Το προγνωστικό σύστημα εξάπλωσης πυρκαγιάς για τη δασική πυρκαγιά στον Υμηττό - 12/08/2019

Σύνταξη άρθρου: Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος, Σ. Ντάφης

 

Στις 04:30 νωρίς το πρωί της Δευτέρας 12/08 ενεργοποιήθηκε το σύστημα IRIS για την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 03:15 στους πρόποδες του Υμηττού, στην περιοχή της Παιανίας. Στο βίντεο που δίνεται στη δημοσιότητα παρουσιάζεται η πρόγνωση της εξάπλωσης από 05:00 έως 10:30, όταν και η πυρκαγιά ελέγχθηκε. Στην πρόγνωση της εξάπλωσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι προσπάθειες πυρόσβεσης.

Το προγνωστικό σύστημα "IRIS" αναπτύχθηκε και λειτουργεί επιχειρησιακά στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.

 

Δευτέρα 12/08: 4η ημέρα υψηλών θερμοκρασιών, πολύ ενισχυμένων ανέμων και αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Σταύρος Ντάφης, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, 10:00

Σε εξέλιξη βρίσκεται το παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών το οποίο το διήμερο Παρασκευή 09/08 και Σάββατο 10/08 επηρέασε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ την Κυριακή 11/08 επηρέασε έντονα τα δυτικά ηπειρωτικά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία το κύμα ζέστης θα επιμείνει έως και την Τετάρτη 14/08, ενώ από το Δεκαπενταύγουστο θα εμφανίσει τάση σταδιακής υποχώρησης.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή των μεγίστων θερμοκρασιών τις απογευματινές  ώρες της Δευτέρας 12/08, οι οποίες θα φτάσουν στους 38-39 βαθμούς στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και θα ξεπεράσουν εκ νέου τους 40 βαθμούς  στη Δυτική Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι η αίσθηση δυσφορίας, θα είναι αυξημένη σε πολλές περιοχές της χώρας (με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο) και ιδιαίτερα αυξημένη στη Δυτική Ελλάδα.

Το μελτέμι στο Αιγαίο θα πνέει με εντάσεις έως και 8 μποφόρ τοπικά, ενώ στη Δυτική Ελλάδα οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 5 μποφόρ. Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται οι περιοχές όπου η ένταση του ανέμου θα ξεπερνά τα 6 μποφόρ, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Πολύ υψηλός έως ακραίος κατά τόπους θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών στη Στερεά, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο, στη Θράκη, στο Ανατολικό Αιγαίο, στη Νότια Κρήτη και κατά κύριο λόγο στην Αττική, στην Ανατολική Στερεά, στην Κεντρική και Νότια Εύβοια και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται ο σύνθετος δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το μεσημέρι της Δευτέρας 12/08. Με πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα φαίνονται οι περιοχές με πολύ υψηλή και ακραία επικινδυνότητα.

Οι πυρο-μετεωρολογικοί δείκτες υπολογίζονται επιχειρησιακά στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.

Δείτε τη σελίδα του DISARM πατώντας εδώ. Ακολουθήστε τη σελίδα του DISARM στο Facebook πατώντας εδώ.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου