Νεότερα προγνωστικά στοιχεία για τους ανέμους στην πυρκαγιά της Εύβοιας

Σύμφωνα με τα βραδινά προγνωστικά στοιχεία της Τρίτης 13/08, οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη θα παρουσιάσουν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Σημαντική εξασθένηση των ανέμων περιμένουμε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 14/08.

Ακολουθούν ενδεικτικοί προγνωστικοί χάρτες έντασης ανέμου για το διάστημα 03:00-09:00 (τοπική ώρα).

Βόρειοι άνεμοι στα Ψαχνά Ευβοίας δυσκολεύουν τις προσπάθειες πυρόσβεσης

Σύνταξη Άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 13 Αυγούστου 2019, 20:00

 

Άνεμοι βόρειας διεύθυνσης συνεχίζουν να πνέουν στα Ψαχνά Ευβοίας δυσκολεύοντας τις προσπάθειες πυρόσβεσης. Στο διάγραμμα που ακολουθεί φαίνεται η μέση ταχύτητα του ανέμου ανά δεκάλεπτο, όπως αυτή καταγράφεται από τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στα Ψαχνά Ευβοίας. Σημειώνεται ότι οι στιγμιαίες ριπές μπορεί να είναι πολύ ισχυρότερες. Για παραδειγμα στις 09:33 το πρωί της 13ης Αυγούστου ο σταθμός κατέγραψε ριπή ίση με 58 χλμ/ώρα, ενώ ο μέσος άνεμος του δεκαλέπτου ήταν ίσος με 31 χλμ/ώρα. Εξασθένηση καταγράφεται το απόγευμα με την ισχυρότερη ριπή από τις 17:00 έως τις 20:00 να μην ξεπερνά τα 31 χλμ/ώρα.

Ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς DISARM/meteo.gr για τις πυρκαγιές σε Εύβοια και Βοιωτία

 Σύνταξη άρθρου: Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος

Οι περιοχές στις οποίες εκδηλώθηκαν οι δύο μεγάλες πυρκαγιές, σε Εύβοια και Βοιωτία, είχαν επισημανθεί με ακραία επικινδυνότητα με βάση το σύνθετο δείκτη επικινδυνότητας DISARM που ανέπτυξε και υπολογίζει επιχειρησιακά το EAA/meteo.gr, σε υψηλή χωρική ανάλυση 2 km.

Οι πυρο-μετεωρολογικοί δείκτες υπολογίζονται επιχειρησιακά στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.

Δείτε τη σελίδα του DISARM πατώντας εδώ. Ακολουθήστε τη σελίδα του DISARM στο Facebook πατώντας εδώ.

 

Μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Σταύρος Ντάφης, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 13 Αυγούστου 2019, 09:20

Μεγάλη σε έκταση πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 13/08 στην Κεντρική Εύβοια, όπως φαίνεται στη δορυφορική εικόνα.

Λόγω των πολύ ενισχυμένων βοριάδων οι καπνοί από την πυρκαγιά έχουν καλύψει τον ουρανό της Αττικής δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ακολουθούν εικόνες από τις κάμερες του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη και από την κάμερα του meteo.gr στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984.

Τρίτη 13/08: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα δυτικά - Ενισχυμένοι άνεμοι και ακραίος κίνδυνος πυρκαγιών στα ανατολικά

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 13 Αυγούστου 2019, 10:15

Την Τρίτη 13 Αυγούστου πολύ ενισχυμένο μελτέμι θα πνέει στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά, με τις εντάσεις των ανέμων να φτάνουν τα 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Έτσι οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε χαμηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα επίπεδα (έως 34C στα ηπειρωτικά - έως 29C σε Σποράδες, Κυκλάδες και Βόρεια Κρήτη.)

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται οι περιοχές όπου η ένταση του ανέμου θα ξεπερνά τα 6 μποφόρ, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Εύβοιας.

Λόγω των ενισχυμένων ανέμων, πολύ υψηλός έως ακραίος θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών ιδιαίτερα στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, στην Αττική, στην Ανατολική Στερεά, και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται ο σύνθετος δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το μεσημέρι της Τρίτης 13/08. Με πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα φαίνονται οι περιοχές με πολύ υψηλή και ακραία επικινδυνότητα.

Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται για μια ακόμα ημέρα στα δυτικά όπου ο υδράργυρος θα φτάσει τοπικά στους 40-41 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, σταδιακή υποχώρηση του κύματος ζέστης αναμένεται από το Δεκαπενταύγουστο.

 

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου