Τετάρτη  21  Φεβρουαρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:07  Δύση Ηλίου - Sunset 18:08 - Διάρκεια ημέρας: 11 ώρες, 1 λεπτό H
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Σημαντικά ύψη βροχής την Τετάρτη 21/02/2018 (21/02/2018)

Βροχές και τοπικές καταιγίδες σημειώνονται από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 21/02/2018, με σημαντικά ύψη βροχής να σημειώνονται στο Ανατολικό Πήλιο, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως περίπου τις 18:30 το απόγευμα, κατεγράφησαν στις περιοχές: Ζαγορά Πηλίου 114.8 mm, Ικαρία 59.4 mm, Στεμνίτσα Αρκαδίας 41.2 mm, Κάλυμνος 39.8 mm, Νίσυρος 37.4 mm και Σάμος (Καρλόβασι) 33.4 mm.


Kαταχωρήθηκε πριν 4 ώρες

Τα χημικά προϊόντα από πετρέλαιο έχουν την ίδια επίδραση στην ατμοσφαιρική ρύπανση με τις εκπομπές οχημάτων (21/02/2018)

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), οι εκπομπές των χημικών προϊόντων από πετρέλαιο, όπως αρώματα, καθαριστικά, φυτοφάρμακα και μπογιές, συμβάλλουν εξίσου στην ατμοσφαιρική ρύπανση με τις εκπομπές των οχημάτων.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης ήταν ότι τα προϊόντα αυτά έχουν την ίδια επίδραση στην ατμοσφαιρική ρύπανση με ολόκληρο τον τομέα των μεταφορών, παρ’ όλο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ περισσότερα καύσιμα από ό,τι χημικά προϊόντα με βάση το πετρέλαιο. Μάλιστα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν 15 φορές περισσότερα καύσιμα, κατά βάρος, από ό,τι χημικά προϊόντα από πετρέλαιο.

Ένας λόγος για αυτό το φαινόμενο είναι ότι τα χημικά προϊόντα παράγουν μικροσκοπικά σωματίδια, ικανά να βλάψουν τους πνεύμονες του ανθρώπου, με ρυθμό διπλάσιο από τον τομέα των μεταφορών. Η φύση αυτών των ρύπων και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα προϊόντα και τα καύσιμα καθιστά τον αντίκτυπό τους διαφορετικό. Για παράδειγμα, η βενζίνη συνήθως αποθηκεύεται σε αεροστεγή δοχεία και καίγεται για να απελευθερώσει ενέργεια. Τα χημικά προϊόντα έχουν σχεδιαστεί ώστε να εξατμίζονται, οπότε αντί να τα αποθηκεύουμε, τα εφαρμόζουμε στο δέρμα και τα σπίτια μας, επιτρέποντάς τους να εισέλθουν στον αέρα.

Η μελέτη υπολόγισε επίσης ότι η συμβολή των εκπομπών οχημάτων στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά κανόνα υπερεκτιμάται, λόγω των πιο αυστηρών κανονισμών των τελευταίων ετών, ενώ οι εκπομπές από χημικά προϊόντα υποτιμώνται κατά περίπου δύο ή τρεις φορές.


Kαταχωρήθηκε πριν 8 ώρες

ΒP: H κατανάλωση πετρελαίου θα κορυφωθεί σε 20 χρόνια (21/02/2018)

Ταχύτατη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τις επόμενες δεκατίες αναμένει ο πετρελαϊκός κολοσσός BP σε μελέτη του για τις προοπτικές της αγοράς ενέργειας. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι είμαστε κοντά σε έναν κόσμο χωρίς ορυκτά καύσιμα. Η ζήτηση για πετρέλαιο θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως αναφέρεται στη μελέτη, έως και τα τέλη της δεκαετίας του 2030. Από εκεί και πέρα θα αρχίσει η πτώση.

Ο κόσμος καταναλώνει σήμερα περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και η BP υπολογίζει ότι η ποσότητα αυτή θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 10% μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, πριν αρχίσει να περιορίζεται. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της εταιρείας, Σπένσερ Ντέιλ, στο BBC, η ζήτηση του μαύρου χρυσού εξακολουθεί να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς στις αναδυόμενες οικονομίες και αυτό δεν θα αλλάξει μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Όσον αφορά στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειςα προβλέπεται ότι θα πενταπλασιαστεί έως το 2040. Περισσότερο από το 40% της συνολικής αύξησης στην ζήτηση ενέργειας θα καλυφθεί από τις ανανεώσιμες πηγές τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την BP.


Kαταχωρήθηκε πριν 8 ώρες

Υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες σε Κρήτη και Δωδεκάνησα (20/02/2018)

Σχετικά υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 20/02/2018, σε περιοχές της Κρήτης και τα Δωδεκάνησα, με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 17 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στις περιοχές: Λίνδος Ρόδου 18.9 βαθμοί, Σητεία 18.6 βαθμοί, Ηράκλειο (Αλικαρνασσός) 18.4 βαθμοί, Μοίρες (Πετροκεφαλί) 18 βαθμοί, Νίσυρος 17.7 βαθμοί, Κάσος 17.6 βαθμοί, Ηράκλειο (Κνωσσός) 17.5 βαθμοί , Ηράκλειο (Δυτικά) και Λέντας Ηρακλείου 17.2 βαθμοί Κελσίου.


Kαταχωρήθηκε χθές

Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τον κύκλο μετανάστευσης των νυχτερίδων (20/02/2018)

Η κλιματική αλλαγή του κλίματος διαταράσσει τη μετανάστευση των νυχτερίδων, η οποία πραγματοποιείται είτε νωρίτερα από το κανονικό, είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, καθόλου, με αρκετές συνέπειες στο οικοσύστημα.

Οι νυχτερίδες είναι πλάσματα που τείνουν να ταξιδεύουν σε θερμότερες περιοχές όταν αρχίζουν να πέφτουν οι θερμοκρασίες.

Όταν μεταναστεύουν, οι νυχτερίδες συνήθως το κάνουν σε ένα μεγάλο σμήνος που μπορεί να αριθμεί έως και εκατομμύρια. Ενδεικτικά, όταν οι νυχτερίδες μεταναστεύουν από το Μεξικό στο Σπήλαιο Μπράκεν στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, όπου αναπαράγονται, το μέγεθος του σμήνους είναι τόσο μεγάλο που μπορεί να παρακολουθηθεί χρησιμοποιώντας μετεωρολογικά ραντάρ.

Ο Φίλιπ Στεπάνιαν και η Σάρλοτ Γουέινραϊτ, δύο μετεωρολόγοι από το Ερευνητικό Κέντρο Ρόουθαμστεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο, μελέτησαν πρόσφατα αυτή τη μετανάστευση νυχτερίδων, αναλύοντας πολυετή μετεωρολογικά δεδομένα. Η έρευνά τους αποκάλυψε ότι πλέον αυτές οι νυχτερίδες μεταναστεύουν στο Τέξας πολύ νωρίτερα από ό,τι πριν από δεκαετίες.

«Ανακαλύψαμε ότι οι νυχτερίδες μεταναστεύουν στο Τέξας περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι πριν από 22 χρόνια. Φτάνουν τώρα, κατά μέσο όρο, στα μέσα Μαρτίου παρά στα τέλη Μαρτίου», δήλωσε η Γουέινραϊτ.

Επιπλέον, από το 2017, περίπου το 3,5% του πληθυσμού νυχτερίδων παραμένει στην ίδια τοποθεσία το χειμώνα, ενώ το 1950 καμία νυχτερίδα δεν έμενε το χειμώνα στο Τέξας. Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την αρχή της άνοιξης, παρέχοντας τροφή στις νυχτερίδες να χρειάζεται να μεταναστεύσουν.

Ο διαταραγμένος κύκλος αναμένεται να έχει αντίκτυπο στον φυσικό έλεγχο παρασίτων που προσφέρουν οι νυχτερίδες, μέσω της μαζικής κατανάλωσης εντόμων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία των τοπικών καλλιεργειών λόγω του αριθμού των εναπομεινάντων εντόμων στην περιοχή, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων και ενδεχομένως σε περισσότερους θανάτους μελισσών.

Ακόμη χειρότερα, η αλλαγή στον κύκλο της μετανάστευσης των νυχτερίδων μπορεί να μεταβάλλει την αναπαραγωγική τους ικανότητα. Οι θηλυκές νυχτερίδες συνήθως γεννούν ένα νεογνό τη φορά, και βασίζονται σε ένα συγκεκριμένο σκώρο για να το ταΐσουν. Εάν η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τον κύκλο ζωής του σκώρου, οι νυχτερίδες θα πρέπει να βρουν άλλη πηγή τροφής.


Kαταχωρήθηκε χθές

Βροχές και τοπικές καταιγίδες την Τρίτη 20/02/2018 (20/02/2018)

Βροχές και τοπικές καταιγίδες σημειώνονται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης 20/02/2018, στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρα μας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως περίπου τις 15:00 το μεσημέρι, κατεγράφησαν στις περιοχές: Ζαγορά Πηλίου 74.6 mm, Ασκύφου Χανίων 46.8 mm, Έλος Χανίων 34 mm, Κάβος Μαλέας και Παλαιόχωρα Χανίων 30 mm, Ριζώματα Ημαθίας 28.6 mm, Αμοργός 27.2 mm και Ζάκυνθος 23 mm.


Kαταχωρήθηκε χθές

Κίνα: Δενδροφύτευση 84.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (20/02/2018)

Η κυβέρνηση της Κίνας ανέθεσε σε 60.000 στρατιώτες να αυξήσουν τη συνολική κάλυψη των δασών της χώρας, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν το σοβαρό πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το 2017, η Κίνα αποφάσισε να κλείσει το 40% των ρυπογόνων εργοστασίων της και ανακοίνωσε σχέδια για απαγόρευση των αυτοκινήτων με καύσιμα ντίζελ, καθώς και άλλα μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τώρα, προχωρά σε ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο, για τη φύτευση δέντρων σε έκταση 84.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σήμερα, η Κίνα διαθέτει περίπου 515 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης. Μέσα στο 2018, η χώρα ελπίζει να αυξήσει τη συνολική δασική κάλυψη από 21% σε 23% της επικράτειάς της, και ανέθεσε σε περίπου 60.000 στρατιώτες να χειριστούν το έργο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα. Ένα σύνταγμα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, καθώς και ομάδες της αστυνομικής δύναμης της χώρας, έχουν αποσπαστεί από τις θέσεις τους στα βόρεια σύνορα για την ολοκλήρωση του έργου.

Σύμφωνα με τον Ζανγκ Τζιανλόνγκ, επικεφαλής της κρατικής δασικής διοίκησης της Κίνας, η συνολική κάλυψη των δασών μπορεί να φτάσει το 26% σε λιγότερο από δύο δεκαετίες.

Τα περισσότερα από τα στρατεύματα έχουν αποσταλεί στην βιομηχανική επαρχία Χεμπέι κοντά στο Πεκίνο, έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες του προβλήματος νέφους της χώρας. Η επαρχία έχει δεσμευτεί να αυξήσει τη δασική της κάλυψη στο 35% μέχρι το 2020.

Παρά το θετικό χαρακτήρα της κίνησης, είναι δύσκολο τα επιπλέον δέντρα να λύσουν το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η δασική κάλυψη της Κίνας είναι ήδη 21% και η χώρα εξακολουθεί να διαθέτει σημαντική ποσότητα νέφους. Ωστόσο, μαζί με άλλες προσπάθειες όπως η απαγόρευση των αυτοκινήτων ντίζελ και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θεωρείται πιθανό να υπάρξει βελτίωση στην ποιότητα του αέρα της χώρας.


Kαταχωρήθηκε χθές

Τοπικές βροχές από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας (19/02/2018)

Τοπικές βροχές σημειώνονται από τις πρωινές της Καθαράς Δευτέρας 19/02/2018, στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και τα δυτικά. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως περίπου 14:30 το μεσημέρι, κατεγράφησαν στις περιοχές: Ζαγορά Πηλίου 20.8 mm, Κέρκυρα 7.4 mm, Αγιά Λάρισας 6.4 mm, Λάρισα – Χάλκη 2.8 mm και Μονή Πάου Αργαλαστής 2.4 mm.


Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Δραματική αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων μόνο με ένα βαθμό Κελσίου υπερθέρμανσης του πλανήτη (19/02/2018)

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, μόνο ένας επιπλέον βαθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες εμφάνισης ακραίων καιρικών συνθηκών σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η μελέτη έλαβε ως υπόθεση το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κάθε χώρα στη Συμφωνία του Παρισίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν θα πετύχουν να διατηρήσουν την παγκόσμια θερμοκρασία στους δύο βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Εάν οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν κατά δύο έως τρεις βαθμούς Κελσίου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικές προσομοιώσεις ιστορικών δεδομένων κλίματος, καθώς και ατμοσφαιρικής και ωκεάνιας κυκλοφορίας, που διαμορφώνουν τα καιρικά συστήματα, για να εκτιμήσουν τις συνέπειες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ένας επιπλέον βαθμός θέρμανσης έκανε μεγάλη διαφορά σε αυτές τις προσομοιώσεις. Η διατήρηση των σημερινών επιπέδων εκπομπών οδηγεί στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης υπερβολικά θερμών νυχτών κατά πέντε φορές σε περίπου 50% της Ευρώπης και 25% της Ανατολικής Ασίας. Δύο έως τρεις βαθμοί υπερθέρμανσης θα αυξήσουν επίσης τις ημέρες με υψηλότατες βροχοπτώσεις πάνω στο 35% της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας, αυξάνοντας παράλληλα τον συνολικό αριθμό θερμών ημερών.

«Οι πραγματικά μεγάλες αυξήσεις στην πιθανότητα των γεγονότων με καιρικά φαινόμενα-ρεκόρ θα περιοριστούν εάν οι χώρες επιτύχουν ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους από τις κλιματικές δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Νόα Ντίφενμπο, σε δελτίο τύπου. «Ακόμη και αν επιτευχθούν αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι, θα συνεχίσουμε να ζούμε σε ένα κλίμα που έχει σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα πρωτοφανών γεγονότων από το σημερινό», πρόσθεσε.

Εξάλλου, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα το 2018.


Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Μια στις τέσσερις μεγάλες πόλεις του κόσμου θα αντιμετωπίσει προβλήματα λειψυδρίας (19/02/2018)

Το Κέιπ Τάουν, η πόλη της Νότιας Αφρικής με πληθυσμό 4 εκατομμυρίων ανθρώπων, αναμένεται να ξεμείνει από καθαρό πόσιμο νερό στις αρχές Ιουνίου. Παρά τα δραστικά μέτρα για τη διατήρηση του νερού, η επικείμενη κρίση δεν θα αποφευχθεί, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για άλλες μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο με παρόμοια προβλήματα.

Η έλλειψη νερού είναι πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς μία στις τέσσερις από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου διατρέχει κίνδυνο λειψυδρίας, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, της ανθρώπινης δραστηριότητας και της αύξησης του πληθυσμού.

Η έλλειψη νερού μπορεί να επιδεινώσει ήδη ασταθείς πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, για παράδειγμα στο Κάιρο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Αίγυπτος έχει μία από τις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των χωρών μεσαίου εισοδήματος, όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση των υδάτων. Αυτό συνδέεται με την αύξηση της ρύπανσης στον ποταμό Νείλο. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η Αίγυπτος θα υποστεί κρίσιμη έλλειψη νερού μέχρι το 2025, αυξάνοντας τις πιθανότητες συγκρούσεων. Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζουν το Σάο Πάολο και η Μόσχα.

Οι παράκτιες πόλεις, όπως η Τζακάρτα της Ινδονησίας και το Μαϊάμι των ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν επιπλέον προβλήματα ύδατος καθώς προσπαθούν να αντλήσουν νερό από υπόγειους υδροφορείς. Λόγω της έλλειψης δημόσιας πρόσβασης στην υδροδότηση, οι κάτοικοι της Τζακάρτα σκάβουν αμέτρητα παράνομα πηγάδια, αποστραγγίζοντας τον υποκείμενο υδροφόρο ορίζοντα και προκαλώντας την καταβύθιση της γης. Ως αποτέλεσμα, περίπου το 40% της Τζακάρτα βρίσκεται τώρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Το Μαϊάμι μπορεί να μην βυθίζεται, όμως τα αποθέματα γλυκού νερού του υποφέρουν από μόλυνση από θαλασσινό νερό, ως αποτέλεσμα της ταχείας αύξησης της στάθμης της θάλασσας και της καταστροφής των υγροβιότοπων.

Άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο αντιμετωπίζουν επίσης έλλειμμα νερού, με σοβαρότερες ελλείψεις να αναμένονται έως το 2040.


Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Λονδίνο: Παραγωγή αιολικής ενέργειας από την επιτάχυνση των τρένων (18/02/2018)

Η νεοσύστατη εταιρεία της 27χρονης Σάρλοτ Σλίνγκσμπι επιδιώκει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, εκμεταλλευόμενη την ένταση των ανέμων εντός υφιστάμενων υποδομών όπως γέφυρες και σήραγγες από όπου περνούν τρένα. Η βρετανική εταιρεία χρησιμοποιεί ένα ελαφρύ υλικό για την συγκομιδή αιολικής ενέργειας χαμηλής ισχύος και κατασκευάζει ένα πιλοτικό έργο στη νέα γραμμή τρένου του Λονδίνου, London Crossrail.

Η Σλίνγκσμπι ίδρυσε την εταιρεία Moya Power ως μέρος των μεταπτυχιακών σπουδών της στο Imperial College και το Royal College of Art του Λονδίνου. Η επίσημη ανακοίνωση στον δικτυακό τόπο της εταιρείας περιγράφει το στόχο συγκομιδής αιολικής ενέργειας σε διάφορες τοποθεσίες, όπως γέφυρες ή προσόψεις κτιρίων. Τα τυπωμένα, ημιδιαφανή φύλλα που χρησιμοποιούνται είναι ελαφρά, χαμηλού κόστους, ευέλικτα και με δυνατότητα εφαρμογής σε μεγάλη κλίμακα.Το υλικό έχει σχεδιαστεί για την χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας, η οποία βρίσκεται σε αφθονία γύρω από υπάρχουσες υποδομές. Αυτό περιλαμβάνει δονήσεις και ανέμους χαμηλής ταχύτητας που παράγουν ενέργεια 24 ώρες την ημέρα, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν σε διαφορετικά αχρησιμοποίητες επιφάνειες, κρυμμένες από το κοινό, αναφέρει η εταιρεία.

Μία από αυτές τις υποδομές είναι το σιδηροδρομικό δίκτυο του London Crossrail. Το υλικό Moya έχει εγκατασταθεί σε σήραγγες, όπου ο αέρας από τις αμαξοστοιχίες που περνούν προκαλεί την κίνηση των προεξοχών στα φύλλα και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το σύστημα είναι σε θέση να παράγει το 10% της ισχύος ανά τετραγωνικό μέτρο που παράγει ένας ηλιακός συλλέκτης. Η Σλίνγκσμπι θεωρεί το προϊόν της ως ένα κομμάτι ενός μελλοντικού μείγματος αστικών πηγών ενέργειας.

«Όλοι ζούμε σε πόλεις που χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια, και πρέπει να αναζητήσουμε νέους, δημιουργικούς τρόπους για να την παράγουμε. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που λειτουργεί σε διαφορετικές καταστάσεις και μπορεί να προσαρμοστεί ευέλικτα σε κάθε αστική δομή», δήλωσε σε συνέντευξή της η Σλίνγκσμπι.


Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Νότια Αφρική: Σε κατάσταση εθνικής καταστροφής εν μέσω κρίσης νερού (18/02/2018)

Η Νότια Αφρική κήρυξε κατάσταση εθνικής καταστροφής λόγω της σοβαρής ξηρασίας που πλήττει τη χώρα.

Η κήρυξη της κατάστασης εθνικής καταστροφής επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναλάβει τις προσπάθειες ανακούφισης, γεγονός που σημαίνει επίσης ότι θα υπάρχουν περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.Αν και η ημέρα που το νερό στο Κέιπ Τάουν αναμένεται να εξαντληθεί μετακινήθηκε λίγο αργότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και τοποθετείται πλέον στις 4 Ιουνίου, η αφρικανική χώρα επανεξέτασε το μέγεθος της ξηρασίας και διαπίστωσε ότι έχει φτάσει σε διαστάσεις καταστροφής.

Η ξηρασία που πυροδοτήθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο και επιδεινώθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει καταστρέψει τμήματα της χώρας, με την πόλη του Κέιπ Τάουν, που φιλοξενεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους, να αντιμετωπίζει την χειρότερη κρίση λειψυδρίας στην ιστορία του.

Η κατανάλωση νερού στη Νότια Αφρική μειώθηκε κατά περίπου 630 εκατομμύρια λίτρα την ημέρα χάρις στις προσπάθειες των κατοίκων που εργάστηκαν σκληρά για να μειώσουν τη χρήση τους. Η χρήση ανά άτομο έχει περιοριστεί στα 60 λίτρα νερού την ημέρα. Τα ξενοδοχεία έχουν συνεισφέρει επίσης στον αγώνα, ζητώντας από τους επισκέπτες τους η διάρκεια των ντους να είναι κάτω από δύο λεπτά, και τα εστιατόρια έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν τραπεζομάντηλα και γυαλικά για να μειωθεί η ανάγκη χρήσης των πλυντηρίων.

Ακόμη και έτσι, από τις 4 Ιουνίου, οι κάτοικοι θα πρέπει να σχηματίζουν ουρές σε στρατιωτικά σημεία ελέγχου για να λαμβάνουν την ποσότητα νερού που τους αναλογεί. Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι η συνεχιζόμενη ξηρασία μπορεί να βλάψει τη βιομηχανική και γεωργική παραγωγή της χώρας.


Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οι υψηλότερες θερμορκασίες το Σάββατο 17/02/2018 (18/02/2018)

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες το Σάββατο 17/02/2018 καταγράφηκαν στην Κάσο (15.3 C), στη Λίνδο Ρόδου (15.2 C), στη Νίσυρο και στη Ρόδο (14.7 C), στην Αμοργό (14.5 C), στο Λέντα Ηρακλείου (14 C), στην Κάλυμνο (13.6 C) και στον Πλακιά Ρεθύμνου (13.5 C).


Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας επιταχύνεται (17/02/2018)

Η τήξη των φύλλων πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική επιταχύνει τον ήδη γρήγορο ρυθμό αύξησης της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με νέα δορυφορική έρευνα. Με τον τρέχοντα ρυθμό, οι ωκεανοί του πλανήτη θα έχουν μέχρι το τέλος του αιώνα στάθμη κατά μέσο όρο τουλάχιστον 61 εκατοστά υψηλότερη σε σύγκριση με σήμερα.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλείται από τη θέρμανση του ωκεανού και την τήξη των παγετώνων και των φύλλων πάγου. Η έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων με την υποστήριξη της NASA, βασισμένη σε 25 χρόνια δορυφορικών δεδομένων, δείχνει ότι ο ρυθμός έχει επιταχυνθεί, κυρίως από την τήξη των τεράστιων πάγων. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τις προσομοιώσεις των επιστημόνων και είναι σύμφωνα με τις τακτικές προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Από τα 7,5 εκατοστά της ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά τα τελευταία 25 χρόνια, περίπου το 55% προέρχεται από τη διαστολή του θερμαινόμενοι νερού, και το υπόλοιπο από την τήξη των πάγων. Ωστόσο, η διαδικασία επιταχύνεται, και πάνω από το 75% αυτής της επιτάχυνσης από το 1993 οφείλεται στην τήξη των φύλλων πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, σύμφωνα με τη μελέτη.

Υπάρχουν δύο παράγοντες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, οι μικρές ετήσιες αυξομειώσεις που οφείλονται σε φυσικά γεγονότα και οι μακροπρόθεσμες αυξανόμενες τάσεις που συνδέονται με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Η ομάδα του Ρόμπερτ Στίβεν Μέρεν από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο αφαίρεσε από τους υπολογισμούς τις φυσικές επιπτώσεις της έκρηξης του ηφαιστείου Πινατούμπο το 1991, που προσωρινά έριξε τις θερμοκρασίες στη , καθώς και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας που συνδέονται με το Ελ Νίνιο και τη Λα Νίνια, και υπολόγισε τον πραγματικό ρυθμό επιτάχυνσης.

Τα επίπεδα της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας ήταν σταθερά για περίπου 3.000 χρόνια μέχρι τον 20ό αιώνα, όταν αυξήθηκαν και στη συνέχεια επιταχύνθηκαν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκλήθηκε από την εντατική καύση ορυκτών καυσίμων.


Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Υψηλές θερμορκασίες στην Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο (17/02/2018)

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες την Παρασκευή 16/02/2018 καταγράφηκαν στον Πύργο (18.3 C), στη Ζαχάρω Ηλείας (18.2 C), στην Κυπαρισσία (18 C), στην Ιθάκη και στην Άρτα (17.7 C), στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας (17.6 C), στη Δυτική Καλαμάτα (17.2 C) και στα Φιλιατρά (17.1 C).


Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 1°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 1°C
ΦΛΩΡΙΝΑ 3°C
ΜΥΚΗ 3°C
ΣΙΑΤΙΣΤΑ 3°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ 15°C
ΡΟΔΟΣ 14°C
ΠΑΤΜΟΣ 14°C
ΛΙΝΔΟΣ 14°C
ΣΑΜΟΣ 13°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 3 ώρες
<