Σύνταξη άρθρου: Γ. Φραγκουλίδης, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη
Ε.Α.Α - Πεντέλη, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024, 17:00
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Δεκέμβριος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στο Νοέμβριο. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, συμφωνα με το 72% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Δεκεμβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 0-1°C (26%) και 1-2°C (23%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2°C είναι 23%. Τέλος, υπάρχει 28% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία.
Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση ενός μήνα σε μια ευρύτερη περιοχή.
Kαταχωρήθηκε 11/11/2024
Σύνταξη άρθρου: Γ. Φραγκουλίδης, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη
Ε.Α.Α - Πεντέλη, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024, 19:00
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Νοέμβριος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Οκτώβριο 2024. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, σύμφωνα με το 73% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Νοεμβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν θετικές αποκλίσεις της τάξης των 1-2°C (31%) και 0-1°C (25%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2°C είναι 17%. Τέλος, υπάρχει 27% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία.
Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση ενός μήνα σε μια ευρύτερη περιοχή.
Σύνταξη άρθρου: Γ. Φραγκουλίδης, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη
Ε.Α.Α - Πεντέλη, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, 19:00
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Οκτώβριος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, συμφωνα με το 80% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Οκτωβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 1-2°C (30%) και 0-1°C (26%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2°C είναι 24%. Τέλος, υπάρχει 20% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία.
Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία), και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή.
Σύνταξη άρθρου: Γ. Φραγκουλίδης, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη
Ε.Α.Α - Πεντέλη, Πέμπτη 14 Αυγούστου 2024, 10:00
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδοθηκαν μέσα στον Αύγουστο. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, συμφωνα με το 89% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Σεπτεμβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 1-2°C (38%) και 0-1°C (31%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2°C είναι περίπου 19%. Τέλος, υπάρχει 11% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία.
Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή.
Kαταχωρήθηκε 14/08/2024
Οι βαθμοημέρες θέρμανσης (Heating Degree Days – HDD) και ψύξης (Cooling Degree Days – CDD) είναι ένα παράγωγο μέγεθος οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης ενός κτιρίου με στόχο την επίτευξη ιδανικών θερμοκρασιακών συνθηκών. Υπάρχουν πολλές μεθοδολογίες υπολογισμού τους, όλες όμως στηρίζονται στην απόκλιση της θερμοκρασίας από μια τιμή αναφοράς η οποία ονομάζεται «θερμοκρασία βάσης». Μεγάλες τιμές HDD -σε επίπεδο π.χ. μήνα- αντιστοιχούν σε αυξημένες ανάγκες θέρμανσης ενώ αντίστοιχα, μεγάλες τιμές CDD αντιστοιχούν σε αυξημένες ανάγκες ψύξης.
Η επιστημονική ομάδα του meteo.gr, εκπόνησε πρόσφατα μελέτες υπολογισμού των HDD/CDD, οι οποίες βασίστηκαν σε δεδομένα του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και σε προσομοιώσεις κλιματικών μοντέλων για το εγγύς μέλλον.
Συνοπτικά, προέκυψε ότι οι μεγαλύτερες ανάγκες θέρμανσης (ψύξης) απαντώνται κατά τη ψυχρή (θερμή) περίοδο του έτους -όπως άλλωστε αναμενόταν- ενώ τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά (υψόμετρο, εγγύτητα με τη θάλασσα κλπ) παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση των αναγκών ακόμη και σε πολύ κοντινές περιοχές, όπως πχ εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναμενόμενη γενική τάση μείωσης (αύξησης) των HDD (CDD) κατά το κοντινό μέλλον (2021-2050) η οποία όμως παρουσιάζει διαφορές από περιοχή σε περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική τάση αύξησης ή μείωσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα παρατηρούνται κάθε χρόνο μεταβολές ίδιου πρόσημου αλλά αναφέρεται στην συνολική εικόνα της περιόδου.
Περισσότερα για την μεθοδολογία υπολογισμού, τα αποτελέσματα των μελετών και τα συμπεράσματά τους μπορείτε να δείτε εδώ:
Στο πλαίσιο της συνεχώς αναβαθμιζόμενης και εμπλουτιζόμενης παροχής πληροφόρησης από το meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δημιουργήσαμε έναν νέο διαδραστικό χάρτη (ΒΑΘΜΟΗΜΕΡΕΣ ΨΥΞΗΣ/ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ) όπου παρουσιάζονται οι βαθμοημέρες θέρμανσης και ψύξης με βάση τα δεδομένα του διαστήματος 2010-2021 επιλεγμένων μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου μας. Χρησιμοποιήθηκαν 2 διαφορετικές θερμοκρασίες βάσης για θέρμανση και ψύξη, τόσο σε συμφωνία με τη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία όσο και σε συμφωνία με την γενική αίσθηση του κοινού, που θεωρεί ότι οι «ιδανικές» συνθήκες μπορεί να είναι διαφορετικές από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η επιλογή μήνα και θερμοκρασίας βάσης γίνεται από το μενού επάνω αριστερά, ενώ πατώντας πάνω στον σταθμό ο χρήστης μπορεί να δει την κατανομή των HDD/CDD ανά μήνα.
Kαταχωρήθηκε 25/05/2024Σύνταξη άρθρου: Γ. Φραγκουλίδης, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη
Ε.Α.Α - Πεντέλη, Τετάρτη 15 Ιουλίου 2024, 17:00
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Αύγουστος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδοθηκαν μέσα στον Ιούλιο. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, συμφωνα με το 95 % των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 1-2 °C (45 %) και 0-1 °C (36 %). Η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 14 %.
Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 300 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή.
Kαταχωρήθηκε 15/07/2024
Σύνταξη άρθρου: Χ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη
Ε.Α.Α - Πεντέλη, Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, 09:00
Η επιβάρυνση που προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της επίδρασης θερμών περιβαλλοντικών συνθηκών ή/και αυξημένης μεταβολικής δραστηριότητας (π.χ. εργασία σε χωράφι) αποτελεί σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Για αυτό, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου HEAT-ALARM, εκδίδονται προειδοποιήσεις σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας για ημέρες κατά τις οποίες η θερμή επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας (π.χ. θερμική εξάντληση) ή ακόμα και στον θάνατο (θερμοπληξία). Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προειδοποίησης, κάθε ένα από τα οποία αξιολογεί τον βαθμό και την επικινδυνότητα της θερμής επιβάρυνσης, λαμβάνοντας υπόψη μετεωρολογικές παραμέτρους (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος, ακτινοβολία), αλλά και τα χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος), το επίπεδο ένδυσης και τη σωματική δραστηριότητα μέσων ανθρώπων διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων. Σε αυτές τις ομάδες συμπεριλαμβάνονται γυναίκες, ηλικιωμένοι/ες και εργαζόμενοι/ες σε εξωτερικούς χώρους, οι οποίοι/ες ανήκουν στις περισσότερο ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού.
Το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM εφαρμόζεται σε πιλοτικό στάδιο κατά την θερμή περίοδο (Απρίλιος-Οκτώβριος) του 2024. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια έκδοσης προειδοποίησης, αλλά και συνολικά για τη θερμή επιβάρυνση και το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM, μπορούν να βρεθούν στο παρακάτω βίντεο, αλλά και εδώ.
Tο βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM και οι σχετικές προειδοποιήσεις αποτελούν προϊόν ερευνητικού έργου, το οποίο υλοποιείται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την καθοδήγηση του Δρ. Χρήστου Γιάνναρου (cgiannaros@phys.uoa.gr), και σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Freiburg. Συνολικά το έργο HEAT-ALARM (https://theheatalarm.wordpress.com/) υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ) στο πλαίσιο της Δράσης «3η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών” (Αριθμός Έργου: 06885).
Kαταχωρήθηκε 04/06/2024Σύνταξη άρθρου: Κ. Πανταβού, K. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη, Γ. Κύρος
Ε.Α.Α – Πεντέλη, Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, 10:00
Τα καλοκαίρια του 2021 και 2023, η Ελλάδα βίωσε δύο καύσωνες εξαιρετικά έντονους και με μεγάλη διάρκεια, οι οποίοι κατατάχθηκαν μεταξύ των μεγαλύτερων σε διάρκεια καυσώνων που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας. Ο καύσωνας του 2021 διήρκεσε 27 Ιουλίου με 6 Αυγούστου και του 2023 από 13 Ιουλίου έως 27 Ιουλίου.
Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία αέρα υπερέβη το όριο των 37 °C για διαδοχικές ημέρες σε πολλούς μετεωρολογικούς σταθμούς επιφάνειας σε όλη την Ελλάδα. Τις πιο ζεστές ημέρες, 3 Αυγούστου 2021 και 23 Ιουλίου 2023, 205 και 180 σταθμοί, αντιστοίχως, που λειτουργούν από τη μονάδα ΜΕΤΕΟ κατέγραψαν θερμοκρασίες αέρα που ξεπέρασαν τους 40 °C.
Οι έντονοι αυτοί καύσωνες διερευνήθηκαν υπό το πρίσμα της θερμικής καταπόνησης σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τη μονάδα του ΜΕΤΕΟ στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Theoretical and Applied Climatology.
Η θερμική καταπόνηση (στρες) λόγω ζέστης υπολογίστηκε βάσει του Παγκόσμιου Δείκτη Θερμικού Κλίματος (UTCI, °C) ο οποίος ενσωματώνει μετεωρολογικές παραμέτρους όπως την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ακτινοβολία, λαμβάνοντας υπόψη και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος. H θερμοκρασία που υπολογίζεται από τον UTCI μπορεί να αντιστοιχηθεί σε μια κατηγορία κλίμακας θερμικής καταπόνησης. Για παράδειγμα, θερμοκρασία UTCI 26 °C - 32 °C αντιστοιχεί στην κατηγορία «μέτρια», 32 °C - 38 °C στην κατηγορία «ισχυρή», 38 °C - 46 °C στην «πολύ ισχυρή», > 46 °C στην «ακραία» θερμική καταπόνηση λόγω ζέστης ενώ η κλίμακα του UTCI επεκτείνεται και στη θερμική καταπόνηση λόγω κρύου.
Για τον υπολογισμό του UTCI χρησιμοποιήθηκαν ωριαία μετεωρολογικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης της βάσης δεδομένων ERA5-Land της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus. Ο UTCI υπολογίστηκε για την περίοδο των καυσώνων 2021 και 2023 αλλά και για τη θερινή περίοδο των ετών 1991 – 2020 η οποία χρησιμοποιήθηκε ως περίοδος αναφοράς.
Συγκεκριμένα, για την περίοδο των καυσώνων, υπολογίστηκαν οι συνολικές ώρες με τουλάχιστον (α) «ισχυρή» (UTCI >32°C) και (β) «πολύ ισχυρή» (UTCI >38°C) θερμική καταπόνηση λόγω ζέστης. Επιπλέον, υπολογίστηκαν οι αντίστοιχες ώρες βάσει της περιόδου αναφοράς (συνολικές ώρες κυλιόμενης περιόδου 15 ημερών θερινών μηνών 1991 – 2020).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι δύο καύσωνες ήταν εξαιρετικά έντονοι, εμφανίζοντας αυξημένο ποσοστό ωρών με τουλάχιστον «ισχυρή» (Εικόνα 1) και «πολύ ισχυρή» (Εικόνα 2) θερμική καταπόνηση, με τον καύσωνα του 2023 να είναι εντονότερος από αυτόν του 2021.
Στον καύσωνα του 2021:
Στον καύσωνα του 2023:
Εικόνα 1. Χωρική κατανομή του ποσοστού των ωρών με τουλάχιστον «ισχυρή» θερμική καταπόνηση λόγω ζέστης (UTCI >=32°C) για τις περιόδους των καυσώνων (α) 27 Ιουλίου - 6 Αυγούστου 2021 και (β) 13 Ιουλίου - 27 Ιουλίου 2023, καθώς και για την περίοδο αναφοράς (γ) θερινοί μήνες των ετών 1991 – 2020 (κυλιόμενη περίοδος 15 ημερών).
Εικόνα 2. Χωρική κατανομή του ποσοστού των ωρών με τουλάχιστον «πολύ ισχυρή» UTCI >=38°C για τις περιόδους των καυσώνων (α) 27 Ιουλίου - 6 Αυγούστου 2021 και (β) 13 Ιουλίου - 27 Ιουλίου 2023, καθώς και για την περίοδο αναφοράς (γ) θερινοί μήνες των ετών 1991 – 2020 (κυλιόμενη περίοδος 15 ημερών).
Η μελέτη αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των έργων BIOCLIMATE-GR (Grant Agreement: G-2212-65296, European Climate Foundation) και "Support for upgrading the operation of the National Network for Climate Change - Climpact" (Grant Agreement: 2023ΝΑ11900001, ΟΠΣ 5201588)
Kαταχωρήθηκε 31/05/2024Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης
ΕΑΑ-Πεντέλη, Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, 12:00
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF) δημοσίευσε δυσοίωνα προγνωστικά δεδομένα για την πορεία της θερμοκρασίας το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ευρώπη.
Το παρακάτω γράφημα παρουσιάζει τις παρελθοντικές προγνώσεις κάθε μήνα Μαΐου από το 2017 μέχρι σήμερα για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο) με τις γκρι μπάρες να δείχνουν την αβεβαιότητα στις αποκλίσεις των τιμών από την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016 (ήδη μια πολύ θερμή περίοδος), και τους γκρι κύκλους να δείχνουν τις ακραίες προγνωστικές τιμές όλων των διαθέσιμων σεναρίων.
Τα κόκκινα στίγματα "Χ" δείχνουν τις πραγματικές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν μετά το πέρας των προγνωστικών περιόδων και παρατηρούμε ότι το πιο θερμό καλοκαίρι καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι το μοντέλο του ECMWF έχει προβλέψει μέχρι στιγμής με μεγάλη ακρίβεια τη γενική πορεία της θερμοκρασίας στην Ευρώπη το καλοκαίρι, και ελαφρώς υποεκτιμά τις πραγματικές τιμές.
Για φέτος, η μπλε μπάρα στα δεξιά του γραφήματος δείχνει ότι προβλέπεται ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών, με το 17 % των σεναρίων να δείχνουν ακραία υψηλές τιμές, και τον μέσο όρο κοντά στους +0.6 °C πάνω από την κλιματική τιμή, την υψηλότερη προγνωστική τιμή μέχρι στιγμής. Η πιο ακραία τιμή προγνωστικής απόκλισης είναι κοντά στο +2.5 ºC. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα διαθέσιμα προγνωστικά σενάρια τον φετινό Μάιο δεν δείχνει αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας για το σύνολο της Ευρώπης.
Πηγή: Mika Rantanen on X
Kαταχωρήθηκε 22/05/2024Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης
ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, 19:00
Σημαντικές αλλαγές στη δραστηριότητα των καταιγίδων στις τροπικές περιοχές παρατήρησαν ερευνητές που μελετούν το κλίμα στους τροπικούς του πλανήτη μας. Οι τροπικές περιοχές χαρακτηρίζονται από τη συχνή παρουσία νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης με παραγωγή μεγάλης ποσότητας πάγου στην τροπόσφαιρα. Ο κύριος όγκος αυτών των νεφών είναι τα λεγόμενα καταιγιδοφόρα νέφη που μπορούν να δημιουργήσουν συμπλέγματα μεγάλων καταιγίδων. Τα νέφη πάγου που σχηματίζουν στην ανώτερη τροπόσφαιρα μπορούν να παραμείνουν σε αυτά τα ύψη για αρκετές ώρες μετά την αποσύνθεση μιας καταιγίδας.
Αντίθετα, η "καρδιά" των καταιγίδων έχει πολύ πιο σύντομη διάρκεια και συγκριτικά, πολύ μικρότερη έκταση. Η παραγωγή πάγου στο κέντρο μιας καταιγίδας στους τροπικούς είναι πολύ μεγάλη, φτάνοντας τα δεκάδες κιλά πάγου ανά τετραγωνικό μέτρο, τα οποία μπορούν να διατηρηθούν σε μεγάλα ύψη στην τροπόσφαιρα μόνο υπό τις ισχυρές κατακόρυφες ταχύτητες που δημιουργούνται. Οι αλλαγές στην ποσότητα πάγου στο κέντρο των καταιγίδων έχουν επομένως τη δυνατότητα να ρίξουν φως στις αλλαγές των κατακόρυφων ταχυτήτων υπό την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η δραστηριότητα των καταιγίδων στους τροπικούς είναι μια από τις κύριες πηγές αβεβαιότητας στις μελλοντικές προβλέψεις της θερμοκρασίας της Γης. Ειδικότερα, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες στην ακτινοβολία που δέχονται και εκπέμπουν τα καταιγιδοφόρα νέφη, τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικά ή θετικά ισοζύγια ακτινοβολίων, ανάλογα με το οπτικό τους πάχος και τις κατακόρυφες ταχύτητες των αερίων μαζών που τις δημιουργούν.
Μια νέα μελέτη χρησιμοποίησε το πειραματικό μοντέλο παγκόσμιας επίλυσης καταιγίδων X-SHiELD της GFDL. Οι ερευνητές μελέτησαν την απόκριση του πάγου στα νέφη σε προσομοιώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό το μοντέλο χιλιομετρικής κλίμακας μπορεί να επιλύσει την κατακόρυφη κίνηση των αερίων μαζών στις καταιγίδες σε όλο τον κόσμο αντί να βασίζεται σε παραμετροποίησεις.
Συγκρίνοντας τις προσομοιώσεις με δορυφορικές μετρήσεις ραντάρ βρήκαν σημαντικές διαχρονικές αλλαγές στην παραγωγή νεφών πάγου. Οι αλλαγές αποκαλύπτουν ότι η παραγωγή πάγου μειώνεται μακριά από το κέντρο των καταιγίδων (κυρίως ψηλά στην τροπόσφαιρα, π.χ. νέφη cirrus) αλλά αυξάνεται με μεγάλο ρυθμό στο κέντρο των καταιγίδων ανά βαθμό Kelvin θέρμανσης της επιφάνειας του εδάφους.
Διεξάγοντας μια πρόσθετη προσομοίωση οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι αυτές οι αλλαγές στην κατανομή πάγου στην ατμόσφαιρα οφείλονται και σε αλλαγές των χαρακτηριστικών των ανέμων σε διάφορα ύψη και όχι μόνο στην αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα κοντά στο έδαφος.
Αυτή η μελέτη δείχνει τη δυνατότητα των κλιματικών μοντέλων χιλιομετρικής κλίμακας να ερμηνεύουν παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης, όπως αυτές που παρέχονται από τις μετρήσεις ραντάρ CloudSat. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα νέφη πάγου που παράγονται από καταιγίδες θα παρουσιάσουν αλλαγές σε μικρή και μεγάλη κλίμακα, και ότι αυτές οι αλλαγές είναι ήδη εμφανείς σε διαθέσιμες μετρήσεις ραντάρ υψηλής ανάλυσης.
Αλλαγή στις συχνότητες της κατανομής του πάγου και νερού (IWP, η κατακόρυφη ολοκλήρωση μάζας πάγου ανά μονάδα επιφάνειας) στο πείραμα GSRM για την υπερθέρμανση του πλανήτη και με διαχρονικές διακυμάνσεις θερμοκρασίας στις παρατηρήσεις του CloudSat. (α) Προσομοιώσεις στο σημερινό κλίμα και στο θερμότερο μελλοντικό κλίμα. (β) Διαχρονικές ανωμαλίες της τροπικής μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας TS στην επαναανάλυση ERA5. (γ) Διαχρονικές ανωμαλίες της συχνότητας IWP από τον Ιούλιο του 2006 έως τον Δεκέμβριο του 2010 σε παρατηρήσεις CloudSat (2B-CWC-RO). (δ) Κλασματική αλλαγή της συχνότητας IWP με TS στην προσομοίωση και με διαχρονικές διακυμάνσεις θερμοκρασίας στις παρατηρήσεις CloudSat. Η κόκκινη γραμμή είναι για παρατηρήσεις από το 2006 έως το 2010 (2B-CWC-RO) και η κίτρινη γραμμή είναι για τις παρατηρήσεις από το 2006 έως το 2017 (DARDAR). Οι ράβδοι σφαλμάτων υποδεικνύουν τα τυπικά σφάλματα παλινδρόμησης των ανωμαλιών διαετήσιων συχνοτήτων IWP στις διαχρονικές ανωμαλίες TS.
Πηγή: Maximilien Bolot, Lucas M. Harris, Kai-Yuan Cheng, Timothy M. Merlis, Peter N. Blossey, Christopher S. Bretherton, Spencer K. Clark, Alex Kaltenbaugh, Linjiong Zhou and Stephan Fueglistaler. npj Climate and Atmospheric Science. DOI: 10.1038/s41612-023-00525-w
Kαταχωρήθηκε 26/04/2024Μια νέα μελέτη Γάλλων ερευνητών που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 3 Απρίλιου 2024 στο επιστημονικό περιοδικό Weather and Climate Dynamics δείχνει ότι οι καταιγίδες που παράγουν θυελλώδεις και καταστροφικούς ανέμους, αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση.
Μια ειδική κατηγορία καταιγίδων ονομάζεται "Derecho", και έχουν ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένουν όμως σχετικά άγνωστα στην Ευρώπη. Το 2022 ένα πολύ βίαιο Derecho σάρωσε την Κορσική τη νύχτα της 17ης προς 18 Αυγούστου. Άνεμοι που έφτασαν τα 225 χιλιόμετρα την ώρα συνδυάστηκαν με έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζι, και 100.000 κεραυνούς. Συνολικά 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκτεταμένες ζημιές καταγράφηκαν σε όλη την καταστροφική διαδρομή των καταιγίδων, από τις Βαλεαρίδες Νήσους μέχρι την Αυστρία, μέσω Ιταλίας.
