Κυριακή  29  Νοεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:20  Δύση Ηλίου - Sunset 17:06 - Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες, 45 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αρχείο Άρθρων


Τελειώνει η περίοδος ανομβρίας - Αρκετές βροχές τη νέα εβδομάδα (28/11/2020)

Τελειώνει η περίοδος ανομβρίας - Αρκετές βροχές τη νέα εβδομάδα

Σύνταξη άρθρου: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ-Πεντέλη, Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020, 13:00

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τελειώνει η μακρά περίοδος ανομβρίας για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς το επόμενο διάστημα διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά αναμένεται να δώσουν αξιόλογες βροχοπτώσεις, αρχής γενομένης το διήμερο Κυριακή 29/11 - Δευτέρα 30/11.

Στο χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται το πρώτο από τα βαρομετρικά χαμηλά (με τα φαινόμενα που θα το συνοδεύουν), τις βραδινές ώρες της Κυριακής 29/11. Διακρίνεται τόσο ότι βροχές θα εκδηλωθούν σχεδόν στο σύνολο τη χώρας, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα, όσο και ότι στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

Τέλος, στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης από αργά το βράδυ του Σαββάτου 28/11, όταν βροχές θα εκδηλώνονται στη νοτιοδυτική χώρα, έως τα ξημερώματα της Τρίτης 01/12 όταν τα φαινόμενα θα περιορίζονται στα ανατολικά και νότια.

Kαταχωρήθηκε 28/11/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

400 ενεργοί μετεωρολογικοί σταθμοί στην Ελλάδα την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 (26/11/2020)

Κάτω από τους -8 C οι ελάχιστες θερμοκρασίες το πρωί της Παρασκευής

Σύνταξη/Επιμέλεια: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020, 09:00

Αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν έπεσε η θερμοκρασία νωρίς το πρωί της Παρασκευής 27/11 στα ημιορεινά τμήματα της χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr (εξαιρουμένων των ορεινών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων) που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες.

400 ενεργοί μετεωρολογικοί σταθμοί στην Ελλάδα την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Για πρώτη φορά από την αρχή λειτουργίας τού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αποτελείται από 400* ταυτόχρονα ενεργούς μετεωρολογικούς σταθμούς. Πρόκειται για έναν συμβολικό αριθμό που οφείλεται στην πολύχρονη και επίπονη προσπάθεια της επιχειρησιακής ομάδας ΜΕΤΕΟ αλλά και των δεκάδων συνεργατών μας σε όλη τη χώρα που υποστηρίζουν το έργο μας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα μας για το οποίο έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής του στις βάσεις δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Στόχος μας είναι η περαιτέρω επέκταση του δικτύου των μετεωρολογικών σταθμών στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν καλύπτονται επαρκώς μέχρι τώρα. Αν θέλετε να γίνεται και εσείς αρωγοί στην προσπάθειά μας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 

 

*Συνολικά είναι εγκατεστημένοι και σε λειτουργία 430 μετεωρολογικοί σταθμοί στη χώρα μας αλλά για διάφορους λόγους, κυρίως λόγω διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, βρίσκονται εκτός του δικτύου για μερικές ώρες ή μέρες.

 

Kαταχωρήθηκε 26/11/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Ερωτηματολόγιο για τη σημασία των Χώρων Αστικού Πρασίνου κατά την εποχή της πανδημίας Covid-19 (13/11/2020)

Ερωτηματολόγιο για τη σημασία των Χώρων Αστικού Πρασίνου κατά την εποχή της πανδημίας Covid-19

Το ερωτηματολόγιο εκπονείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου GrInLIFE17GIC/GR/000029 «Προώθηση της ενσωμάτωσης πράσινων υποδομών στον αστικό ιστό για τη βελτίωση της κλιματικής διακυβέρνησης των πόλεων» και έχει σαν στόχο να αξιολογήσει τις απόψεις των κατοίκων των Δήμων της Ελλάδος σχετικά με τη σημασία των Χώρων Αστικού Πρασίνου κατά την εποχή της πανδημίας Covid-19.
Σημειώνεται πως οι απαντήσεις είναι ανώνυμες και τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του έργου https://lifegrin.gr/el/.

Μπορείτε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο πατώντας εδώ

 

 

Kαταχωρήθηκε 13/11/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Ισχυρός παγετός τη νύχτα στα βόρεια - Στους -8.4 βαθμούς η ελάχιστη θερμοκρασία (26/11/2020)

Ισχυρός παγετός τη νύχτα στα βόρεια - Στους -8.4 βαθμούς η ελάχιστη θερμοκρασία

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020, 09:45

 

Ισχυρός παγετός σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 26/11 στα βόρεια τμήματα της χώρας. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr (πλην ορεινών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων) οι οποίοι κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες. Όπως προκύπτει από αυτόν, η απολύτως ελάχιστη σημειώθηκε στο Νέο Καύκασο Φλώρινας και ήταν ίση με -8.4 βαθμούς.

Kαταχωρήθηκε 26/11/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο από το βράδυ της Τρίτης 24/11 - Πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη 25/11 (24/11/2020)

Παγετός και θυελλώδεις βοριάδες το πρωί της Τετάρτης 25/11

Σύνταξη/Επιμέλεια: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020, 09:30

Σε συμφωνία με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, νωρίς το πρωί της Τετάρτης 25/11  οι ελάχιστες θερμοκρασίες έπεσαν αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, τόσο στα ημιορεινά τμήματα της χώρας όσο και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr (εξαιρουμένων των ορεινών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων) που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες.

Παράλληλα, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν στο Αιγαίο, με τις ριπές του ανέμου στον  Άγιο Ιωάννη - Πόρτο Τήνου να φτάνουν τα 111 km/h. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι οκτώ μεγαλύτερες ριπές του ανέμου έως τις 09:30 το πρωί.

Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο από το βράδυ της Τρίτης 24/11 - Πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη 25/11

Σύνταξη άρθρου: Στρ. Βουγιούκας, Στ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020, 09:45

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο, αναμένεται μετά το μεσημέρι της Τρίτης 24/11 να παρουσιάσουν σταδιακή ενίσχυση τοπικά στα 7-8 μποφόρ, εντάσεις τις οποίες θα διατηρήσουν και την Τετάρτη 25/11. Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί επισημαίνονται οι περιοχές όπου οι άνεμοι θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.

Παράλληλα, την Τετάρτη 25/11 οι θερμοκρασίες αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση. Ο προγνωστικός χάρτης που ακολουθεί αποτυπώνει την εκτιμώμενη μεταβολή (πτώση) των μεγίστων θερμοκρασιών της Τετάρτης 25/11 σε σχέση με τις αντίστοιχες της Τρίτης 24/11, η οποία θα είναι της τάξης των 3-6 βαθμών.

Kαταχωρήθηκε 24/11/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Αντικυκλώνας θα προκαλέσει σημαντικές θερμοκρασιακές μεταβολές στην Ευρώπη και ήπιο καιρό με ομίχλες στη χώρα μας (23/11/2020)

Στους -5 C οι ελάχιστες θερμοκρασίες το πρωί της Τρίτης

Σύνταξη/Επιμέλεια: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020, 08:40

Αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν έπεσε η θερμοκρασία το νωρίς το πρωί της Τρίτης 24/11 στα ημιορεινά τμήματα της χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr (εξαιρουμένων των ορεινών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων) που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες.

 

Αντικυκλώνας θα προκαλέσει σημαντικές θερμοκρασιακές μεταβολές στην Ευρώπη και ήπιο καιρό με ομίχλες στη χώρα μας

Σύνταξη άρθρου: Στρ. Βουγιούκας, Στ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020, 10:00

Ο εκτεταμένος ισχυρός αντικυκλώνας του ακόλουθου χάρτη, αναμένεται να προκαλέσει έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές στην Ευρωπαϊκή ήπειρο έως το τέλος Νοεμβρίου.

Εξαιτίας αυτής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα μας θα είναι οι νεφώσεις στα ανατολικά και νότια οι οποίες θα δίνουν κατά περιόδους τοπικές βροχές κυρίως στην Εύβοια και στην Κρήτη, οι ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο και οι τοπικά πυκνές ομίχλες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Στον βίντεο που ακολουθεί, παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με τις θερμοκρασιακές αποκλίσεις των αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη σε σχέση με τις κλιματικές τους τιμές, έως την Κυριακή 29/11, σε υψόμετρο περί τα 1500 μέτρα. Το συγκεκριμένο ατμοσφαιρικό επίπεδο αξιοποιείται στη μετεωρολογία για τη μελέτη των κινήσεων θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Kαταχωρήθηκε 23/11/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Sentinel-6: Χαρτογραφώντας τον παγκόσμιο ωκεανό (22/11/2020)

Sentinel-6: Χαρτογραφώντας τον παγκόσμιο ωκεανό

Σύνταξη άρθρου: Α. Σουμπασάκης, Σ. Ντάφης

ΕΑΑ-Πεντέλη, Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Επιτυχής ήταν η εκτόξευση του δορυφόρου Sentinel-6 Michael Freilich από τη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Vandenberg στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020, 19:17 ώρα Ελλάδας. Ο Sentinel-6 είναι αποτέλεσμα κοινού ευρωπαϊκού και αμερικανικού σχεδιασμού και με αποστολή τη λήψη ακριβών μετρήσεων της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως.

Ο δορυφόρος αποτελεί μέρος του προγράμματος Παρατήρησης της Γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus και μεταφέρει ένα υψoμετρικό ραντάρ για να χαρτογραφήσει την τοπογραφία της επιφάνειας της θάλασσας. Ο δορυφόρος θα παρέχει θεμελιώδη δεδομένα για την επιστήμη του κλίματος και τη χάραξη κλιματικών πολιτικών, συνεισφέροντας στην προστασία 600 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε ευάλωτες παράκτιες περιοχές. Θα παρέχει επίσης πληροφορίες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο για θαλάσσιες και καιρικές προβλέψεις.Ο Sentinel-6 θα σαρώνει έως και το 95 τοις εκατό των ωκεανών του κόσμου κάθε δέκα ημέρες. Λαμβάνοντας συνεχείς μετρήσεις της επιφάνειας της θάλασσας και του ύψους των κυμάτων, καθώς και της ταχύτητας του ανέμου, ο δορυφόρος θα παρέχει επίσης ζωτικές πληροφορίες ασφάλειας για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και μεταφορές.

Ο δορυφόρος θα λειτουργεί παράλληλα με άλλους δορυφόρους της οικογένειας Sentinel στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος τηλεπισκόπησης Copernicus. Η αποστολή αποτελεί μια κοινή συνεργασία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος- ESA, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της EUMETSAT, της NASA και της NOAA, με την υποστήριξη της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας CNES.

O δορυφόρος ονομάζεται Michael Freilich, τιμώντας τον ωκεανογράφο, πρώην Διευθυντή του τομέα της Επιστήμης της Γης της NASA και πρώην καθηγητή στο Oregon State University's College Michael Freilich (1954-2020).Πηγή: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος- ESA (European Space Agency)

 

Kαταχωρήθηκε 22/11/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Παγετός στα ορεινά και βόρεια της χώρας (21/11/2020)

Παγετός στα ορεινά της χώρας

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020, 10:00

 

Αρκετά κάτω από το μηδέν έπεσε η θερμοκρασία στα ορεινά αλλά και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της βόρειας χώρας το πρωί του Σαββάτου 21/11. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr (εξαιρουμένων των ορεινών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων) που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες. Όπως προκύπτει από αυτόν, η απολύτως χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στο Νευροκόπι και ήταν ίση με -6.8 βαθμούς.

Kαταχωρήθηκε 21/11/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα – Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο (20/11/2020)

Ξεπέρασε τα 110 χιλιοστά η ολική βροχόπτωση στην Κρήτη – Στα 100 χλμ/ώρα η μέγιστη ριπή του ανέμου

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020, 17:45

 

Μεγάλα ύψη ολικού υετού καταγράφηκαν στην Κρήτη από τις σχεδόν συνεχόμενες σε κάποιες περιοχές βροχές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας στο νησί. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη υετού έως το απόγευμα της Παρασκευής 20/11. Όπως φαίνεται σε αυτόν, στο Τζερμιάδο Λασιθίου η ολική βροχόπτωση έφτασε τα 111 χιλιοστά.

