Στο μέγιστο 15-ετίας η χιονοκάλυψη τον Απρίλιο στην Ελλάδα

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Η κακοκαιρία που επικράτησε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2020 στη χώρα μας οδήγησε σε σημαντική αύξηση της χιονοκάλυψης, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών. Στις 2 Απριλίου το 10% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας βρισκόταν κάτω από φρέσκο στρώμα χιονιού, ποσοστό που ξεπεράστηκε μόλις 2 φορές τον φετινό χειμώνα. Στην Εικόνα 1 βλέπετε το ημερήσιο ποσοστό χιονοκάλυψης στην Ελλάδα φέτος μέχρι τις 6 Απριλίου και τις μέσες τιμές της περιόδου 2004 - 2020, όπως εκτιμήθηκαν από δορυφορικές μετρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Ιανουαρίου καταγράφηκε το αντίστοιχο ελάχιστο 15-ετίας με μόλις το 1.3% της χώρας μας να είναι καλυμμένο από χιόνι. 

Εικόνα 1. Η ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης επί τοις 100 της έκτασης της Ελλάδας τον φετινό χειμώνα (κόκκινη καμπύλη), ο μέσος όρος 15 ετών (μαύρη καμπύλη) και οι μέγιστες (πορτοκαλί καμπύλη) - ελάχιστες τιμές (μπλε καμπύλη), όπως εκτιμήθηκαν από δορυφορικές μετρήσεις την περίοδο 2004 - 2020. 

 

Η δορυφορική εικόνα της NASA που ελήφθη την Τετάρτη 8 Απριλίου (Εικόνα 2) δείχνει ότι η χιονοκάλυψη είναι ακόμη σημαντική σε πολλές ορεινές περιοχές. 

 

Εικόνα 2. Δορυφορική εικόνα με ψευδοχρωματισμό από MODIS-NASA την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020. Με κόκκινο χρώμα απεικονίζεται το χιόνι στο έδαφος, με λευκό χρώμα τα νέφη χαμηλού και μεσαίου ύψους και με ροζ τα υψηλά νέφη που αποτελούνται από πάγο. 

Πλημμύρισε ο κάμπος της Κωπαΐδας

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Τα μεγάλα ύψη βροχής την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2020 στην Βοιωτία είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κάμπος της Κωπαΐδας. Κατά την προϊστορική εποχή ο κάμπος της Κωπαΐδας αποτελούσε την μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, όμως ήδη από την αρχαιότητα οι κάτοικοι της Βοιωτίας προσπάθησαν να την αποστραγγίξουν ώστε να καλλιεργήσουν το εύφορο έδαφος. Οι Μίνυες ήταν οι πρώτοι που πέτυχαν την μερική αποστράγγισή της τον 14ο αιώνα π.Χ., όμως τα αποστραγγιστικά έργα καταστράφηκαν έναν αιώνα αργότερα. Μετά από 3.000 χρόνια περίπου, το 1887 αποστραγγίστηκαν 250.000 στρέμματα και ξεκίνησαν εντατικές καλλιέργιες. Συχνά οι αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των πλημμυρών έπειτα από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ευχαριστούμε την ομάδα "Up Stories" για την αποστολή του παρακάτω βίντεο που δημιούργησαν την Τρίτη 7 Απριλίου 2020. 

  

Σταδιακή εξασθένηση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη 8 Απριλίου 2020, 09:30

 

Πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν στο Αιγαίο, όπως φαίνεται και στον πίνακα που παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές έως το πρωί της Τετάρτης 08/04.

Κατά το υπόλοιπο της ημέρας οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση, όπως προκύπτει από τους ακόλουθους χάρτες όπου φαίνεται ο άνεμος που αναμένεται το μεσημέρι (αριστερά) και το βράδυ (δεξιά) της Τετάρτης 08/04.

 

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου