Πέμπτη  24  Σεπτεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:14  Δύση Ηλίου - Sunset 19:18 - Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες, 3 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

23η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

Έξυπνες Υπηρεσίες Καιρού και Κλίματος

Η 23η Μαρτίου κάθε έτους, έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα της Μετεωρολογίας, ως ανάμνηση της έναρξης της συνθήκης για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 1950.

Κάθε χρόνο ο WMO ορίζει ένα κεντρικό θέμα για τον εορτασμό. Έτσι και φέτος επέλεξε ως τίτλο «Έξυπνες Υπηρεσίες Καιρού και Κλίματος» (Weather-ready, Climate-smart).   

Στο παρακάτω βίντεο δίνουμε μια περιγραφή των έξυπνων υπηρεσιών καιρού που προσφέρει το Meteo.gr

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αντιμετωπίζει αρκετά συχνά ένα μεγάλο φάσμα φυσικών καταστροφών όπως τροπικοί κυκλώνες, ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, κύματα καύσωνα, ξηρασία και άλλα πολλά. Η μακροπρόθεσμη εκτίμηση για την αλλαγή του κλίματος αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών συνθηκών, τα οποία προκαλούν ανύψωση της στάθμης της θάλασσας και καθιστά περισσότερο όξινους τους ωκεανούς (δηλαδή pH<7).

Η αστικοποίηση και η εξάπλωση των μεγαλουπόλεων σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εκτεθειμένοι και ευάλωτοι. Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τον καιρό και το κλίμα με έξυπνες υπηρεσίες, και σοφότεροι στη χρήση του νερού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του WMO και των μελών του, είναι η προστασία των ζωών, των βιοτικών πόρων και των περιουσιακών στοιχείων από τους κινδύνους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, το κλίμα και την ύδρευση. Έτσι, ο WMO και τα μέλη της, υποστηρίζουν την παγκόσμια ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη, την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος και τη μείωση του κινδύνου καταστροφών.

Αυτό επιτυγχάνεται σχεδιάζοντας, λειτουργικές υπηρεσίες από τις καθημερινές προβλέψεις καιρού έως και τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για το κλίμα, οι οποίες βοηθούν την κοινωνία ώστε να είναι έτοιμη για τον καιρό και τις αλλαγές του κλίματος.

Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και άλλα μέτρα μείωσης του κινδύνου καταστροφών είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων μας.

 

Επιμέλεια άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Επιμέλεια βίντεο: Σταύρος Ντάφης

Πηγή: https://public.wmo.int/en/resources/world-meteorological-day/wmd-2018
Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 13°C
ΦΛΩΡΙΝΑ 14°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 14°C
ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΑΡΤΑΣ 14°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 14°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΒΑΪ 26°C
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 25°C
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 25°C
ΑΙΓΙΝΑ 25°C
ΛΟΥΤΡΑΚΙ 25°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 21:42