Παράλληλα θυελλώδεις άνεμοι βόρειοι άνεμοι με ριπές ίσες με 100 χλμ/ώρα (Παξιμάδα Καρύστου και Πάρνηθα) επικράτησαν στο Αιγαίο και στις παράκτιές του περιοχές. Στο σχετικό πίνακα φαίνονται οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές έως το απόγευμα της Παρασκευής 20/11.

Βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα – Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020, 09:15

 

 

Σημαντικές βροχές αλλά και καταιγίδες σημειώθηκαν έως το πρωί της Παρασκευής 20/11 στην Κρήτη. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη υετού που κατέγραψε το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Κατά το υπόλοιπο της ημέρας αναμένονται βροχές, κυρίως στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Εύβοια, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής αναμένονται και πάλι στην Κρήτη. Μικρή πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει έως το απόγευμα στα Νότια Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από το απόγευμα. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ο ολικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ της Παρασκευής 20/11 καθώς και οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Ισχυροί έως θυελλώδεις (6-8 μποφόρ) θα παραμείνουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και την Παρασκευή 20/11. Στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ. Στο σχετικό χάρτη παρουσιάζονται οι περιοχές όπου ο άνεμος την Παρασκευή 20/11 θα ξεπεράσει τα 7 μποφόρ καθώς και η επικρατούσα διεύθυνσή του. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 16-18 βαθμούς στα δυτικά ηπειρωτικά, τους 12-15 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τους 13-16 βαθμούς στις νησιωτικές περιοχές.

 

Kαταχωρήθηκε 20/11/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο το διήμερο Πέμπτη 19 – Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020. Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη. (19/11/2020)

Πάνω από 50 χιλιοστά βροχής στις Κυκλάδες και στην Κρήτη – Κοντά στα 100 χλμ/ώρα η μέγιστη ριπή του ανέμου

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, 19:15

 

Σημαντικές βροχές σημειώθηκαν την Πέμπτη 19/11 στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Όπως φαίνεται και στο πίνακα που ακολουθεί, στην Ασή Γωνιά Χανίων και στο Δαμαρίωνα Νάξου, έως το απόγευμα,  καταγράφηκαν 58 χιλιοστά βροχής.

Ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι επικράτησαν στο Αιγαίο. Στην Παξιμάδα Καρύστου η ισχυρότερη ριπή ήταν ίση με 98 χλμ/ώρα. Στο σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές έως το απόγευμα της Πέμπτης 19/11.

Βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο το διήμερο Πέμπτη 19 – Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020. Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη.

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Ι. Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ - Πεντέλη, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, 09:30

 

Αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό πάνω από το Αιγαίο θα προκαλέσει την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο κατά το διήμερο Πέμπτη 19/11 – Παρασκευή 20/11. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Πέμπτη 19/11 στην Ανατολική Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Ανατολική Πελοπόννησο και στο Αιγαίο. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη θα παρουσιάσουν ενίσχυση. Την Παρασκευή 20/11 βροχές θα σημειωθούν στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Ανατολική Πελοπόννησο καθώς και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει στα Νότια Δωδεκάνησα. Στο σχετικό χάρτη παρουσιάζεται η ολική βροχόπτωση που αναμένεται έως το βράδυ της Παρασκευής 20/11 καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα την Πέμπτη 19/11 και την Παρασκευή 20/11.

Ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (6-8 μποφόρ) θα επικρατήσουν στο Αιγαίο ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικών διευθύνσεων άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 17-19 βαθμούς στα δυτικά ηπειρωτικά, τους 14-16 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τους 15-18 στις νησιωτικές περιοχές.

Kαταχωρήθηκε 19/11/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Ενισχύονται οι άνεμοι στο Αιγαίο – Αποκομμένο χαμηλό θα προκαλέσει ισχυρά φαινόμενα την Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Νοεμβρίου (18/11/2020)

Εκτεταμένη κυκλωνική δραστηριότητα στην Ευρώπη – Τα πρώτα χιόνια στα Βαλκάνια

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Ι. Κωλέτσης, Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, 14:30

 

Εκτεταμένη κυκλωνική δραστηριότητα θα επικρατήσει από την Πέμπτη 19/11 στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Αποτέλεσμα θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας και η εκδήλωση βροχών, καταιγίδων και χιονοπτώσεων στο μεγαλύτερο μέρος αυτής, με εξαίρεση την Ιβηρική Χερσόνησο όπου τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένα. Το κύμα κακοκαιρίας θα φέρει και τα πρώτα χιόνια στα Βαλκάνια.

Στους δύο χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται (ι) οι θέσεις των βαρομετρικών χαμηλών και διαταραχών στην ανώτερη ατμόσφαιρα το πρωί της Παρασκευής 20/11 καθώς και η εκτιμώμενη κίνησή τους και (ιι) η χιονοκάλυψη που αναμένεται στην Ευρώπη το πρωί της Κυριακής 22/11.

 

Θέσεις των βαρομετρικών χαμηλών και διαταραχών στην ανώτερη ατμόσφαιρα το πρωί της Παρασκευής 20/11 και εκτιμώμενη κίνησή τους

 

Εκτιμώμενη χιονοκάλυψη στην Ευρώπη το πρωί της Κυριακής 22/11

 

Ενισχύονται οι άνεμοι στο Αιγαίο – Αποκομμένο χαμηλό θα προκαλέσει ισχυρά φαινόμενα την Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Νοεμβρίου

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, 09:30

 

Σταδιακή ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι άνεμοι στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 18/11, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Έτσι, από το μεσημέρι θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο προς το βράδυ θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ. Οι ενισχυμένοι άνεμοι στο Αιγαίο αναμένεται να διατηρηθούν έως το τέλος της εβδομάδας. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου ο άνεμος την Τετάρτη 18/11 θα ξεπεράσει τα 7 μποφόρ καθώς και η επικρατούσα διεύθυνση του.

Οι βροχές που θα σημειωθούν κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά την Τετάρτη 18/11, θα εξασθενήσουν σταδιακά αφού το χαμηλό που τις προκαλεί θα κινηθεί νότια προς τις ακτές τις Αφρικής. Παράλληλα όμως, αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα οργανωθεί έως τις πρώτες ώρες της Πέμπτης 19/11 πάνω από το Νότιο Αιγαίο, όπου και αναμένεται να παραμείνει στροβιλιζόμενο έως και την Παρασκευή 20/11. Το χαμηλό αυτό θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά της Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου καθώς και στο Αιγαίο. Τα φαινόμενα στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρά, καθώς και στην Κρήτη όπου αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής.

Τέλος, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση, η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή το Σαββατοκύριακο 21-22/11. Στο σχετικό χάρτη φαίνεται η θέση του αποκομμένου χαμηλού το μεσημέρι της Πέμπτης 19/11.

Kαταχωρήθηκε 18/11/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Τυφώνας Γιώτα - O ισχυρότερος τυφώνας στον Ατλαντικό Ωκεανό κατά το 2020 (16/11/2020)

Τυφώνας Γιώτα - O ισχυρότερος τυφώνας στον Ατλαντικό Ωκεανό κατά το 2020

Σύνταξη άρθρου: Γ. Παπαβασιλείου
ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, 18:00

Ο τροπικός κυκλώνας "Γιώτα", ο οποίος σχηματίστηκε στην Καραϊβική την Παρασκευή 13/11, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα απο το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ έχει πλεον αναβαθμιστεί σε τυφώνα κατηγορίας 5 της πενταβάθμιας κλίμακας Saffir-Simpson με ανέμους που ξεπερνούν τα 260 km/h και ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του 917 hPa. Ο τυφώνας Γιώτα ειναι ο ισχυρότερος τυφώνας στον Ατλαντικό Ωκεανό κατά το 2020. Σε δορυφορικές εικόνες που λάβαμε και αναλύσαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Γράφημα 1) βλέπουμε την δομή του τυφώνα Γιώτα την Δευτέρα 16/11 στις 16:20 ώρα Ελλάδας.  

 

Γράφημα 1. Δορυφορική εικόνα του τυφώνα Γιώτα καθώς πλησιάζει τη Νικαράγουα τη Δευτέρα 16/11 στις 16:20 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα απο το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, ο τυφώνας Γιώτα αναμένεται να πλήξει αρχικά αύριο κατα τις πρώτες πρωινές ώρες περιοχές της Νικαράγουας με καταστροφικές συνέπειες λόγω των θυελλωδών ανέμων, της ανύψωσης της θάλασσας και των μεγάλων υψών βροχής. Εν συνεχεία καθώς θα κινείται δυτικά οι έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν περιοχές της Ονδούρας, του Ελ Σαλβαδόρ και της Γουατεμάλας. Δυστυχώς αυτές οι περιοχές είναι οι ίδιες που επλήγησαν από το φονικό και καταστρεπτικό πέρασμα του κυκλώνα Ήτα μόλις πριν 2 εβδομάδες όπως σας είχαμε ενημερώσει με σχετικό άρθρο

 

Γραφημα 2. Η προβλεπόμενη πορεία του τυφώνα Γιώτα μέχρι την Τετάρτη 18/11 (με λευκό πλαίσιο).

 

 

Kαταχωρήθηκε 16/11/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Τροπική καταιγίδα Θήτα - Ρεκόρ τροπικών κυκλώνων στον Ατλαντικό (10/11/2020)

Τροπική καταιγίδα Θήτα - Ρεκόρ τροπικών κυκλώνων στον Ατλαντικό

Σύνταξη άρθρου: Γ. Παπαβασιλείου
ΕΑΑ – Πεντέλη, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020, 18:00

Η τροπική καταιγίδα Θήτα σχηματίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό νότια των Αζορών (Γράφημα 1) την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 αποτελώντας τον 29o τροπικό κυκλώνα που ονομάζεται απο το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ το 2020. Η ονοματοδοσία 29 τροπικών κυκλώνων στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό απο το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ αποτελεί ρεκόρ από την αρχή των καταγραφών τροπικών κυκλώνων στην περιοχή αυτή, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ (28) το 2005. 

Γράφημα 1. Δορυφορική εικόνα της τροπικής καταιγίδας "Θήτα" πάνω από Βόρειο Ατλαντικό νότια των Αζορών την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020.

 

Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία απο το  Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, η τροπική καταιγίδα Θήτα αναμένεται να διατηρήσει την ένταση της κατά τις επόμενες 72 ώρες. Ωστόσο η πορεία της (Γράφημα 2) δείχνει ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για παράκτιες περιοχές μιας και αναμένεται να παραμείνει πάνω απο θαλάσσιες περιοχές για τις επόμενες τουλάχιστον 3 ημέρες. 

Γράφημα 2. Η προβλεπόμενη πορεία της τροπικής καταιγίδας "Θήτα" μέχρι την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 (λευκό πλαίσιο).  

 

 

Kαταχωρήθηκε 10/11/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Chernobyl 35 χρόνια μετά: Είναι πραγματικά μια νεκρή ζώνη; (08/11/2020)

Chernobyl 35 χρόνια μετά: Είναι πραγματικά μια νεκρή ζώνη;

Σύνταξη άρθρου: Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΔΠΘ

Αρκετοί από εμάς θυμηθήκαμε τα όσα συνέβησαν στο Chernobyl στις 26 Απριλίου του 1986 με αφορμή τη συγκλονιστική τηλεοπτική σειρά με τίτλο Chernobyl, βασισμένη στο αριστουργηματικό διήγημα της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς. Όσοι το παρακολουθήσαμε μέναμε άφωνοι μπροστά στο θάρρος και την ειλικρίνεια του καθηγητή Λεγκάσοφ και στα τραγικά διλήμματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τον περιορισμό των επιπτώσεων. Τί πραγματικά όμως συμβαίνει σήμερα, 35 χρόνια μετά τη βιβλική καταστροφή;

