Δευτέρα  25  Μαΐου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:07  Δύση Ηλίου - Sunset 20:37 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 29 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα δύο πρόσωπα της κακοκαιρίας: Πάνω από 50 χιλιοστά βροχής στα κεντρικά – Στους 27.9 βαθμούς η θερμοκρασία και σκόνη στην Κρήτη 

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Σάββατο 4 Απριλίου 2020, 18:00

 

Σε πλήρη εξέλιξη το μέτωπο της κακοκαιρίας, το οποίο επαληθεύοντας τις προγνώσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, εμφάνισε δύο πρόσωπα κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 04/04/2020, με μεγάλα ύψη βροχής στα κεντρικά και υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου 04/04, παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα 1.     

 

Πίνακας 1. Τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής όπως καταγράφονται από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 04/04/2020 (έως τις 18:00).

 

Παράλληλα, οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς νοτιάδες (καταβατικoύς ανέμους) εκτόξευσαν τη θερμοκρασία στη Βόρεια Κρήτη πάνω από τους 27 βαθμούς Κελσίου, με τη μέγιστη θερμοκρασία να καταγράφεται στον Πλατανιά Χανίων με 27.9 βαθμούς Κελσίου. Οι οκτώ υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 04/04, όπως κατεγράφησαν από το Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Παρατηρητήριο της Κρήτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, παρουσιάζονται στον Πίνακα 2.       

 

Πίνακας 2. Οι οκτώ υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως κατεγράφησαν από το Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Παρατηρητήριο της Κρήτης του  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 04/04/2020 (έως τις 18:00).

 

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνόησε τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, με αποτέλεσμα τις υψηλές συγκεντρώσεις στα νότια τμήματα, όπως μαρτυρούν οι εικόνες από το δίκτυο καμερών μας, στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης (θέση Λιμάνι) και στα Αγριανά Ηρακλείου Κρήτης.

 

 

 

Κακοκαιρία με δύο πρόσωπα – Μεγάλα ύψη βροχής, θυελλώδεις ανέμους / υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη στα νότια   

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Σάββατο 4 Απριλίου 2020, 10:00

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 04/04 – 05/04/2020 θα επηρεάσει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, αλλά και υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια τμήματα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ισχυρές βροχές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 04/04 - 05/04 θα έχουν ως αποτέλεσμα τα μεγάλα ύψη βροχής σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής και βόρειας χώρας, όπου θα ξεπεράσουν τα 50 mm, ενώ στα κεντρικά τμήματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 mm, όπως απεικονίζεται στο Χάρτη 1. (Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ποσότητα 1 λίτρου νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου).

 

 

Χάρτης 1. Περιοχές όπου το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής θα ξεπεράσει τα 50 mm, από το Σάββατο 04/04 έως και την Κυριακή 05/04/2020. Οι μπλε αποχρώσεις συμβολίζουν τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχής για την προαναφερόμενη περίοδο.   

 

Για σήμερα Σάββατο 04/04 προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, όπου από το μεσημέρι στα κεντρικά θα ενταθούν. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, τη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, την Ανατολική Θεσσαλία και την Εύβοια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά ορεινά. Την Κυριακή 05/04, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με τοπικά έντονα φαινόμενα στα κεντρικά τμήματα, όπου βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Στην Αττική για το Σάββατο 04/04 προβλέπονται τοπικές βροχές και μετά το μεσημέρι καταιγίδες, με τα φαινόμενα προς το βράδυ πρόσκαιρα να είναι ισχυρά, δίνοντας σημαντικά ύψη βροχής (Χάρτης 2).

 

 

Χάρτης 2. Εκτιμώμενο ύψος βροχής για την περιοχή της Αττικής τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 04/04/2020.

 

 

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία το Σάββατο 04/04 θα ευνοήσει την κίνηση θερμών αέριων μαζών από την Αφρική, με αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας στα νότια τμήματα της χώρας μας, όπου σε συνδυασμό με τους ισχυρούς νοτιάδες (καταβατικούς ανέμους) στη Βόρεια Κρήτη, η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει τοπικά τους 24-25 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης κυρίως στα νότια κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 04/04, όπως διακρίνεται στο Χάρτη 3.

 

Χάρτης 3. Εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, κατά τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου 04/04/2020.

 

 

Τέλος, θυελλώδεις θα πνέουν οι άνεμοι στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 04/04, βορειοανατολικών διευθύνσεων στο Βόρειο Αιγαίο και νοτιοανατολικών διευθύνσεων στο υπόλοιπο Αιγαίο, με την έντασή τους να φτάνει τα 8-9 μποφόρ, όπως φαίνεται στον Χάρτη 4.  

 

 

Χάρτης 4. Μέγιστες εντάσεις των ανέμων κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 04/04/2020. Με πορτοκαλί αποχρώσεις οι εντάσεις των ανέμων όπου ξεπερνούν σε ένταση τα 7 μποφόρ.

 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη 07/04, αλλά με μικρότερη ένταση και κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα.
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 10°C
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 12°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 13°C
ΜΥΚΗ 13°C
ΑΡΝΑΙΑ 13°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΛΙΝΔΟΣ 31°C
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ 29°C
ΣΠΑΡΤΗ 28°C
ΓΑΥΔΟΣ 28°C
ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ 28°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 08:43