Τετάρτη  22  Μαρτίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:26  Δύση Ηλίου - Sunset 18:38 - Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες, 12 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH N
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ψύχος και σφοδρές χιονοπτώσεις στη Βόρεια Αμερική το επόμενο τριήμερο

 

Σύνταξη άρθρου: Γ. Παπαβασιλείου, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, 14:00

Σε συνέχεια της χθεσινής μας ανακοίνωσης και σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, οι ταχέως κινούμενες, από την περιοχή του Καναδά, πολικές αέριες μάζες έχουν πλέον καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής την Παρασκευή 23/12 (Γράφημα 1). Σε αρκετές περιοχές των κεντρικών και βόρειων πολιτειών των ΗΠΑ η θερμοκρασία έχει πέσει στους -20 με -40 βαθμούς Κελσίου. Ενδεικτικό του πόσο νότια έχουν μεταφερθεί οι πολικές αέριες μάζες είναι το γεγονός ότι στα παράκτια τμήματα του Τέξας, στον Κόλπο του Μεξικού, η θερμοκρασία πλησιάζει τους -7 βαθμούς Κελσίου. Αξιοσημείωτο επίσης αποτελεί το γεγονός ότι με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές κατέγραψε πτώση της τάξης των 22-25 βαθμών Κελσίου σε λιγότερο από 30 λεπτά (Γράφημα 2). 

Γράφημα 1: Θερμοκρασία στα 2 μέτρα την Παρασκευή 23/12 στην Βόρεια Αμερική.

 

Γράφημα 2: Η πτώση της θερμοκρασίας με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου όπως καταγράφηκε στον μετεωρολογικό σταθμό του NCAR στο Μπόλντερ του Κολοράντο, ΗΠΑ την Πέμπτη 22/12.

 

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα, η εκρηκτική κυκλογένεση που αναμένεται να λάβει χώρα την Παρασκευή 23/12 πάνω από την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, θα έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά των πολικών αερίων μαζών πιο ανατολικά προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, όπου και θα εντοπίζονται οι σημαντικότερες αρνητικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις (Γράφημα 3). Επιπροσθέτως αναμένονται σφοδρές χιονοπτώσεις σε περιοχές που βρίσκονται πλησίον και ανατολικά των Μεγάλων Λιμνών, στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά (Γράφημα 4).

 

Γράφημα 3: Οι αρνητικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις στα 2 μέτρα την Παρασκευή 23/12 στην Βόρεια Αμερική.

 

Γράφημα 4: Το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών έως την Κυριακή 25/12. 

 

 




Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
Κεσάν ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 12°C
Αγ. Σαράντα ΚΑΘΑΡΟΣ 16°C
Μοναστηρι-Μπίτολα ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 15°C
Σκόδρα ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 19°C
Τίρανα ΚΑΘΑΡΟΣ 19°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 8°C
ΚΥΡΙΑΚΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 8°C
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 9°C
ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ 9°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 9°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ 23°C
ΕΛΟΥΝΤΑ 23°C
ΣΗΤΕΙΑ 22°C
ΡΕΘΥΜΝΟ 21°C
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 21°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΛΕΣΒΟΣ-ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΛΕΣΒΟΣ-ΘΕΡΜΗ 13:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΜΟΛΥΒΟΣ ΛΕΣΒΟΥ 13:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΧΙΟΣ-ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ 13:20  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΑΝΤΙΣΣΑ 13:20  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 2.3
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 4.8
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 4.1
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 3.7
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 3.1
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΟΜΙΧΛΗ 2°C
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 17°C
Αμστερνταμ ΒΡΟΧΗ 11°C
Βαρκελώνη ΚΑΘΑΡΟΣ 15°C
Βαρσοβία ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 11°C
Βελιγράδι ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 16°C
Βιέννη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 18°C
Βουδαπέστη ΚΑΘΑΡΟΣ 15°C
Βουκουρέστι ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 11°C
Βρυξέλλες ΒΡΟΧΗ 11°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Antananarivo Madagascar 27°C
Belem Brazil 26°C
Hobart Australia 12°C
Ilulissat Greenland -9°C
Las Vegas United States 8°C
Melbourne Australia 16°C
Mexico City Mexico 14°C
Nassau Bahamas 22°C
Sydney Australia 23°C
Vladivostok Russia 7°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2002: Ισχυρές καταιγίδες με μεγάλο αριθμό κεραυνών στην Ηπειρο, Μακεδονία και Βόρειο Αιγαίο. 2007: Ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αττική με 55 χιλιοστά βροχής στο Θησείο.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Τετάρτη, 22/03 07:58