Υψηλή δραστηριότητα καταιγίδων στην Κεντρική Μεσόγειο τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, 17:45

Μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου προκαλεί ισχυρές και πολύωρες καταιγίδες τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020. Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφονται σε περιοχές της Νότιας Ιταλίας, της Μάλτας, της Τυνησίας και της Βορειοδυτικής Λιβύης, όπου οι καταιγίδες θα συνεχιστούν και την Τρίτη 15/09. Στο βίντεο παρουσιάζονται δορυφορικές εικόνες και ανιχνεύσεις ηλεκτρικών εκκενώσεων από το σύστημα ανίχνευσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr «ZEUS» μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 14/09. 

 

 

Σχετικά με τα δημοσιεύματα του Τύπου τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 για την πιθανή δημιουργία Μεσογειακού Κυκλώνα (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes) με κίνηση προς τη χώρας μας, πρέπει να τονίσουμε την πολύ μικρή πιθανότητα που υπάρχει γι’αυτό το σενάριο. Η πλειοψηφία των διαθέσιμων προγνωστικών μοντέλων δείχνει μη ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία ενός medicane στο Ιόνιο Πέλαγος και ειδικά κοντά στις ακτές της χώρας μας.

Το medicane είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο που εμφανίζεται μία ή δύο φορές τον χρόνο και πρόκειται για ισχυρό βαρομετρικό συστήμα με πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες. Κύριο χαρακτηριστικό των medicanes είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος και όχι στα θερμά και ψυχρά μέτωπα, όπως συνήθως συμβαίνει με τα κοινά βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου. Σχηματίζονται κυρίως το φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα πάνω από τα σχετικά θερμά νερά της Μεσογείου, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο υπερκείμενο αέρα και αντλούν ενέργεια από τη δραστηριότητα των καταιγίδων. Το τελευταίο medicane που επηρέασε τη χώρα μας ήταν ο «Ξενοφών» στις 29 Σεπτεμβρίου 2018.

 

Ενισχυμένοι βοριάδες και πολύ αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς τη Δευτέρα 14/09

Σύνταξη άρθρου: Σ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος, Ι. Κωλέτσης  
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, 09:30                                   

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ενισχυμένοι άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν τη Δευτέρα 14/09 κυρίως στο Αιγαίο, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και της Θράκης, όπως αποτυπώνεται στον Χάρτη 1.

Χάρτης 1. Εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις ανέμου τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 14/09/2020, σύμφωνα με το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Οι ενισχυμένοι άνεμοι θα έχουν ως αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών του Αιγαίου, σύμφωνα με τον καναδικό πυρο-μετεωρολογικό δείκτη (Χάρτης 2), ο οποίος υπολογίζεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr και περιλαμβάνεται στις υπηρεσίες και στα προϊόντα που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος DISARM.

  

Χάρτης 2. Καναδικός πυρο-μετεωρολογικός δείκτης για τη Δευτέρα 14/09/2020, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.   

 

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου