Καταιγίδες με περισσότερους από 5.000 κεραυνούς στην Ελληνική επικράτεια

Σύνταξη Άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, 23:15

 

Βροχές και καταιγίδες σημειώνονται από το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019, κατά κύριο λόγο στην βόρεια και ανατολική ηπειρωτική χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις τα φαινόμενα είναι ισχυρά, ενώ κατά τόπους συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα πολύ ισχυροί ριπαίοι άνεμοι πνέουν στις περιοχές εκδήλωσης των φαινομένων, ενώ έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφεται από το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr "ZEUS", το οποίο έως τις 23:00 ώρα Ελλάδος κατέγραψε πάνω από 5.000 κεραυνούς εντός των ορίων της Ελληνικής επικράτειας.

Οι κεραυνοί που κατέγραψε έως τις 23:00 ώρα Ελλάδος της Τετάρτης 10/07/2019 το σύστημα «ΖΕΥΣ»

Καταιγίδες με θυελλώδεις ανέμους και μεγάλο χαλάζι στην Βόρεια Ελλάδα την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Σύνταξη άρθρου: Στ. Ντάφης

Όπως αναμενόταν το κύμα καύσωνα αποχωρεί από την χώρα μας με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς πολύ ισχυρές καταιγίδες πλήττουν από το μεσημέρι αρκετές περιοχές της χώρας. Η Μακεδονία, η Θράκη και η Θεσσαλία έχουν δεχθεί τις πιο καταστροφικές καταιγίδες, με χαλάζι διαμέτρου πάνω από 5 εκ και ανέμους που ξεπέρασαν τα 110 km/h. Η παρακάτω δορυφορική εικόνα δείχνει τις κορυφές νεφών στις 21:20 το βράδυ της Τετάρτης 10/07, λίγο πριν οι καταιγίδες (κόκκινο-μωβ χρώμα) πλήξουν την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική.

 

Μέγιστες θερμοκρασίες την Τετάρτη 10/07/2019: Πάνω από τους 40 oC στη Ν. Ελλάδα - Εντυπωσιακή πτώση στην Β. Ελλάδα

Σύνταξη άρθρου: Χ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, 18:00

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά την τελευταία ημέρα του κύματος καύσωνα που επηρεάζει τη χώρα μας, ξεπέρασαν τους 40 oC στην Ν. Ελλάδα (Πίνακας 1). Την ίδια στιγμή, εντυπωσιακή πτώση των μέγιστων θερμοκρασιών παρατηρήται στην Β. Ελλάδα, λόγω της εισβολής ψυχρών αέριων μαζών στα Βαλκάνια. Όπως διακρίνεται στον Χάρτη 1, η μείωση των μέγιστων θερμοκρασιών σε σχέση με την χτεσινή ημέρα φτάνει έως και τους 7.5 oC στην Θράκη.

Πίνακας 1: Οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες την Τετάρτη 10/07/2019.

Χάρτης 1: Μεταβολή των μέγιστων θερμοκρασιών την Τετάρτη 10/07/2019 σε σχέση με την χτεσινή ημέρα.

 

Τελευταία ημέρα καύσωνα η Τετάρτη 10/07/2019 - Μεταβολή του καιρού με ισχυρές καταιγίδες από τα βόρεια

Σύνταξη άρθρου: Στρατής  Βουγιούκας - Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, 10:30

Τελευταία ημέρα με συνθήκες καύσωνα αναμένεται να είναι η Τετάρτη 10/07 από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν τοπικά στα ανατολικά στους 40-42 βαθμούς.

Αντίθετα στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τις ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές θα συνοδευτούν από πολύ ενισχυμένους ανέμους και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις. Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας και του Αιγαίου, ενώ τις βραδινές αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα συνεχίζουν να επηρεάζονται από ισχυρές καταιγίδες.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί από αργά το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, στη Χαλκιδική, στις Σποράδες, στην Εύβοια και σε παραθαλάσσια κυρίως τμήματα της ανατολικής και βόρειας χώρας, καθώς αναμένεται να επηρεαστούν από τοπικά ισχυρές καταιγίδες συνοδεία πολύ ενισχυμένων ριπαίων ανέμων.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα προβλεπόμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 11/07, και επισημαίνονται οι περιοχές όπου χρειάζεται να δοθεί προσοχή λόγω της εκδήλωσης ισχυρών καταιγίδων.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου