Κυριακή  23  Φεβρουαρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:05  Δύση Ηλίου - Sunset 18:11 - Διάρκεια ημέρας: 11 ώρες, 6 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πως να επιλέξετε τον κατάλληλο αφυγραντήρα για τον χώρο σας

 

Καθώς οι αφυγραντήρες γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς, λόγω της υψηλής αποτελεσματικότητας τους στην απορρόφηση της περιττής υγρασίας και τη δημιουργία μιας πιο υγιεινής ατμόσφαιρας, η αγορά κατακλύζεται από αμέτρητα μοντέλα, με διαφορετικές προδιαγραφές και λειτουργίες. Η επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα μπορεί να μοιάζει πραγματική σπαζοκεφαλιά αλλά με βάση τα παρακάτω κριτήρια μπορεί να γίνει πολύ πιο απλή.

Πρώτα από όλα, κάνοντας έρευνα αγοράς, μη βιαστείτε να απορρίψετε έναν αφυγραντήρα που θα σας φανεί ακριβός έναντι κάποιου άλλου που πιο είναι οικονομικός. Συσχετίστε την τιμή με την κατανάλωση της συσκευής: ένας πιο ακριβός αφυγραντήρας με χαμηλότερη κατανάλωση θα κάνει γρήγορα απόσβεση και θα αποδειχθεί πιο οικονομικός μακροχρόνια.

Ένα δεύτερο (σημαντικό) βήμα είναι να σκεφτείτε τις ανάγκες και τις συνήθειές σας ώστε να τις αντιστοιχήσετε με τις λειτουργίες του εκάστοτε αφυγραντήρα. Λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι και θέλετε να λειτουργεί με ασφάλεια η συσκευή όσο είσαστε εκτός; Επιλέξτε έναν αφυγραντήρα με χρονοδιακόπτη και δυνατότητα μόνιμης σύνδεσης με την αποχέτευση ώστε να μη χρειάζεται άδειασμα το δοχείο συλλογής. Επιπλέον, προτιμήστε έναν αφυγραντήρα με ρύθμιση αυτόματης επαναλειτουργίας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Ζείτε σε βροχερή περιοχή οπότε αναγκάζεστε να στεγνώνετε τα ρούχα εντός σπιτιού με αποτέλεσμα να έχετε προβλήματα μούχλας λόγω των υδρατμών; Επιλέξτε μια συσκευή που να έχει ειδική λειτουργία στεγνώματος ρούχων, ώστε το στέγνωμα να γίνεται γρήγορα και υγιεινά χωρίς συνέπειες στην ατμόσφαιρα του δωματίου. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι ο αφυγραντήρας DDS20 της Delonghi που διαθέτει όλες τις παραπάνω λειτουργίες ενώ επιπλέον διαθέτει, θερμόμετρο αλλά και υγρόμετρο, και έχει εύκολο χειρισμό των λειτουργιών και των παραμέτρων του μέσω ηλεκτρονικού χειριστηρίου ελέγχου.

Έπειτα, ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του αφυγραντήρα είναι τα όρια λειτουργίας του σε όρους θερμοκρασίας. Οι περισσότεροι αφυγραντήρες της αγοράς που αφαιρούν την υγρασία από τον αέρα μέσω ψυκτικού κυκλώματος συνήθως δε λειτουργούν σωστά σε χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω των 15οC). Αυτό μπορεί να αποτελεί πρόβλημα ειδικά για χώρους που δε θερμαίνονται καθόλου, ή θερμαίνονται ελλιπώς, ένα πολύ συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, λόγω του υψηλού κόστους θέρμανσης. Αν λοιπόν ο χώρος σας δε θερμαίνεται σωστά, θα πρέπει να προσέξετε ώστε στις προδιαγραφές του αφυγραντήρα να αναφέρεται ότι μπορεί να λειτουργήσει σε χαμηλές θερμοκρασίες. που διαθέτει ηλεκτρονικό αντιψυκτικό μηχανισμό ο οποίος του επιτρέπει να λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (έως 2 οC!).

Τέλος, για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει να προσέξετε την απόδοση του αφυγραντήρα σε σχέση πάντα με τις διαστάσεις του χώρου στον οποίο θα τον τοποθετήσετε. Ενδεικτικά, αν πρόκειται για έναν μικρό χώρο (έως 30 m2), μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας ακόμα και ένας αφυγραντήρας με μικρή απόδοση (8lt / 24h). Για έναν χώρο όμως επιφάνειας 70-90 m2, για να γίνει αποτελεσματικά η αφύγρανση, θα χρειαστείτε μια συσκευή με απόδοση της τάξης των 20lt/24ωρο. Μιλάμε πάντα για έναν ενιαίο χώρο και για περιπτώσεις που δεν υπάρχει ακραίο πρόβλημα υγρασίας. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιλέξετε πιο μεγάλο μοντέλο για καλύτερα αποτελέσματα.
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ -1°C
ΦΕΝΕΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 2°C
ΛΕΒΙΔΙ 2°C
ΜΥΚΗ 2°C
ΔΕΣΦΙΝΑ 2°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ 12°C
ΒΑΪ 12°C
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 11°C
ΡΕΘΥΜΝΟ 11°C
ΕΛΟΥΝΤΑ 11°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 20:12