Δευτέρα  24  Μαρτίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:23  Δύση Ηλίου - Sunset 18:40 - Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες, 17 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH N
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο θερμότερος Δεκέμβριος τα τελευταία 15 χρόνια σε Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία, Κρήτη, και Νησιά Αιγαίου

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη, Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024, 08:30

Σύμφωνα με το δίκτυο 52 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Δεκέμβριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ο φετινός Δεκέμβριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν ο πιο θερμός Δεκέμβριος από το 2010. Στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλία, και στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 3,3 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Εξαιρετικά θερμός ήταν και για τη Στερεά Ελλάδα (+2,4 °C).

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Δεκέμβριο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

 

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Δεκέμβρίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια, και για τη Στερεά Ελλάδα και την Πελ/νησο ο 2ος πιο θερμός. Μεταξύ 13 και 15 Δεκεμβρίου εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 12-14 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

 

Στη Θεσσαλία ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν κατά 1.1 °C θερμότερος από τον αντίστοιχο του 2022, τον αμέσως προήγουμενο θερμότερο Δεκέμβρη από το 2010. 

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,3 °C, με 26 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 24 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +2,2 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης και στη Λίνδο της Ρόδου παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (27 ημέρες).

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 52 μετεωρολογικούς σταθμούς. 

Συνολικά το 2023 καταγράψαμε θετικές αποκλίσεις μεγίστων θερμοκρασιών τους 9 από τους 12 μήνες του έτους στη Βόρεια Ελλάδα, τους 8 μήνες σε Θεσσαλία και Κρήτη, και τους 7 μήνες στην υπόλοιπη χώρα. Πιο αναλυτικά στοιχεία για το έτος 2023 θα παρουσιαστούν σε επόμενο άρθρο. 

Μπορείτε να βλέπετε τις αποκλίσεις των τιμών της μέγιστης θερμοκρασίας ανά περιφέρεια και ανά μήνα από τη σελίδα μας πατώντας εδώ

 




Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
Δυρράχιο ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 13°C
Σαντάνσκι ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 8°C
Σκόδρα ΒΡΟΧΗ 12°C
Παμπόροβο ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 7°C
Πρίλεπ ΒΡΟΧΗ 8°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 5°C
ΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟΣ 5°C
ΛΥΚΟΧΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 6°C
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ 7°C
ΝΕΟΧΩΡΙ-ΟΙΧΑΛΙΑ 7°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ 19°C
ΜΑΛΙΑ 19°C
ΡΕΘΥΜΝΟ 18°C
ΠΑΡΓΑ 18°C
ΙΘΑΚΗ 18°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΚΕΡΚΥΡΑ 20:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΖΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 20:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΚΕΡΑΣΟΒΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 20:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ 20:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΚΟΝΙΤΣΑ 20:40  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 20:30  ΒΡΟΧΗ
ΦΛΩΡΙΝΑ-ΔΥΤΙΚΑ 20:40  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΠΡΕΣΠΕΣ 20:40  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 0.4
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 0.9
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 0.7
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 0.8
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 0.3
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΚΑΘΑΡΟΣ 5°C
Αιάκειο/Κορσική ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 12°C
Αμστερνταμ ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 6°C
Βαρκελώνη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 13°C
Βαρσοβία ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 7°C
Βελιγράδι ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 13°C
Βιέννη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 12°C
Βουδαπέστη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 11°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 15°C
Βρυξέλλες ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 9°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Cape Town South Africa 18°C
Chicago United States 4°C
Dubai United Arab Emirates 22°C
Fairbanks United States -11°C
Khartoum Sudan 34°C
London United Kingdom 12°C
Melbourne Australia 13°C
N'djamena Chad 32°C
Reykjavik Iceland 7°C
Vladivostok Russia 0°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2003: Χιονοπτώσεις στην Αττική. 2008: Δυτικοί άνεμοι που ξεπέρασαν τα 110 km/h στο Χ/Κ Καϊμάκτσαλαν.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Δευτέρα, 24/03 20:18