Οι επιστημονικές έρευνες που διενεργήθηκαν των πρώτη δεκαετία μετά το ατύχημα συγκλίνουν όλες στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις σε έμβια όντα αλλά και στο οικοσύστημα ήταν πραγματικά τραγικές, η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως νεκρή ζώνη, ενώ μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας θεώρησε ότι στην περιοχή δεν θα μπορούσε να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα κανένα έμβιο ον για αρκετές εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες χρόνια. Μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη ικανής επιστημονικής έρευνας που θα μπορούσε να τεκμηριώσει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του πυρηνικού δυστυχήματος στα φυτά και τα ζώα. Αξιοσημείωτα είναι τα όσο αναφέρονται στο άρθρο των Baker & Wickliffe το 2011. Οι επιστήμονες αυτοί στις αρχικές τους έρευνες, που δημοσίευσαν το 1996 στο κορυφαίο περιοδικό Nature, διαπίστωσαν ότι υπήρχε υψηλός αριθμός μεταλλάξεων σε δύο είδη αρουραίων του Κόκκινου Δάσους (Red Forest). Σε μετέπειτα έρευνές τους, οι συγκεκριμένοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα αρχικά αποτελέσματά τους δεν ήταν αξιόπιστα, ενώ κατέληξαν στη δύσκολη απόφασή τους να αποσύρουν το αρχικό τους άρθρο. Στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν τα αναγκαία επιστημονικά δεδομένα για να εξαχθεί ένα ασφαλές επιστημονικό συμπέρασμα για το θέμα αυτό.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις δείχνουν ότι το οικοσύστημα στην περιοχή του Chernobyl υποστηρίζει άφθονη άγρια ζωή, ενώ ανάλογα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί και για την περιοχή της Fukushima. Το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στην απουσία των ανθρώπων μετά από μεγάλες καταστροφές, ενώ οι όποιες επιπτώσεις από την έκθεση σε ακτινοβολία στα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους θηλαστικά εμφανίζονται σε μεμονωμένα άτομα (ή ακόμα και σε μοριακό επίπεδο) και όχι σε επίπεδο πληθυσμών. Σχετικά με τα φυτά, αναφέρεται στις σχετικές δημοσιεύσεις ότι έχουν αναπτύξει έναν εντυπωσιακό μηχανισμό ανάσχεσης της γονιδιακής αστάθειας, ο οποίος επιτρέπει την επιβίωσή τους σε περιβάλλοντα με αυξημένη ιονίζουσα ακτινοβολία.

Ενώ τα δεδομένα σχετικά με το γονιδίωμα των οργανισμών πρέπει να συλλεχθούν με επιτόπου έρευνα, υπάρχει ένας ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος της επιστήμης, η τηλεπισκόπηση, που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε την εξέλιξη διάφορων περιβαλλοντικών παραμέτρων από απόσταση (από εναέρια μέσα ή από δορυφόρους). Έτσι μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε με δορυφορικές καταγραφές παραμέτρους όπως είναι η θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους και των ωκεανών, η φυτοκάλυψη και η παραγωγικότητα της βλάστησης, η κάλυψη με χιόνι ή με παγεώνες, το είδος της κάλυψης γης και οι χρήσεις γης, τα υδάτινα αποθέματα, η κατάσταση της ατμόσφαιρας, κ.α.

Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε (https://doi.org/10.3390/land9110433), παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σχετικά με την επίδραση της αυξημένης ραδιενέργειας στην παραγωγικότητα των φυτών. Αναλύθηκαν λοιπόν δορυφορικά δεδομένα των είκοσι τελευταίων ετών σχετικά με την παραγωγικότητα της βλάστησης (δείκτης γνωστός στην τεχνική ορολογία ως NDVI) και την εξέλιξη της κάλυψης της γης (land cover) στη ζώνη αποκλεισμού του Chernobyl (ζώνη 30 km που περιβάλλει την περιοχή του δυστυχήματος). Τα δεδομένα συγκρίθηκαν με αυτά από δύο ευρύτερες ζώνες αυτές των 60 και 90 χλμ. στις οποίες δεν υποχρεώθηκε ο πληθυσμός να μετακινηθεί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προκύπτουν εξετάζοντας όλους τους τύπους κάλυψης γης (δάση, χορτολιβαδικές εκτάσεις, καλλιεργούμενες περιοχές, κλπ) παρατηρείται μια εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγικότητας της βλάστησης στη ζώνη αποκλεισμού, υπερδιπλάσια συγκρινόμενη με τις δύο ευρύτερες ζώνες που εξετάστηκαν.

Επίσης παρατηρείται μια αύξηση της ξυλώδους βλάστησης στη ζώνη αποκλεισμού και σε μικρότερο βαθμό στη ζώνη των 60 χιλιομέτρων, κάτι που πιθανώς οφείλεται στην απουσία ή ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά ίσως και να σημαίνει ότι αυτού του είδους η βλάστηση είναι πιο ανθεκτική στην υψηλή ακτινοβολία.

Το κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας αυτής είναι η εντυπωσιακή ανθεκτικότητα των φυτών στη χρόνια έκθεση σε ακτινοβολία. Αντίστοιχα συμπεράσματα έχουν διατυπωθεί σε άλλες εργασίες που αφορούσαν ζωικούς πληθυσμούς. Μια πιθανή απάντηση έρχεται από το εκλαϊκευμένο άρθρο στο περιοδικό Conversation με τίτλο «Why plants don’t die from cancer» (Thompson, 2019), όπου περιγράφονται οι εξελιγμένοι μηχανισμοί που έχουν αναπτύξει τα φυτά για να αντικαθιστούν τα νεκρά κύτταρα ή να αποκαθιστούν βλάβες ανεξάρτητα αν αυτές προέρχονται από επιθέσεις ζώων ή έκθεση σε ακτινοβολία. Παρόλα αυτά θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη τις μοιραίες συνέπειες της έκθεσης σε ακτινοβολία, οι οποίες προκαλούν βλάβες σε επίπεδο οργανισμού (φυτικού ή ζωικού). Αν πάντως αυτή η βλάβη δεν είναι μοιραία και υπάρχουν άφθονοι πόροι για την υποστήριξη της ζωής, τότε η ζωή θα επανέλθει, κάτι που παρατηρείται σε πολλές περιοχές του πλανήτη μετά από βιβλικές καταστροφές.

Ως τελικό συμπέρασμα θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ακόμη η ανθρωπότητα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει μια αδιαμφισβήτητη γνώση σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία. Οι παρατηρήσεις μας σχετικά με τον τρόπο επανόδου της άγριας ζωής σε περιοχές που έχουν πληγεί από ραδιενεργές καταστροφές, υποδεικνύουν τη δύναμη της φύσης να επουλώνει τις πληγές της, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ανθρώπους. 

Kαταχωρήθηκε 08/11/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Τα συνολικά ύψη βροχόπτωσης του διημέρου 9-10/11 στην Κρήτη (11/11/2020)

Τα συνολικά ύψη βροχόπτωσης του διημέρου 9-10/11 στην Κρήτη

Σύνταξη/Επιμέλεια: Σ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος, Σ. Ντάφης
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020, 09:30

Σημαντικά προβλήματα έχουν προκληθεί στην Κρήτη από τις ισχυρές βροχοπτώσεις του τελευταίου τριημέριου. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα συνολικά ύψη βροχόπτωσης του διημέρου Δευτέρα 09/11/2020 - Τρίτη 10/11/2020 στην Κρήτη και επισημαίνονται τα σημαντικότερα από αυτά. Χάρτες όπως ο συγκεκριμένος παρέχονται στο Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της ύπαρξης πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών για την παρακολούθηση και την καταγραφή έντονων και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Το απόγευμα θα υπάρξει νεότερος απολογισμός της κακοκαιρίας, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει και τα σημερινά ύψη βροχόπτωσης, καθώς οι βροχές στο νησί συνεχίζονται.

Αξίζει να τονίσουμε για ακόμα μία φορά ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για:

  • επένδυση σε μετρητικές υποδομές και ολοκλήρωσή τους σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.
  • επέκταση του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών για την παρακολούθηση της εξέλιξης μιας κακοκαιρίας και την εκτίμηση της πραγματικής της έντασης.
  • ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου μετεωρολογικών ραντάρ για την λεπτομερή παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων, κάτι που θα βελτιώσει τον χρόνο αντίδρασης και προειδοποίησης για ακραία φαινόμενα.
Kαταχωρήθηκε 11/11/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 1°C
ΔΕΣΚΑΤΗ 1°C
ΚΟΖΑΝΗ 2°C
ΚΑΣΤΟΡΙΑ 2°C
ΦΛΩΡΙΝΑ 2°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ 17°C
ΖΑΚΥΝΘΟΣ 16°C
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 16°C
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 16°C
ΣΠΑΡΤΗ 16°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 19:35
 
<