ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο Δρ. Κων/νος Λαγουβάρδος, επιστημονικός υπεύθυνος του Έργου TALOS, (γεννημένος το 1964) σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διδάκτορας Δυναμικής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου PARIS 6 (Γαλλία, 1992). Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο CETP/CNRS (Γαλλία) κατά την περίοδο 1992-1993, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά την περίοδο 1993-1998 και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) κατά την περίοδο 1999-2002, ενώ από το 2002 είναι ερευνητής και από το 2010 Διευθυντής Ερευνών στο ΕΑΑ. Ασχολείται με θέματα αριθμητικής πρόγνωσης καιρού, κλιματολογία και δυναμική ατμοσφαιρικών συστημάτων (με έμφαση σε ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου), δορυφορική μετεωρολογία. Έχει συμμετάσχει/συμμετέχει ως κύριος ερευνητής σε μεγάλο αριθμό τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες 94 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Είναι υπεύθυνος επιχειρησιακής λειτουργίας του μετεωρολογικού μοντέλου ΒΟLAM καθώς και της λειτουργίας του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών (~255 εγκατεστημένοι σταθμοί τον Δεκέμβριο του 2013). Μαζί με την Δρ. Β. Κοτρώνη έχουν αναπτύξει, υποστηρίζουν και λειτουργούν την ιστοσελίδα πρόγνωσης καιρού: www.meteo.gr

Η Δρ. Βασιλική Κοτρώνη (γεννημένη το 1965) σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διδάκτορας Μετεωρολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Clermont-Ferrand II (Γαλλία, 1993). Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά την περίοδο 1993-1998, από το 1999 είναι ερευνήτρια και από το 2010 Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ). Ασχολείται με θέματα αριθμητικής πρόγνωσης καιρού, κλιματολογία και δυναμική ατμοσφαιρικών συστημάτων (με έμφαση σε ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου). Έχει συμμετάσχει/συμμετέχει είτε ως κύρια ερευνήτρια είτε ως επιστημονική υπεύθυνη σε μεγάλο αριθμό τόσο εθνικών όσο και ευρωπαικών προγραμμάτων. Έχει δημοσιεύσει 95 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Είναι υπεύθυνη επιχειρησιακής λειτουργίας των μετεωρολογικών μοντέλων ΜΜ5 και WRF καθώς και της λειτουργίας του δικτύου καταγραφής ηλεκτρικών εκκενώσεων ΖΕΥΣ (6 δέκτες στην Ευρώπη). Μαζί με τον Δρ. Κ. Λαγουβάρδο έχουν αναπτύξει, υποστηρίζουν και λειτουργούν την ιστοσελίδα πρόγνωσης καιρού: www.meteo.gr

Ο Δρ. Καζαντζής Στυλιανός (γεννημένος το 1971) σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη (Α.Π.Θ.) και είναι διδάκτορας Φυσικής ου Περιβάλλοντος (Α.Π.Θ, 2000). Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Α.Π.Θ (2000-2002, 2003-2007), στο Joint Research Center της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2002-2003), ως υπότροφος Marie Curie στο Finish Meteorological Institute (2008-2009) και σαν εντεταλμένος και κύριος ερευνητής (2009-2014) στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξής του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ασχολείται με θέματα μετρήσεων της ηλιακής ακτινοβολίας, των αιωρούμενων σωματιδίων και με την ποιότητα της ατμόσφαιρας, με βάση επίγειες και δορυφορικές παρατηρήσεις . Έχει συμμετοχή σε μεγάλο αριθμό εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. ¨Έχει δημοσιεύσει 70 εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές και περισσότερες από 100 σε πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων.

Ο Δρ. Θεόδωρος M. Γιάνναρος, γεννημένος το 1982 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και είναι διδάκτορας Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ (Ιούλιος 2013). Κατά την περίοδο 06/2009-04/2013 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης (υποψήφιος διδάκτορας) στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ, ενώ από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με αντικείμενο την πρόγνωση της κεραυνικής δραστηριότητας με εφαρμογή μοντέλων αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού. Η ερευνητική δραστηριότητα περιλαμβάνει θέματα αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού και προσομοίωσης του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, αστική μετεωρολογία/κλιματολογία (με έμφαση στην μελέτη του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας), βιοκλιματολογία και βιομετεωρολογία. Έχει συμμετάσχει/συμμετέχει ως ερευνητής σε 10 εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, έχοντας δημοσιεύσει 6 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και περισσότερες από 20 εργασίες σε πρακτικά εθνικών και διεθνών/ευρωπαϊκών συνεδρίων.

Ο Δρ. Αθανάσιος Καραγιαννίδης γεννήθηκε το 1974, σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου πήρε και τον μεταπτυχιακό και διδακτορικό του τίτλο στην μετεωρολογία και κλιματολογία. Έχει εργαστεί ως προγνώστης μετεωρολόγος στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Έχει διδάξει σειρά μαθημάτων στα πεδία της φυσικής, ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και επιστήμης των υπολογιστών σε 3 ιδρύματα τριτοβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης και 1 στρατιωτική σχολή. Έχει συμμετάσχει/συμμετέχει ως ερευνητής σε διάφορα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Τέλος, έχει συγγράψει 15 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με κριτές.

Η Ελισσάβετ Γαλανάκη (γεννημένη το 1984), σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με ειδίκευση στη Φυσική Περίβαλλοντος. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Φυσική Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας του ΕΚΠΑ και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο τμήμα Φυσικής με θέμα «Κλιματολογία της κεραυνικής δραστηριότητας στην Ελλάδα». Από τον Μάρτιο του 2014, εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ). Ασχολείται με θέματα αριθμητικής πρόγνωσης ατμοσφαιρικών και ωκεανογραφικών συστημάτων, κλιματολογίας και δυναμικής ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Ο Εμμανουήλ Προεστάκης (γεννημένος το 1985) σπούδασε στη σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το 2013 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο αντικείμενο της Φυσικής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Βρέμης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών δούλεψε παράλληλα ως ερευνητικός συνεργάτης στο Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο της Βρέμης (2012-2013). Από τον Απρίλιο του 2014 έως σήμερα είναι διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στον τομέα Φυσικής ενώ από τον Μάιο του 2014 εργάζεται ως ερευνητικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με αντικείμενο την επεξεργασία δεδομένων κεραυνικής δραστηριότητας καθώς και την ανάλυση επίγειων και δορυφορικών μετρήσεων.