Παρασκευή  9  Οκτωβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:27  Δύση Ηλίου - Sunset 18:56 - Διάρκεια ημέρας: 11 ώρες, 29 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κορυφώνεται την Τετάρτη 01 Απριλίου 2026 η κακοκαιρία στη χώρα μας - Επεισόδιο βροχόπτωσης κατηγορίας 5 (Ακραία)

 

Σύνταξη άρθρου: Χ. Γιαννακλής, Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α - Πεντέλη, Τρίτη 31 Μαρτίου 2026, 12:30

Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αναμένεται την Τετάρτη 01 Απριλίου 2026 με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους στην επικράτεια της χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Πιο αναλυτικά, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι:

  • Οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες τόσο στα ηπειρωτικά όσο και στα νησιωτικά τμήματα της χώρας. Τις πρώτες πρωινές ώρες φαινόμενα θα εκδηλωθούν κυρίως στα Επτάνησα και τη Δυτική Ελλάδα, αλλά γρήγορα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα, με την κεντρική και ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, το Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο να επηρεάζονται σημαντικά. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα ενισχυθούν στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
  • Οι χαλαζοπτώσεις αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες στα Επτάνησα και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ από το απόγευμα στη Νότια Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.
  • Οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, ειδικότερα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Στον χάρτη του σχήματος 1 παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός 3-ώρου και τα πεδία πιέσεων κατά το διάστημα 18:00 - 21:00 της Τετάρτης 01 Απριλίου 2026.

Σχήμα 1: Χάρτης πρόγνωσης 3-ωρης βροχόπτωσης και πεδίου πιέσεων για την Τετάρτη 01 Απριλίου 2026 και το διάστημα 18:00-21:00.

Η εξέλιξη αυτή του καιρού συνδέεται με μια ιδιαίτερα δυναμική διάταξη πάνω από την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και την ταυτόχρονη παρουσία δύο βαρομετρικών χαμηλών.

Το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό (L1) έχει σχηματιστεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας. Ταυτόχρονα, δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό (L2), το οποίο βαθαίνει γρήγορα στην περιοχή του Αιγαίου, κινείται από την περιοχή της Βόρειας Αφρικής προς τα βόρεια-βορειοανατολικά. Αυτό είναι το χαμηλό που συνδέεται άμεσα με τη σημαντική επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας την Τετάρτη. Η δημιουργία αυτού του δεύτερου χαμηλού συνδέεται με σημαντικές θερμοκρασιακές διαφορές πάνω από την Αφρική.

Όπως φαίνεται στον χάρτη του σχήματος 2 όπου παρουσιάζονται οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας στα 850 hPa (σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020) την Τετάρτη 01 Απριλίου 2026 09:00. Μια ασυνήθιστη για την εποχή ψυχρή εισβολή εντοπίζεται στη Βορειοδυτική Αφρική, με τις ψυχρές αέριες μάζες (αρνητικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις) να μετατοπίζουν βορειότερα τις θερμές αέριες μάζες (θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις) πάνω από τη Σαχάρα προς τη Μεσόγειο.

Τέλος σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία αναπτύχθηκε από τη μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το συγκεκριμένο επεισόδιο κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία).

Σχήμα 2: Χάρτης πρόγνωσης των θερμοκρασιακών αποκλίσων στα 850 hPa για την Τετάρτη 01 Απριλίου 2026 09:00 πάνω από τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.

 




Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
Στρούμιτσα ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 19°C
Κουσάντασι ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ 13°C
Τίρανα ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 20°C
Αργυρόκαστρο ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 19°C
Πρίλεπ ΒΡΟΧΗ 17°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
Σελήνη: 27 ημερών
Φάση: Παλαιός Μηνίσκος
Επόμενη Πανσέληνος:
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2026
Νέα Σελήνη
Νέος Μηνίσκος
Πρώτο Τέταρτο
Νέος Αμφίκυρτος
Πανσέληνος
Παλαιός Αμφίκυρτος
Τελευταίο Τέταρτο
Παλαιός Μηνίσκος
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΝΩΓΕΙΑ 11°C
ΑΜΑΡΙ 12°C
ΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟΣ 12°C
ΣΑΜΟΣ 13°C
ΜΥΚΗ 13°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ 24°C
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 24°C
ΛΑΡΙΣΑ 23°C
ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 23°C
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΚΡΗΝΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 20:20  ΒΡΟΧΗ
ΠΑΤΡΑ ΡΩΜΑΝΟΣ 20:20  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΠΑΝΑΧΑΙΚΟ ΟΡΟΣ 20:20  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΠΡΕΒΕΖΑ 20:20  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΣΜΟΛΙΚΑ 20:00  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 20:20  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ Χ/Κ 20:00  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 0.4
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 0.6
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 0.5
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 0.6
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 0.4
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΚΑΘΑΡΟΣ 6°C
Αιάκειο/Κορσική ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 20°C
Αμστερνταμ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 18°C
Βαρκελώνη ΚΑΘΑΡΟΣ 20°C
Βαρσοβία ΚΑΘΑΡΟΣ 11°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 18°C
Βιέννη ΚΑΘΑΡΟΣ 14°C
Βουδαπέστη ΚΑΘΑΡΟΣ 15°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 21°C
Βρυξέλλες ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 16°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Alice Springs Australia 18°C
Antananarivo Madagascar 21°C
Bandar Seri Begawan Brunei 26°C
Boston United States 19°C
Budapest Hungary 15°C
Honolulu United States 23°C
Ilulissat Greenland -2°C
Nassau Bahamas 31°C
Punta Arenas Chile 11°C
Rovaniemi Finland 0°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2006: Μεγάλες πλημμύρες στην πόλη του Βόλου, με περισσότερα από 220 χιλιοστά βροχής.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Παρασκευή, 09/10 08:27