Κυριακή  23  Φεβρουαρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:05  Δύση Ηλίου - Sunset 18:11 - Διάρκεια ημέρας: 11 ώρες, 6 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι κίνδυνοι της υγρασίας στο σπίτι και πως να την αντιμετωπίσουμε

Υγρασία, ένας ύπουλος εχθρός για το σπίτι, αλλά και την ίδια την υγεία μας. Όταν υπερβαίνει το 60%, η υγρασία αφήνει τα σημάδια της στα έπιπλα, στα υφάσματα, στις ξύλινες επιφάνειες και στα δάπεδα με τη μορφή μούχλας. Επίσης, δημιουργεί μια παγωμένη ατμόσφαιρα και, συνακόλουθα, έλλειψη θαλπωρής και άνεσης μέσα στο σπίτι. Και αυτές είναι μόνο οι άμεσα αντιληπτές συνέπειες....

Ποιες είναι όμως οι πηγές της υγρασίας; Η υγρασία μπορεί να προέρχεται από το έδαφος, από το υπόγειο ή από τους εξωτερικούς τοίχους, από ρωγμές ή διαρροές σωληνώσεων, από τους υδρατμούς στο μπάνιο και την κουζίνα, αλλά και από την ίδια την ατμόσφαιρα, ειδικά σε πόλεις ή χωριά που βρίσκονται σε παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές.

Πέρα από τη μούχλα και τη δυσάρεστη ατμόσφαιρα, η υγρασία έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Η υγρή ατμόσφαιρα ευνοεί τις κρίσεις άσθματος, τις ρινίτιδες, τις αρθρίτιδες και σχετίζεται με συχνή εμφάνιση πονοκεφάλων και ημικρανιών. Οι μύκητες που αναπτύσσονται σε ένα υγρό περιβάλλον μπορούν να επιδεινώσουν τα αναπνευστικά προβλήματα και τις αλλεργίες αλλά και να προκαλέσουν έξαρση σε δερματικά προβλήματα όπως ακμή και μυκητιάσεις. Επιπλέον, η υγρασία «χτυπά» το μυϊκό σύστημα και πλήττει τις αρθρώσεις, οπότε είναι ορκισμένος εχθρός όσων υποφέρουν από αρθριτικά και ρευματισμούς.

Αν και τα παραπάνω ακούγονται τρομακτικά, ειδικά για τις πιο ευπαθείς ομάδες, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της υγρασίας.

Ο πρώτος βασικός κανόνας είναι ο σωστός και συχνός αερισμός όλων των χώρων του σπιτιού και ειδικά των δωματίων που συσσωρεύουν υδρατμούς (κουζίνα, μπάνιο). Επιπλέον, φροντίζουμε να μαγειρεύουμε πάντα με απορροφητήρα και περιορίζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου. Έπειτα αναζητούμε άλλες πηγές υγρασίας (ταράτσα, εξωτερικοί τοίχοι, διαρροή σωλήνων κλπ) και κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες υγρομόνωσης. Για επιπλέον προστασία βάφουμε τους τοίχους του σπιτιού μας με ανθεκτικά, στεγανά χρώματα.

Όλα τα παραπάνω περιορίζουν σημαντικά την υγρασία στον χώρο μας αλλά δεν τη μειώνουν απαραιτήτως στα επιθυμητά, υγιεινά επίπεδα. Ευτυχώς η τεχνολογία προσφέρει τη λύση: οι αφυγραντήρες είναι συσκευές που απορροφούν την περιττή υγρασία από την ατμόσφαιρα και τη συγκεντρώνουν σε δοχείο. Ο αφυγραντήρας DDS20 της Delonghi, για παράδειγμα, έχει τη δυνατότητα αφύγρανσης έως και 20lt το 24ωρο και επιπλέον μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (έως 2οC). Με το ηλεκτρονικό χειριστήριο ελέγχου ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το ποσοστό της επιθυμητής υγρασίας, να επιλέξει την ταχύτητα του ανεμιστήρα και να προγραμματίσει τον χρονοδιακόπτη (έναρξη ή παύση της λειτουργίας του). Ο DDS20 έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα: διαθέτει λειτουργία στεγνώματος ρούχων, μια λειτουργία που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη τις βροχερές μέρες του χειμώνα.

Εκτός από την αντιμετώπιση της μούχλας, και την προστασία της υγείας μας, με την χρήση του αφυγραντήρα επιτυγχάνουμε και μείωση του κόστους θέρμανσης, αφού η θερμοκρασία αυξάνεται κατά 2 –3 βαθμούς, μια εξίσου σημαντική παράμετρος που πρέπει να λάβουμε υπόψη.
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ -1°C
ΦΕΝΕΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 2°C
ΛΕΒΙΔΙ 2°C
ΜΥΚΗ 2°C
ΔΕΣΦΙΝΑ 2°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ 12°C
ΒΑΪ 12°C
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 11°C
ΡΕΘΥΜΝΟ 11°C
ΕΛΟΥΝΤΑ 11°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 20:12