Πλησιάζει από δυτικά η κακοκαιρία Κίρκη – Εικόνα από τον νυχτερινό ουρανό

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, 20:00

 

Πλησιάζει από τα δυτικά το βαρομετρικό χαμηλό που θα προκαλέσει την κακοκαιρία Κίρκη στη χώρα μας κατά το διήμερο 28-29/10/2020. Στην εικόνα που ακολουθεί φαίνεται η θέση των νεφώσεων που το συνοδεύουν, όπως τις κατέγραψε ο μετεωρολογικός δορυφόρος στο υπέρυθρο φάσμα, το βράδυ της Τρίτης 27/10.

 

Κακοκαιρία Κίρκη – Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και μεταφορά σκόνης

Σύνταξη άρθρου: Ι. Κωλέτσης, Στ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, 10:30

                                     

Το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα προκαλέσει την κακοκαιρία Κίρκη, κινείται ανατολικά και θα αρχίσει να επηρεάζει τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μας από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 28/10, ενώ βαθμιαία κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν βορειοανατολικά και θα επηρεάσουν μεγάλο τμήμα της χώρας. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα εντονότερα φαινόμενα της κακοκαιρίας Κίρκη θα σημειωθούν ανήμερα της Εθνικής Επετείου (Τετάρτη 28/10), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε:

ενώ χαλαζοπτώσεις προβλέπονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και τοπικά στην Ανατολική Στερεά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Χάρτης 1).

 

Την Πέμπτη 29/10, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ανατολικά και κυρίως στο Αιγαίο, όπου βαθμιαία μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα.

  

  

Χάρτης 1. Εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Κίρκη (Τετάρτη 28/10 – Πέμπτη 29/10/2020), σύμφωνα με το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ενώ επισημαίνονται οι περιοχές όπου θα σημειωθούν τα έντονα φαινόμενα (μπλε ελλείψεις) και οι χαλαζοπτώσεις (μωβ ελλείψεις).       

 

 

Παράλληλα, την Τετάρη 28/10, οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ (Χάρτης 2), ενώ η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια τμήματα όπου οι συγκεντρώσεις της θα είναι αυξημένες.

 

 

Χάρτης 2. Εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις ανέμων (πορτοκαλί αποχρώσεις) κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 28/10, σύμφωνα με το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.       

 

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την κακοκαιρία Κίρκη, θα ενημερωθείτε σε επόμενες ανακοινώσεις μας.   

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου