Δευτέρα  27  Μαρτίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:18  Δύση Ηλίου - Sunset 19:42 - Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες, 24 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH N
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, και τον Δήμο Αθηναίων, έχει ξεκινήσει από την καλοκαιρινή περίoδο του 2022 την πιλοτική κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για την πόλη της Αθήνας.

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών στην υγεία των κατοίκων της Αθήνας. Η ανάπτυξη του αλγορίθμου πραγματοποιήθηκε ειδικά για την πόλη της Αθήνας, μέσα από τη συσχέτιση ιστορικών μετεωρωλογικών δεδομένων και δεδομένων επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία για περίοδο δύο δεκαετιών.

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης, όπως διακρίνεται στον παρακάτω πίνακα και σχήμα.

 

Κατηγορία Χαρακτηρισμός θερμοκρασιών Επικινδυνότητα και συστάσεις
3 Ακραίες θερμοκρασίες. Σημαντικός κίνυδνος για την υγεία. Λάβετε τις μέγιστες προφυλάξεις.
2 Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Κίνδυνος για την υγεία. Λάβετε προφυλάξεις. Προετοιμαστείτε να βοηθήσετε τα ευάλωτα άτομα.
1 Πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ακολουθείστε τις οδηγίες και αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη. Ενημερώστε τα ευάλωτα άτομα.
0 Υψηλές θερμοκρασίες. Κίνδυνοι για την υγεία ευάλωτων ατόμων.


 
Τα στοιχεία επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του παραπάνω συστήματος κατηγοριοποίησης, παρασχέθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Αποτελέσματα και συμπεράσματα που προκύπτουν από το παρόν έργο ανήκουν αποκλειστικά στην ερευνητική ομάδα που επεξεργάστηκε τα στοιχεία.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΒΥΤΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 3°C
ΦΟΛΟΗ ΗΛΕΙΑΣ 4°C
ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΑΡΤΑΣ 4°C
ΚΟΝΙΣΚΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 4°C
ΠΡΑΜΑΝΤΑ 4°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΡΟΔΟΣ 15°C
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 15°C
ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ 15°C
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 15°C
ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ 14°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Κυριακή, 26/03 20:36