στην Παξιμάδα Καρύστου (34.6 χιλιοστά), στα Στύρα Ευβοίας (22.6 χιλιοστά), στα Ανώγεια (22.4 χιλιοστά), και στον Κυνίδαρο Νάξου (18.6 χιλιοστά).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στη χώρα τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 (22/05/2017)

Αρκετή ζέστη, κυρίως στα ηπειρωτικά, τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στην Ασπροβάλτα (29.8), στο Βατοπέδι (29.1), στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (28.5), στο Κρανίδι (28.2), στα Γιαννιτσά (28), και στη Σίνδο (28).


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Τα φράγματα αποτελούν σημαντικό παράγοντα απρόσμενων περιβαλλοντικών αλλαγών (22/05/2017) (22/05/2017)

Τα φράγματα των ποταμών μπορούν να έχουν σημαντικές και απρόσμενες συνέπειες στον κύκλο του άνθρακα και το κλίμα της Γης, σύμφωνα με Βέλγους ερευνητές.

Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 16 εκατομμύρια φράγματα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 70.000 μεγάλων φραγμάτων. Η κατασκευή νέων φραγμάτων και δεξαμενών είναι αδιάκοπη, κυρίως για την παραγωγή ενέργειας, και μέσα σε 15 χρόνια, το 90% των ποταμών του κόσμου ίσως διαθέτει φράγματα, αναφέρει η έρευνα του Πανεπιστημίου του Βατερλό και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών.

Οι δεξαμενές που δημιουργούνται από φράγματα ποταμών μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγές ή καταβόθρες για το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά οι δομές αυτές δεν αντιπροσωπεύονται κατάλληλα στα τρέχοντα μοντέλα της κλιματικής αλλαγής.

Για αυτό το λόγο οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο σύνδεσης φυσικών παραμέτρων, όπως του μεγέθους της δεξαμενής, με τις διαδικασίες που καθορίζουν τι συμβαίνει στον οργανικό άνθρακα που ταξιδεύει στα ποτάμια. Το μοντέλο αυτό τους επέτρεψε να υπολογίσουν τις επιπτώσεις του 70% των τεχνητών δεξαμενών στον κόσμο.

«Τα φράγματα δεν έχουν μόνο τοπικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Είναι σαφές ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα και συνεπώς στο κλίμα της Γης», δήλωσε ο καθηγητής Φιλίπ Φαν Κάπελεν, εκ των επικεφαλής της μελέτης.

«Για πιο ακριβείς προβλέψεις του κλίματος, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο των φραγμάτων», πρόσθεσε.

Το μοντέλο της έρευνας έδειξε ότι οι τεχνητές δεξαμενές προσλαμβάνουν σχεδόν το ένα πέμπτο του οργανικού άνθρακα που κινείται από το έδαφος στον ωκεανό μέσα από τα ποτάμια του κόσμου.

«Κάθε φορά που χτίζουμε ένα φράγμα ουσιαστικά αυξάνουμε τον αριθμό των τεχνητών λιμνών», δήλωσε η Τέιλορ Μααβάρα, εκ των επικεφαλής της μελέτης. «Αυτό αλλάζει τη ροή του νερού και των υλικών που μεταφέρει, συμπεριλαμβανομένων των θρεπτικών συστατικών και του άνθρακα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας έδειξε ότι η κατασκευή φραγμάτων μπορεί να επηρεάσει τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, όπως το φώσφορο και το άζωτο, μέσω των ποταμών. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού σε όλον τον πλανήτη.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Ξεκίνησαν οι βροχές από τα δυτικά (21/05/2017)

Σε εξέλιξη η αλλαγή του καιρού, με τις πρώτες βροχές να εκδηλώνονται στα δυτικά εδώ και μερικές ώρες. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μέχρι τις 13:30 την Κυριακή 21/05/2017, κατεγράφονται στις περιοχές: Βουργαρέλι Άρτας 37.8 mm, Ηγουμενίτσα 17.6 mm, Αμφιλοχία 16.8 mm, Ζίτσα Ιωαννίνων 16.4 mm, Κέρκυρα 15.2 mm, Πρέβεζα 11.8 mm, Δερβίζιανα Ιωαννίνων 11.2 mm, Δωδώνη Ιωαννίνων 10.8 mm και Τρίστενο Ιωαννίνων 10.6 mm.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν

Ελβετία: Δημοψήφισμα για την απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας (21/05/2017)

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι ετοιμάζονται να ψηφίσουν για την πιθανή απαγόρευση των πυρηνικών σταθμών στη χώρα σε δημοψήφισμα που θα λάβει χώρα την Κυριακή 21 Μαΐου.

Η λεγόμενη «Ενεργειακή Στρατηγική 2050» προτείνει την επιδότηση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θέτοντας τέρμα στην κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, πριν την σταδιακή κατάργηση των πέντε ενεργών πυρηνικών μονάδων της Ελβετίας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το νομοσχέδιο τελικά θα περάσει, αν και η υποστήριξή του έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα.

Σήμερα, η ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι υπεύθυνες για λιγότερο από το 5% της ανανεώσιμης ενεργειακής κατανάλωσης της Ελβετίας, ενώ η υδροηλεκτρική ενέργεια παρέχει το 60% τοις εκατό, και η πυρηνική το 35%.

Ο νόμος έχει ως στόχο να τετραπλασιάσει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελβετία από 2,821 σε 11,4 γιγαβατώρες μέχρι το 2035. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποκτήσουν χαρακτηρισμό «εθνικού συμφέροντος», βοηθώντας στην αντιμετώπιση νομικών προκλήσεων για τις πιθανές περιβαλλοντικές ή αισθητικές επιπτώσεις ενός έργου ΑΠΕ.

Τα χρήματα για τις κρατικές επιδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα προέλθουν από την άνοδο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τη συλλογή επιπλέον 480 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων ετησίως (440 εκατομμυρίων ευρώ). Κονδύλια ίσως διατεθούν επίσης για την υποστήριξη ζημιογόνων υδροηλεκτρικών επιχειρήσεων, καθώς και για την οικοδόμηση νέων υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελβετία δεν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που σχεδιάζει την απεξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια. Μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011, η Γερμανία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να κλείσει όλους τους πυρηνικούς της σταθμούς ως το 2022.


ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν


Χάρτης METEONET Χάρτης UV Ιστιοπλοϊκοί χάρτες Πρόγνωση Ύψους Κύματος Χάρτης Κεραυνών
Κάμερες Πεντέλης Χάρτης Αττικής Χάρτης Ευρώπης Χάρτης παραλιών Εργαλεία
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 8 ώρες