Συνδυάζοντας δορυφορικά δεδομένα και παρατηρήσεις, οι δύο Γάλλοι επιστήμονες έφτασαν σε μια τυπολογία των Derechos στη Γαλλία. Εντόπισαν 38 Derechos μεταξύ 2000 και 2022, μόνο κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου (από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο), ή 1,7 ετησίως κατά μέσο όρο. Ένας αριθμός παρόμοιος με αυτόν στη Γερμανία, αλλά πολύ χαμηλότερος από αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου υπάρχουν μεταξύ 10-15 κάθε χρόνο.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι με υψηλότερες θερμοκρασίες κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, αλλαγές στην ατμοσφαιρικής ροή στην τροπόσφαιρα και αυξημένες βροχοπτώσεις, οδηγούν σε πιο συχνά Derechos στη Δυτική Ευρώπη. Όμως, ο ρόλος της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής σε αυτές τις αλλαγές παραμένει αβέβαιος και χρειάζονται επιπλέον μελέτες για την κατανόηση αυτών των φαινομένων.
Πηγή: Weather and Climate Dynamics
Kαταχωρήθηκε 04/04/2024Από τις 13 Μαρτίου 2023, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού παγκοσμίως καταρρίπτει καθημερινά ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ατμοσφαιρικής και Ωκεανών (NOAA). Στις 10 Μαρτίου 2024, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας παγκοσμίως ήταν 21,2°C, την υψηλότερη τιμή τουλάχιστον από το 1979 όταν ξεκίνησαν οι δορυφορικές μετρήσεις.
Οι ευρωπαϊκές μετεωρολογικές υπηρεσίες κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου. Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, το Παρατηρητήριο Copernicus σημειώνει ότι η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού τον Φεβρουάριο αυξήθηκε στους 21,06°C. Επίπεδο υψηλότερο από το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ (20,98°C), που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2023.
Μια ματιά στον παρακάτω χάρτη δίνει μια ιδέα για τη σοβαρότητα της κατάστασης: από τον Ειρηνικό έως τον Ινδικό Ωκεανό, μέσω της Μεσογείου και της Καραϊβικής Θάλασσας, η συντριπτική πλειονότητα των περιοχών καλύπτεται από το πορτοκαλί χρώμα, αντανακλώντας έναν μέσο όρο θερμοκρασίας υψηλότερο, ή και «πολύ υψηλότερο», από αυτόν που καταγράφεται συνήθως τον Φεβρουάριο κατά την περίοδο 1991-2020. Πολύ μεγάλες περιοχές καλύπτονται με κόκκινο χρώμα, υποδεικνύοντας ότι έχει ξεπεραστεί κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Ο Βόρειος Ατλαντικός, συγκεκριμένα, είχε μια εξαιρετικά θερμή χρονιά. Στα τέλη Αυγούστου, τα επιφανειακά νερά του ωκεανού ξεπέρασαν τους 25°C, με θερμοκρασιακές ανωμαλίες 1,3°C υψηλότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 1982-2011. Τα νερά της Ιρλανδίας και της Βρετανίας έχουν πληγεί από παρατεταμένους θαλάσσιους καύσωνες, με θερμοκρασίες έως και 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές του καλοκαιριού.
Kαταχωρήθηκε 17/03/2024Ο Νότιος Ατλαντικός Ωκεανός είναι η περιοχή του πλανήτη μας η οποία δέχεται από τους λιγότερους τροπικούς κυκλώνες παγκοσμίως. Από το βράδυ της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου 2024, ο Τροπικός Κυκλώνας Akará εμφανίστηκε κοντά στις νοτιοανατολικές ακτές της Βραζιλίας και είναι μόλις ο τρίτος τροπικός κυκλώνας στην περιοχή από το 2010, μετά τον Iba το 2019 και τον Anita το 2010.
Η παρακάτω δορυφορική εικόνα που κατέγραψε η NASA το πρωί της Δευτέρας 19/2 δείχνει το κέντρο του Akará, με τουλάχιστον 3 δίνες πολύ κοντά στο κέντρο της ελάχιστης βαρομετρικής πίεσης. Η πλειονότητα των καταιγίδων εντοπίστηκε μακριά από το κέντρο του κυκλώνα, επομένως δεν ενισχύθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 19/2 και προβλέπεται σταδιακά η εξασθένησή του μετά την Τρίτη 20/2.
Kαταχωρήθηκε 20/02/2024Στις 20 Ιανουαρίου 2024, μια τροπική καταιγίδα στη Θάλασσα των Κοραλλιών ανατολικά της Αυστραλίας προκαλούσε τη δημιουργία μεγάλων συμπλεγμάτων καταιγίδων, οι οποίες όμως δεν οδήγησαν στην περαιτέρω ενίσχυσή της. Ο ιαπωνικός δορυφόρος γεωστατικής τροχιάς Himawari-9 κατέγραψε τον κύκλο ζωής αυτών των καταιγίδων με μεγάλη λεπτομέρεια καθώς κινούνταν δυτικά, με ύψη κορυφής νεφών που έφταναν στην κατώτερη Στρατόσφαιρα.
Η χαμηλότερη θερμοκρασία λαμπρότητας που κατέγραψε ο δορυφόρος σε μια από αυτές τις καταιγίδες αποτελεί νέο ρεκόρ ψυχρής κορυφής νεφών παγκοσμίως, για μέτρηση από γεωστατικό δορυφόρο. Η χαμηλότερη τιμή στις 20/1 ήταν ίση με -103,83 °C (Εικόνα), ελάχιστα χαμηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ το 2019 με τιμή -103,55 °C κατά τη διάρκεια του Τυφώνα Kammuri.
Γενικά, η χαμηλότερη θερμοκρασία λαμπρότητας που έχει παρατηρηθεί από δορυφόρο παγκοσμίως, είναι -111,20 °C όπως την κατέγραψε ο αμερικάνικος μετεωρολογικός δορυφόρος πολικής τροχιάς ΝΟΑΑ-20 στις 29 Δεκεμβρίου 2018 στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια μιας τροπικής καταιγίδας.
Kαταχωρήθηκε 24/01/2024
Σύνταξη άρθρου: Κ. Πανταβού, K. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη, Γ. Κύρος
ΕΑΑ-Πεντέλη, Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024
Τα τελευταία χρόνια, η έκθεση σε ακραίες θερμικές συνθήκες αυξάνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, με αρνητικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία και ευεξία. Συνήθως, για την εκτίμηση των δυσμενών συνθηκών και τη λήψη μέτρων προφύλαξης ευπαθών ομάδων αλλά και του γενικού πληθυσμού, εστιάζουμε στα επίπεδα και στις μεταβολές της θερμοκρασίας του αέρα.
Εκτός όμως από τη θερμοκρασία του αέρα που χρησιμοποιείται ευρέως ως δείκτης εκτίμησης των θερμικών συνθηκών και του κινδύνου, υπάρχει και η θερμοκρασία που εκτιμάται από τους βιοκλιματικούς (ή θερμικούς) δείκτες. H θερμοκρασία αυτή αποτελεί μια ισοδύναμη θερμοκρασία αναφερόμενη συνήθως ως αισθητή θερμοκρασία και αποτελεί μέτρο της απόκρισης του ανθρώπινου οργανισμού στις μετεωρολογικές συνθήκες. Στη θερμοκρασία αυτή λαμβάνονται υπόψη πρόσθετες μετεωρολογικές παράμετροι όπως η υγρασία, η ταχύτητα του ανέμου και η ακτινοβολία, καθώς και η φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος.
Ένας επίκαιρος και ευρέως διαδεδομένος θερμικός δείκτης που χρησιμοποιείται ευρέως διεθνώς και σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της μονάδας ΜΕΤΕΟ ταιριάζει και στο Μεσογειακό κλίμα είναι ο Παγκόσμιος Δείκτης Θερμικού Κλίματος (UTCI). Ο δείκτης UTCI εκτιμά πώς ανταποκρίνεται το ανθρώπινο σώμα στο θερμικό του περιβάλλον και πόσο καταπονείται στην προσπάθεια του να προσαρμοστεί σε αυτό. H θερμοκρασία που υπολογίζεται από τον UTCI μπορεί να αντιστοιχηθεί σε μια κατηγορία κλίμακας εκτίμησης της θερμικής καταπόνησης (στρες) του ανθρώπινου οργανισμού λόγω ζέστης ή κρύου.
Η θερμοκρασία UTCI από 26 ◦C μέχρι 32 ◦C αντιστοιχεί στην κατηγορία μέτρια καταπόνηση λόγω ζέστης, από 32 ◦C έως 38 ◦C αντιστοιχεί σε ισχυρή καταπόνηση, από 38 ◦C έως 46 ◦C σε πολύ ισχυρή και από 46◦C και πάνω σε ακραία καταπόνηση λόγω ζέστης.
Εικόνα 1: Χωρική κατανομή της τάσης του δείκτη (UTCI) (°C/έτος) για την περίοδο 1991–2020.
Ο χάρτης στην Εικόνα 1 παρουσιάζει την τάση του δείκτη UTCI (°C/έτος) για την περίοδο 1991–2020. Τα κόκκινα χρώματα υποδηλώνουν τις περιοχές όπου η τάση αύξησης είναι θετική, γεγονός που ισχύει σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του 2020 η μέση ετήσια τιμή του δείκτη UTCI αυξήθηκε κατά μέσο όρο 1,5°C σε σχέση με το 1991 ενώ χωρικά η αύξηση κυμάνθηκε από 0,6 °C έως 2,7 °C.
Η μέγιστη αύξηση παρατηρήθηκε στις ορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, ενώ η ελάχιστη αύξηση παρατηρήθηκε στις ορεινές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου (Πίνακας 1).
Πίνακας 1. Τάση της μέσης τιμής του Παγκόσμιου Δείκτη Θερμικού Κλίματος (UTCI, °C) για την περίοδο 1991–2020.
Μεταβλητή τάσης |
Περιοχές |
UTCI (°C) |
|
|
|
Αύξηση ανά έτος |
Αύξηση στην 30ετία |
Εύρος |
|
0,02 – 0,09 |
0,6 – 2,7 |
Μέση τιμή |
|
0,05 |
1,5 |
Μέγιστη |
Ορεινή Δυτική Μακεδονία |
0,07 |
2,1 |
|
Ορεινή Ανατολική Μακεδονία & Θράκη |
0,06 – 0,07 |
1,8 – 2,1 |
Ελάχιστη |
Ορεινή Στερεά Ελλάδα |
0,02 – 0,03 |
0,6 – 0,9 |
|
Ορεινή Πελοπόννησος |
0,03 – 0,04 |
0,9 – 1,2 |
Η μελέτη αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου BIOCLIMATE-GR (Grant Agreement: G-2212-65296) το οποίο χρηματοδοτείται από το European Climate Foundation.
Kαταχωρήθηκε 05/01/2024
Παμπόροβο | ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ | 2°C |
Αδριανούπολη | ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ | 12°C |
Κωνσταντινούπολη | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ | 12°C |
Κορυτσά | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 2°C |
Αϊβαλί | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 16°C |
|
|
μετεωρολογικοί
σταθμοί |
χάρτες κεραυνών
|
meteonow
|
κάμερες
|
ο καιρός στην Ευρώπη
|
ο καιρός
στον κόσμο |
ιστιοπλοϊκοί
χάρτες |
χάρτες
κύματος |
χάρτης
παραλιών |
χάρτες σκόνης
|
χάρτες
UV |
Ανεμολόγιο
|
ΛΕΒΙΔΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ | 22:30 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ | 22:30 | ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ | 22:30 | ΒΡΟΧΗ |
ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ | 22:30 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΑΙΓΙΟ | 22:30 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
ΖΗΡΕΙΑ Χ/Κ | 22:30 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΜΕΣΟΡΡΟΥΓΙ ΑΧΑΪΑΣ | 22:30 | ΒΡΟΧΗ |
ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ | 22:30 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
ΠΑΝΑΧΑΙΚΟ ΟΡΟΣ | 22:30 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ | 22:30 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH | 0 |
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ | 0.1 |
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ | 0 |
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ | 0.1 |
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ | 0 |
Όσλο | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | -9°C |
Αμστερνταμ | ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ | 6°C |
Βαρκελώνη | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 10°C |
Βαρσοβία | ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ | 1°C |
Βελιγράδι | ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ | 5°C |
Βιέννη | ΒΡΟΧΗ | 3°C |
Βουδαπέστη | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 5°C |
Βουκουρέστι | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 5°C |
Βρυξέλλες | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 5°C |
Γενεύη | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 4°C |
Boston | United States | 7°C |
Honolulu | United States | 28°C |
Ilulissat | Greenland | -2°C |
Las Vegas | United States | 16°C |
London | United Kingdom | 8°C |
Melbourne | Australia | 15°C |
Miami | United States | 26°C |
Ottawa | Canada | -8°C |
Reykjavik | Iceland | 4°C |
Ushuaia | Argentina | 10°C |
Δεν υπάρχουν δεδομένα για αυτή την ημερομηνία |